Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 32

Thread: Clair Obscur: Expedition 33 (April 24)

Moderator hakoo's Avatar
    PSN ID
    hakoo_

Default Clair Obscur: Expedition 33 (April 24)

Δεν βρηκα καποιο thread, προκειται για turn based RPG με καποια real time elements απο Γαλλικο studio, κυκλοφορει και σχετικα συντομα. Το παιχνιδι εχει υπεροχα (υπεροχα ομως) γραφικα και γενικοτερα εναν εκπληκτικο τεχνικο τομεα που τραβαει αμεσως την προσοχη βεβαια να πω την αληθεια μπορει να ειναι μια οπτικη πανδαισια αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν θα ειναι fun to play αυτο το πραγμα εν ετει 2025. Ειμαι περιεργος να δω πως θα παει αυτο το παιχνιδι...

2. The Following 3 Users Say Thank You to hakoo For This Useful Post:

mania (27-01-2025),mihalis13 (26-04-2025)

Moderator hakoo's Avatar
    PSN ID
    hakoo_

https://www.metacritic.com/game/clai...expedition-33/

Click image for larger version. 

Name:	IMG_4815.jpeg 
Views:	102 
Size:	136.9 KB 
ID:	13348

wow, αυτο κι αν ειναι εκπληξη!

4. The Following User Says Thank You to hakoo For This Useful Post:

mihalis13 (26-04-2025)

Stealth Moderator Valkyre's Avatar
    Name
    Δημήτρης

Μου θυμιζει Persona η φαση. Σιγουρα μεγαλη εκπληξη, αλλα δεν ξερω αν ειναι για εμενα προσωπικα.

Μπραβο στην ομαδα αναπτυξης, μακαρι να τα παει καλα.

mihalis13's Avatar
    PSN ID
    mihalis_13
    Name
    Μιχάλης

Αγορά και εγω day one και όπως βλέπω έκανε και καλό λανσάρισμα

https://unboxholics.com/news/gaming/...ero-lansarisma
    Spoiler!

Name
    Δημήτρης

Οσοι το πηρατε γραψτε καμμια εντυπωση. Ειδα λιγο σε σχετικα φορουμ να αναφερεται πολυ οτι εχει πολυ combat.

Κι εμένα με έχουν εξιτάρει οι διθυραμβικές κριτικές, αλλά κωλύομαι στο turn based σύστημα μάχης. Βέβαια διαβάζω ότι είναι ψιλό πορωτικό γιατί έχουν εφαρμόσει και real time στοιχεία κάνοντας το πρωτότυπο.

mihalis13's Avatar
    PSN ID
    mihalis_13
    Name
    Μιχάλης

Από την μία θέλω να το ανοίξω και να το παίξω τώρα από την άλλη δεν μπορώ πάλι μεγάλο rpg στα καπάκια (100 ώρες FF7 Rebirth) οπότε τώρα θα πιάσω μερικά παιχνίδια πιο μικρά σε διάρκεια όπως το robocop που παίζω τώρα και μετά ίσως ασχοληθώ με το συγκεκριμένο.
    Πάντως διαβάζω εκπληκτικά λόγια παντού, λίγο που είδα κάποιους να παίζουν λένε τα καλύτερα και τώρα βλέπω σε ομάδες στο fb πως δεν το βρίσκεις εύκολα σε retail Ελλάδα. Έχει εξαντληθεί σε αρκετές μεγάλες αλυσίδες ακόμα και στο Σκρουτζ.

1 εκατομμύριο πωλήσεις μέσα σε 3 μέρες. Τρομερό νούμερο! Και αν συνυπολογίσουμε πως είναι και στο game pass το κάνει ακόμα πιο σπουδαίο!!!
    Spoiler!

Name
    Δημήτρης

Συγνωμη για το offtopic αλλα το Robocop το εβαλα κι εγω και γνωριζω φυσικα οτι ειναι απο μικρη ομαδα, αλλα ακομα κι ετσι βρηκα εντελως απαραδεκτο το voice acting και το γραψιμο του παιχνιδιου τουλαχιστον στην αρχη που το ειδα 2 ωρες περιπου.

Στα του Obscur, με αυτα που διαβαζω μπαινω κι εγω στο τρυπακι, αν και με αγχωνουν λιγο σχολια που διαβαζω απο κοσμο οτι το parrying mechanic ειναι πολυ δυσκολο να το πετυχεις καθως εχει πολυ μικρο window και τα enemy attacks ειναι δυσκολο να τα συγχρονισεις. Επισης οτι πολλες φορες δεν μπορεις να τα δεις απο ολα τα εφφε που συμβαινουν στην οθονη. Βεβαια λενε οτι οκ μπορεις απλα να μην κανεις parry δεν εγινε και τιποτα.

Το turn base εμενα δεν με προβληματιζει τοσο οσο το ποσο πολυ combat εχει το παιχνιδι.

mihalis13's Avatar
    PSN ID
    mihalis_13
    Name
    Μιχάλης

Θα γράψω τις εντυπώσεις μου για το Robocop στο αντίστοιχο thread. 12-13 ώρες που έχω παίξει μου αρέσει αρκετά πάντως.
    Πάντως για αυτό που λες για το Claire obscur νομίζω προσαρμόζεται σαν δυσκολία μέχρι να μην το έχεις και καθόλου που βέβαια λένε είναι στα όρια του cheat. Πάντως όπως έγραψες δεν είναι ότι σου κάνει την μάχη αδύνατη.

Ακουω τόσο καλά λόγια που ανυπομονώ να το πιάσω αλλά ξέρω ότι θα το «κάψω» αν το παίξω τώρα οπότε όπως έγραψα θα παίξω 3-4 πιο μαζεμένα games και μετά αυτό
    Spoiler!

Name
    Δημήτρης

Name
    Δημήτρης

Κλασσικος μπετα τεστερ του φορουμ οπως θελω να ειμαι το αγορασα το παιχνιδι και εχω γραψει περιπου 4-5 ωρες.

Παρα πολυ ιδιαιτερο παιχνιδι, πολυ ξεχωριστος κοσμος, φοβερα cinematics με ωραιο acting και πολυ ενδιαφερον στορυ / set up.

Οπτικα ειναι παρα πολυ ομορφο το παιχνιδι αν εξαιρεσω λιγο το υπερβολικο για τα γουστα μου bloom effect. Δεν διεκδικει δαφνες αλλα το καλλιτεχνικο του κομματι και ο ξεχωριστος κοσμος του οπως και το ολο visual style των χαρακτηρων, δημιουργουν ενα πολυ ομορφο και καλαισθητο αποτελεσμα.

Ειμαι ανθρωπος που το turn based το εχω βαρεθει και παιχνιδια σαν το persona 5 παροτι το επαιξα εκτεταμενα το combat system δεν μπορεσε ποτε να με κερδισει. Εδω τα πραγματα ειναι αρκετα διαφορετικα.. το συστημα εχει πολλα interactive moments και δινει αλλη ζωντανια και φρεσκαδα στο turn based σκηνικο. Το βρισκω μια χαρα, το διασκεδαζω πολυ.

Το παιχνιδι εχει linear δομη αλλα δεν ειναι καθολου κακο αυτο. Ισα ισα.

Και η μουσικη του; Χολι σιτ. Εκπληκτικα κομματια που ταιριαζουν τρομερα με το στυλ και τον κοσμο του παιχνιδιου. Απο τα καλυτερα gaming ost που εχω βιωσει μεχρι στιγμης.

Αν κρινω απο την πρωτη επαφη, το παιχνιδι δικαιολογει τους διθυραμβους που εχει παρει. Ειναι πολυ δεμενο προιον και η ομαδα φαινεται οτι κανει τεραστια προσπαθεια να αφησει ενα σημαντικο στιγμα στο χωρο. Ελεγα να τελειωσω το Dragon Age πρωτα αλλα με εχει ιντριγκαρει τοσο πολυ το Expedition 33 που μαλλον θα αφησω το Dragon Age..

Θα ελεγα να το τιμησετε. Το αξιζει. Και το βρισκεις σε πολυ καλη τιμη. Εγω το πηρα 43€.

14. The Following 2 Users Say Thank You to Valkyre For This Useful Post:

mihalis13 (01-05-2025),Nodens (01-05-2025)

PS4forums Addict Snk's Avatar
    PSN ID
    Snk013
    Name
    Μιχάλης

Το ξεκίνησα κι εγω. Βγάζει μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα, μουντή, επιβλητική, μελαγχολική. Είναι game που σε χτυπάει στο συναίσθημα

Η μαχη μου αρεσει πολυ. Το turn based σύστημα ειναι απο τα αγαπημένα μου γενικά και εδω με τις προθήκες parry, dodge, δείχνει φρέσκο και οχι κατι που εχεις ξαναδεί

16. The Following User Says Thank You to Snk For This Useful Post:

mihalis13 (04-05-2025)

mihalis13's Avatar
    PSN ID
    mihalis_13
    Name
    Μιχάλης

Δεν κρατήθηκα που έλεγα για συνεχόμενα rpg και το ξεκίνησα και εγώ εχθές. Περίπου 6 ώρες έχω παίξει μέχρι στιγμής και πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί!
    Το σύστημα μάχης πραγματικά μου αρέσει πολύ και θεωρώ πως έχει πάρα πολύ βάθος σε συνδυασμό skills και pictos γίνονται ωραία πράγματα στην οθόνη.
    Η ατμόσφαιρα, η μουσική, το voice acting όλα πραγματικά δεν σου δίνουν καμία εντύπωση πως παίζεις ένα indie/AA game. Μόνο στο exploration καταλαβαίνεις από το animation του χαρακτήρα πως είναι μικρότερη παραγωγή.
    Spoiler!

Αρχίζω σιγά σιγά και καταφέρνω περισσότερα dodge και parry αλλά έχω δρόμο ακόμα.
    Αν πραγματικά συνεχίσει έτσι το παιχνίδι θα είναι σίγουρα είναι από τα all time αγαπημένα μου!

Να βλέπουν τέτοια παιχνίδια και οι μεγάλες εταιρείες και να δοκιμάζουν μικρότερες ομάδες που να δουλεύουν πιο ελεύθερα και όχι πάντα για το επόμενο τεράστιο ΑΑΑ game. Θα μπορούσαν οι μεγάλοι του χώρου να έχουν μικρές ομάδες 50-60 ατόμων που να δουλεύουν σε φρέσκες ιδέες με μικρά μπάτζετ.
    Η Sandfall μας έδωσε αυτό το παιχνίδι και είναι 30 άτομα το δυναμικό της.

Παιδιά όσοι είστε φαν των jrpg, FF κλπ το αγοράζετε με κλειστά τα μάτια!!
    Spoiler!

Elite drifterx's Avatar
    Name
    Μάνος

Αυτό το παιχνίδι είναι η απόδειξη ότι η βιομηχανία δεν είναι 100% σκατά.

Μικρή ομάδα - μικρό μπάτζετ - χαμηλή τιμή και σκίζει σε πωλήσεις!

Εύχομαι κάτι άλλοι να πάρουν πρέφα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν είχαν προβλέψει τόση επιτυχία και από retail εξαντλήθηκαν από παντού. Αναμένουμε restock σύμφωνα με την εταιρεία.

Name
    Δημήτρης

Συμφωνω με τα πιο πολλα που λετε ομως πρεπει κατα την ταπεινη μου αποψη να μην μπαινουν ολα στο ιδιο σακι.

Οπως με τα σχολια που διαβασα πααααρα πολυ τις τελευταιες μερες μετα την ανακοινωση της καθυστερησης του GTAVI, τυπου "σε αντιθεση με αλλους devs η Ροκσταρ αυτο και εκεινο και το αλλο", ετσι και εδω η περιπτωση του Expedition 33 ειναι λιγο ιδιαιτερη και δεν ειναι applicable για το πως θα επρεπε να λειτουργει η βιομηχανια εν γενει.

Η ομαδα αναπτυξης ειναι σε μεγαλο βαθμο πρωην Ubisoft devs οι οποιοι ξεκινουν κατι δικο τους και θελουν να αφησουν το στιγμα τους στο χωρο. Ειναι λογικο να ειναι παθιασμενοι και αφοσιωμενοι σε αυτο και αυτο με τη σειρα του να παιζει το ρολο του στο αποτελεσμα που τελικα εδωσαν.

Οπως το καλυτερο γαλακτομπουρεκο μπορει να το φτιαχνει ο Κυρ Μανωλης στο μαγαζακι του που μπορει να μην ξερει κανενας, αυτο δεν σημαινει οτι δεν εχει θεση στην αγορα και ενα πιο τυποποιημενο γαλακτομπουρεκο. Δεν μπορεις να περιμενεις να εχει το ιδιο παθος η Sandfall Interactive με την Αctivision ή την ΕΑ ή την Ubisoft. Δεν ειναι λογικο. Αλλο να εχεις το δικο σου μαγαζακι που το πονας, αλλο να εισαι απλα ενα γραναζι σε μια μεγαλοεταιρεια.

Η βιομηχανια για να ειναι υγιεις ομως χρειαζεται και τον Νονο αλλα χρειαζεται και τα Transformers.

Αν θελαμε ολα τα παιχνιδια να ειναι GTAVI και Expedition 33, τοτε η ξηρασια που θα ειχαμε καθε χρονο απο παιχνιδια θα ηταν αδιανοητη. Και το αποτελεσμα θα ηταν συρρικωνση του gaming κοινου, χαμηλοτερος τζιρος και στο τελος δεν θα εβγαινε ουτε GTAVII ουτε τιποτα. Γιατι πολυ απλα δεν θα μπορουσε να δικαιολογηθει η αναπτυξη τετοιων project σε μια βιομηχανια η οποια ειναι συρρικνωμενη.

Οποτε εχω μαθει να "αγαπω" και τα FIFA, και τα Call of Duty και ολα αυτα (και ας δεν τα εχω ακουμπησει ποτε) γιατι ξερω οτι το GTA και το Last of Us και ολα τα υπολοιπα καλα οφειλονται σε εναν βαθμο στα προαναφερθησα παιχνιδια και τα λεφτα που φερνουν στο χωρο.

Name
    Δημήτρης

Δεν περασαν 20 λεπτα απο το προηγουμενο ποστ μου και μολις τωρα διαβασα το παρακατω...

Clair Obscur: Expedition 33 Would’ve Been Nearly Impossible to Greenlight at a Big Company; Would’ve Taken 25 Years to Finish Claims Sandfall Boss

In case you didn’t know, Sandfall Interactive’s boss Guillaume Broche, was a former Ubisoft employee who worked as a Brand Development Manager/Narrative Lead before starting his own studio that released the hit RPG. Clair Obscur: Expedition 33.

Why did Broche go through all the trouble of establishing his own studio, finding a publisher for Expedition 33 instead of just pitching the game to Ubisoft? It’s due to the project most likely not getting the green light.

This was something Broche confirmed in a video interview with French content creator Pouce Cafe. According to Broche, approving a game like Expedition 33 with an original IP, characters is extremely hard, and a dev would normally have to be pretty high up in the food chain to even get the chance to pitch it to the corporate bigwigs.

Broche shares (via machine translation), Yeah, very clearly. Projects like thesewith new IPs, original stories, completely original characters are super hard to push through in a big company. There are a lot of approval steps, and in general, in big structures, you already have to have proven yourself and be pretty high up in the hierarchy just to have a chance at pitching this kind of project.

While a logical assumption is that a bigger studio would have made developing the game easier, that wouldn’t be the case, as Broche thinks that if a big company were behind it, it would take decades to make. So yeah, for me, a project like this would’ve taken 25 years to make in a big company. And I don’t have that much patience. We also wanted to do things our own way and really create an atmosphere. That’s what this game is creating a vibe, shares the studio boss.

Broche also mentions how Sandfall’s being an indie studio helped develop the game the right way, stating, And I think if we succeeded, it’s also because we did things right. We got some really nice offices, with a big garden we play pΓ©tanque every lunchtime, which even shows up in the game. To create a game that feels passionate, we really needed that group of friends making something together vibe.

That’s something you can really only do in an indie studio. The game might seem big, but here in Montpellier, we’re only 25 people. We all know each other well. So yeah, it’s much harder to pull something like this off in a big studio than in a small one. But starting your own studio is super hard too it’s not all sunshine and rainbows. It’s a lot of work. As a founder, you get very few vacations and sleepless nights for a few years. But it’s worth it. Totally worth it, finished Broche

If you’ve finished the game and looking forward to more of it, the developers have said they aren’t opposed to crafting DLC, though nothing has been announced yet.

https://mp1st.com/news/clair-obscur-...-a-big-company

mihalis13's Avatar
    PSN ID
    mihalis_13
    Name
    Μιχάλης

Προσωπικά μιλώντας θέλω και τα 2 πράγματα. Και ένα AC/Horizon «τυποποιημένο» game αλλά και ένα παθιασμένο project είτε αυτό λέγεται Last Of Us είτε λέγεται Clair Obscur.
    Θελω και το τυποποιημένο γαλακτομπούρεκο θέλω και του κυρ Μανώλη. Θέλω να φάω McDonald’s θέλω και ένα ψαγμένο μπεργκεράδικο.
    Αλλά θεωρώ πως θα μπορούσαν μέσα στις μεγάλες εταιρίες να υπάρχουν μικρότερες ομάδες που να βγάζουν λίγο πιο «πειραματικά» project. Σίγουρα τα λεφτά που δόθηκαν από την Sony για ακυρωμένα live service games θα προτιμούσαν να τα είχαν ρίξει σε τέτοια projects.

Δεν λέω ότι είναι εύκολο, αλλά δεν το θεωρώ αδύνατο.

Χαίρομαι πολύ που βγήκε επιτέλους ένα τέτοιο παιχνίδι. Γιατί το τελευταίο διάστημα άκουγα απολύσεις από εδώ απολύσεις από εκεί. Και όταν ακούς ένα νέο στούντιο έκανες ένα παιχνίδι τόσο καλό, μόνο χαρά μπορεί να σου φέρει. Ακόμα και να μην ασχοληθείς με το συγκεκριμένο παιχνίδι.
    Spoiler!

Elite drifterx's Avatar
    Name
    Μάνος

Αυτό ακριβώς.

Δε θέλουμε μόνο παιχνίδια κονσέρβα με αλλαγμένα σκιν κτλ. Θέλουμε και κάτι νέο, φρέσκο που τολμάει να πάρει ένα ρίσκο.

Που και να μη χεστεί στο τάλιρο ρε αδερφέ, δε θα βάλει και την εταιρεία μέσα.

Name
    Δημήτρης

Μα προφανως αυτο λεω κι εγω παιδια.

Φυσικα και θελουμε τον κυρ Μανωλη και τον καθε κυρ Μανωλη να υπαρχει και να παραυπαρχει και να τα πηγαινει καλα.

Απλα λεω οτι χρειαζεται και η κονσερβα.

Προσωπικα θεωρω οτι επι του παροντος υπαρχουν/βγαινουν ακομα αρκετα projects τυπου Expedition 33. Οχι οτι δεν θελουμε κι αλλα. Φυσικα και θελουμε. Αλλα εχουμε μικρες ομαδες (συνηθως πρωην υπαλληλοι μεγαλοεταιρειων) που δινουν πολυ ομορφα και παθιασμενα αποτελεσματα.

Ενα αλλο τετοιο project για παραδειγμα που περιμενω πολυ ειναι απο τα πρωην μελη της Bioware που ετοιμαζουν ενα νεο και πολυ ενδιαφερον Sci Fi game ονοματι Exodus.

Anyway, ολα χρειαζονται, αυτο που θα θελαμε να ρυθμιστει ιδανικα ειναι η ποσοτητα του ενος και η ποσοτητα του αλλου. Το Expedition 33 με την επιτυχια του σιγουρα δινει θαρρος σε πολλους devs εκει εξω που εχουν ωραιες ιδεες, οτι με λιγη τυχη, τολμη και υπομονη μπορουν να τις κανουν πραγματικτοτητα και να εχουν επιτυχια.

Στα του Expedition 33 εχω εκνευριστει που τοσες μερες μετα και με τοσο buzz που εχει το παιχνιδι, ακομα δεν εχουμε ενα ρημαδιασμενο trophy guide. Ιδιως οσον αφορα στα missable trophies που ακομα δεν εχω βγαλει ακρη τι ισχυει και τι οχι. Μου φαινεται κουφο που ακομα κανεις δεν εχει ανεβασει κατι. Μου αρεσει τοσο το παιχνιδι που θελω πλατινα. Αλλα με missable trophies δε θελω να ρισκαρω να χασω το χρονο μου τσαμπα...

24. The Following User Says Thank You to Valkyre For This Useful Post:

mihalis13 (06-05-2025)

Επίτιμο Μέλος Forum GOD WolfRathmA's Avatar
    PSN ID
    WolfRathmA_GR
    Name
    Αποστόλης

Χαιρετώ τους πάντες!

Γενικά έχω σταματήσει εδώ και πολλούς μήνες το gaming, γιατί δεν έχω βρει πραγματικά κάτι να με ιντριγκάρει τόσο. Αλλά το συγκεκριμένο που έχει τραβήξει την προσοχή και λέω να το αγοράσω και για να στηρίξω την όλη προσπάθεια γενικά από αυτό το μικρό στούντιο. Λέω να το ξεκινήσω το Σ/Κ που θα έρθει.

Quote Originally Posted by Valkyre View Post

Θα ελεγα να το τιμησετε. Το αξιζει. Και το βρισκεις σε πολυ καλη τιμη. Εγω το πηρα 43€.
    Από που το βρήκες τόσο;
    LG OLED 65C3 | Marantz SR5015 | Klipsch R-620F , R-51M , R-34C - SVS SB1000Pro - Elipson IC6 [5.1.2] Dolby Atmos | PS5 |

Follow me!

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Bookmarks