Ξεκινωντας με την εισαγωγη, το παιχνιδι σε προϊδεαζει για πολυ καλα πραγματα στη συνεχεια. Με εμενα, μπορει να πει κανεις, οτι πετυχε και στοχο, επειδη γουσταρω τρελα τα σεναρια με επιδημιες και post apocalyptic περιβαλλοντα. Οποτε ξεκινησαμε καλα...
...και συνεχιζουμε καλα. Η υποθεση, αν και οχι κατι καινουργιο (την εχουμε ξαναματαδει), ειναι δοσμενη με τετοιο τροπο απο την ND, που δε σε πειραζει καθολου. Ωστοσο, μερικα σημεια της ηταν εξαιρετικα προβλεψιμα, οπως, πχ, οτι η Ellie ειχε ανοσια στον ιο, οτι στο τελος για να δημιουργησουν εμβολιο θα επρεπε να πεθανει και μερικα ακομα. Πραγματικα, ομως, δε με πειραξε καθολου. Θα γυρισω στα της υποθεσης στο τελος, με κατι που θα ηθελα να σας ρωτησω.
Τα γραφικα του παιχνιδιου ειναι σε αλλα επιπεδα. Σε μερικες τοποθεσιες (σε παρα πολλες για να ειμαι ακριβοδικαιος) αναρωτιομουν πως το "γερικο" PS3 μπορουσε και απεδιδε ολα αυτα στην οθονη. Πραγματικο επιτευγμα και του μηχανηματος αλλα και της ND. Οκ, μπορει να ειχαμε αισθητη πτωση του frame rate σε καποια σημεια, αλλα δε θα μπορουσα να παραπονεθω γι'αυτο. Οι φωτισμοι, οι σκιες, οι λεπτομερειες σε τοποθεσιες, ο τροπος που αλληλεπιδρουσαν οι χαρακτηρες με το περιβαλλον, που ακουμπαγαν τα χερια τους σε μερη που κρυβοντουσαν, απλα wow!!! Yπηρχαν κι εκει λαθακια, αλλα συγχωρουνται. Ακομα και οι κινησεις των χαρακτηρων "προσαρμοζονται" με τα περιβαλλοντα. Μονο ο,τι χρειαζεται και μεχρι εκει. Πχ, δεν πηδανε οι χαρακτηρες.
Κι ο ηχος σε πολυ υψηλα επιπεδα, αφου βοηθουσε (ειδικα αν επαιζες σε πολυκαναλο συστημα) να προσαρμοστεις με το περιβαλλον. Δεν ειχα ενεργο το option που ο Joel ακουει, αλλα δε χρειαστηκε και καθολου. Ισα ισα που η μη χρηση του προσδιδει περισσοτερο στην αγωνια και στο να ζεις το παιχνιδι οπως πρεπει.
Το παιχνιδι, οπως ειπαμε, διαδραματιζεται σε μια μεταποκαλυπτικη ατμοσφαιρα. Μου αρεσε που οι αντιπαλοι ηταν κατι το αγνωστο (κλικερς και γρηγοροι μολυσμενοι), αλλα υπηρχαν καποια sequences που με κουρασαν και αυτα ηταν οι συνεχεις μαχες με ανθρωπους αντιπαλους. Εκει μου θυμισε εντονα Uncharted και δε χρειαζοταν. Μαλιστα σε μερικα σημεια δεν ειχε και νοημα σεναριακα να γινεται μαχη. Αλλα οκ...
Το παιχνιδι εχει μια φιλοσοφια που αντιβαινει σε δυο βασικα δικα μου gaming ενστικτα. Το ενα ειναι σοβαρο, το αλλο οχι τοσο. Το σοβαρο ειναι οτι βαριεμαι απιστευτα (μεχρι και απεχθανομαι μη σου πω...) την stealth προσεγγιση. Αντε σκυψε, αντε περιμενε να γυρισει ο αλλος την πλατη, ορμα του... ωπα περιμενε, ξαναγυρναει προς τα εμενα... παλι δεν κοιτα... ΤΩΡΑ ορμα του και στραγγαλισε τον πρις σε αντιληφθει ο προβολεας απο τον πυργο ελεγχου!!!!! Καταλαβαινω οτι αυτο αρεσει σε πολυ κοσμο, αλλα εγω πληττω. Παραδοξως ομως, δε συνεβη το ιδιο εδω, παρα σε ελαχιστα σημεια. Ισως φταιει αυτο που ειπε και ο Νικος (Des), οτι το παιχνιδι σου δινει οπλα, ρε παιδια. Δηλαδη, σας ελλειψαν τα πυρομαχικα;;;; Εμενα σιγουρα οχι και ειχα παντα, εστω και κατι. Και οπως ειπα, δεν επαιζα απαραιτητα με stealth προσεγγιση. Τελοσπαντων... Το δευτερο που αναγκαστηκα να παραβλεψω, ειναι η μεχρι ψυχαναγκασμου μανια μου να ελεγχω ΚΑΘΕ γωνια στα παιχνιδια. Η ιδεα οτι μπορει να φυγω απο καπου χωρις να τα εχω βρει ολα, με ενοχλει, ασχετως αν πολλες φορες δε το καταφερνω. Εδω αναγκαστηκα να το κανω σε αρκετα σημεια που επρεπε να τρεξω. Για παραδειγμα, οταν μετα την πολη του Bill, οδηγουσε η Ellie και εμεις σπρωχναμε απο πισω. Και στος τελος... Πριν το χειρουργειο σε καποια φαση νομιζω. Αλλα το ξεπερασα κι αυτο...
Επειδη ειναι και αργα και εχω κουραστει, να καταληξω καποια στιγμη, αν και μπορω να γραψω πολλα ακομα. Για εμενα το παιχνιδι ειναι ενα απο τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ που εχω παιξει, αν οχι το καλυτερο. Πληρες απο καθε αποψη, story, gameplay, γραφικα, ηχος.... και συναισθηματα. Δε μπορω να καταλαβω πως γινεται αυτο το παιχνιδι να μην παιρνει σα βαθμολογια ενα ολοστρογγυλο 10!!!!!! Με τα δεδομενα της εποχης και εν συγκρισει με το τι εχουμε δει μεχρι τωρα, το TLoU ειναι πολυ μπροστα. Εχει τα λαθακια του, αλλα ειναι μεσα στα προβλεπομενα/επιτρεπτα για την εποχη πλαισια. Αλλα ξεπερνα ολα τα υπολοιπα και η ND τον εαυτο της. Γυρευε τι θα δουμε στη νεα γενια... Αντε, αν θελω να ειμαι αυστηρος να του δωσω ενα 9.5, αλλα ουτε δεκαδικο παρακατω.
Και μια που ειχα πει οτι θα γυρισουμε στην υποθεση, κανοντας το σχολιο μου, θα ηθελα παραλληλα να ζητησω και τη δικη σας γνωμη. Πιστευω πως η ΝD, αν και μας διηγειται μια οχι πρωτοτυπη ιστορια, φροντιζει, ομως, να πρωτοτυπησει στο τελος. Σκεφτειτε κατι... Ποσες φορες εχουμε δει σε ταινιες να θυσιαζεται ενας απο τους ηρωες για το καλο της ανθρωποτητας. Πεθαινει αυτος και σωζονται ολοι. Εδω γινεται το αντιθετο. Δε γινεται το
φανομενικα (ή και αντικειμενικα, αν προτιματε) σωστο, δηλαδη να πεθανει η Ellie και να βρεθει το εμβολιο, αλλα ο Joel αποφασιζει, αντι εκεινης, να υποκυψει στα προσωπικα του "θελω" και να σωσει εναν ανθρωπο, αλλα να συνεχιζει να καταδικαζει τους υπολοιπους. Δε ξερω... Βεβαια, υπαρχουν και καποια επιχειρηματα τα οποια "υποστηριζουν" την αποφαση του.
Καποια ειναι:
- Δε ξερουμε αν οι "Πυγολαμπιδες" θα παρηγαγαν σιγουρα καποια εμβολιο. Μπορει να αποτυχαινε το ολο εγχειρημα. Ετσι παει και η Ellie, παει και η οποια ελπιδα για θεραπεια.
- Σιγουρα μονο η Ellie ειχε ανοσια στον ιο;;;; Μπορει να υπηρχαν κι αλλοι...
- Και το μεγαλυτερο ολων. Ακομα και αν παρηγαγαν το εμβολιο, θα το διενειμαν αφιλοκερδως, ή θα γινοταν εμπορευσιμο με αποτελεσμα να μην ειναι προσβασιμο απ' ολους;
Θα ηθελα να τα συζητησουμε λιγο αυτα...
Παντως, ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!!! Θα ελεγε κανεις με μια δοση υπερβολης ισως, πως αξιζει να παρει κανεις το PS3 για το συγκεκριμενο μονο.
Y.Γ.1 Αυτο που οι npc χαλανε το cover, ισχυει, με ενοχλησε κι εμενα σε καποια σημεια, αλλα δε γινεται και τοσο συχνα, ετσι ωστε να πεις οτι χαλα την εμπειρια.
Υ.Γ.2 Ααααα.... ναι... Να γκρινιαξω για κατι που ξερω οτι δε γινεται αλλιως, αλλα δε μπορω να μη το πω αφου με ενοχλει. Το αιωνιο προβλημα των κλωνων!!!!!! Ενα ΤΕΤΟΙΟ παιχνιδι να υποβαθμιζεται οπτικα απο αντιπαλους κλωνους. Ε, οχι, ρε παιδια. Δεν ειναι δυνατον να "τρωω" καποιον και μετα απο δυο αντιπαλους να επανεμφανιζεται σα νεκρανασταση. Με χαλαει πολυ αυτο. Μα πολυ ομως... Μακαρι να βρεθει τροπος να το ξεπερασουν καποια στιγμη. Δε το μπορω...
Bookmarks