Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 41 to 60 of 68

Thread: Clair Obscur: Expedition 33 (April 24)

PS4forums Fanatic tonybsg's Avatar
    PSN ID
    tonybsg

Quote Originally Posted by drifterx View Post
    To ξεκίνησα κι εγώ (ναναι καλά ο κωτσοβολίδης που έφερε κάποια retail κομμάτια) και μπορώ να δηλώσω κι εγώ ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα.

Είμαι ακόμη νωρίς αλλά με έχει πιάσει από τα μαλλιά (που δεν έχω) και δε με αφήνει. Ανυπομονώ να πάιξω!

Το μοναδικό αρνητικό του για μένα είναι ότι δεν έχω καταλάβει τι στο διάολο είναι και τι κάνουν τα lumina.... Έχω διαβάσει 3 οδηγούς, ακόμη δεν καταλαβαίνω!!!
    Φίλε drifterx πώς πήραμε χαμπάρι ότι έφερε κομμάτια ο Κώτσος;

Για ναχω το νου μου

Elite drifterx's Avatar
    Name
    Μάνος

Εντελώς τυχαία! Έψαχνα απελπισμένος και βρήκα ένα άμεσα διαθέσιμο!!!

Ευχαριστώ για την εξήγηση Δημήτριε! Τώρα μένει να καταλάβω τι κάνω στο ακαταλαβίστικο μενού των lumina....

3. The Following User Says Thank You to drifterx For This Useful Post:

tonybsg (26-05-2025)

Stealth Moderator Valkyre's Avatar
    Name
    Δημήτρης

Τα μενου ειναι λιγο σκατα αλλα στο ερωτημα σου στο μενου των Lumina σου λεει ποια ειναι διαθεσιμα να ενεργοποιησεις και ποσο κοστιζει το καθενα για να το ενεργοποιησεις. Δεξια με μπλε αριθμο σου λεει ποσα lumina points εχει ο Χαρακτηρας. Και βαζεις οσο σε παιρνει.

Καλοριζικο.

Επίτιμο Μέλος Forum GOD WolfRathmA's Avatar
    PSN ID
    WolfRathmA_GR
    Name
    Αποστόλης

Καλημέρα σε όλους.

Είμαι περίπου στις 20 ώρες παιχνιδιού. Γενικά το ψάχνω κιόλας πάρα πολύ για να καταλάβω τι γίνεται με τα builds στους χαρακτήρες, ποια attributes να ανεβάσω, ποια skills να συνδυάσω κτλ. Είναι λίγο μανίκι. Είμαι level 25 περίπου σε όλους τους χαρακτήρες. Το παιχνίδι είναι πάντως απόλαυση. Το απολαμβάνω κάθε φορά που είναι να κάτσω να παίξω. Τα γραφικά και τα τοπία είναι απλά μαγικά και η μουσική του δίνει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Οι μάχες δε για turned based παιχνίδι είναι φανταστικές. Προσπαθώ να εξερευνήσω γενικά ότι μπορώ στο παιχνίδι.

Έχετε μήπως κανένα strategy guide ή τίποτα τέτοιο που μπορώ να συμβουλευτώ για ποιους να έχω καλύτερα στο party, τι skills να βάλω, attributes κτλ;

Εγώ μπαίνω και βλέπω από εδώ https://game8.co/games/Clair-Obscur-Expedition-33

LG OLED 65C3 | Marantz SR5015 | PS5 Pro | Switch 2 | Klipsch R-620F , R-51M , R-34C - Sub SVS SB1000 Pro - Elipson IC6 [5.1.2] Dolby Atmos

Follow me!
    https://www.instagram.com/tolislivemoments/

Nintendo Switch Friend Code: 2914-8485-5789

Name
    Δημήτρης

Αποστολη εγω δεν χρησιμοποιω guides εκτος και αν κυνηγαω καποιο τροπαιο ή ψανχω καποιο αντικειμενο.

Name
    Δημήτρης

Τελος το παιχνιδι απο εμενα.

Το παιχνιδι εχει θεματακια τα οποια θα αναφερω πιο κατω αλλα πριν απο ολα αυτα πρεπει να σηκωθω ορθιος και να κανω ενα 5αλεπτο standing ovation γι αυτο που καταφερε αυτη η ομαδα.
    Πραγματικα τα σεβη μου. Μου δινει τρομερη χαρα να ξερω οτι το παιχνιδι αυτο πετυχε με τον τροπο που πετυχε.

Ειναι μνημειωδης προσπαθεια.

Ειλικρινα προσπαθω να σκεφτω απο που να αρχισω και που να τελειωσω και δυσκολευομαι...

Η ιστορια, το συναισθημα, η ιδεα πισω απο αυτο το παιχνιδι και αυτο που θελει να πει, ειναι απλα υπεροχα. Το acting, η μουσικη, το art το combat, ο σχεδιασμος καποιων μαχων... ειναι πολλα ρε παιδια και δε μπορω να τα βαλω σε ταξη μεσα μου.
    Ειναι συναρπαστικο αυτο που κατεφερε μια χουφτα ανθρωπων.

Ολα αυτα τα λεει καποιος που δεν πολυσυμπαθει το turn based combat θυμιζω...

Δεν πρεπει να το προσπερασετε... ακομα και αν δεν ειναι του στυλ σας. Δωστε του χρονο, πιστευω θα σας αποζημειωσει. Τουλαχιστον αν πραγματα οπως ιστορια/χαρακτηρες/καλλιτεχνια/μουσικη ειναι πραγματα που σας εκφραζουν.

Το παιχνιδι εχει ενα απο τα καλυτερα OST ολων των εποχων... δηλαδη σε φαση το προτεινω να το παιξει καποιος μονο και μονο γι αυτο ενα πραγμα...

Οπως ειπα εχει θεματακια, οπως το post game content πασχει απο balancing σε σημαντικο βαθμο, το γεγονος οτι υπαρχουν καποια difficulty spikes που λιγο-πολυ σου ζητανε να εκμεταλλευτεις το combat system και τα mechanics του παιχνιδιου σε τετοιο βαθμο που απλα το κανεις break εντελως και τα εχεις ολα 1-2 hits και τελος το γεγονος οτι υπαρχουν παρα πολυ equipment items και οπλα τα οποια πραγματικα δεν χρειαζονται. Καταλαβαινω οτι θελανε να δωσουν βαθος αλλα καπου δεν ταιριαζουν και τοσο ολα αυτα στο γενικοτερο υφοσ και στυλ του παιχνιδιου.

Ολα αυτα ομως ειναι πραγματικα πταισματα μπροστα σε αυτο που καταφερνει να κανει το παιχνιδι μεσα σου οταν το τελειωσεις.

Μου φαινεται αδιανοητο οτι lead writer του παιχνιδιου απο οτι διαβασα ηταν ενα ακυρο, τυχαιο κοριτσι το οποιο βρηκαν μεσα απο το reddit και ο composer καποιος που τον πετυχαν σε ενα music sharing discord... τι να πω!

Αν δεν κανει κατι εξωπραγματικο το Death Stranding 2 (το Yotei δεν νομιζω κανω οτι εχει τα φοντα) το θεωρω σχεδον δεδομενο οτι θα παρει το GOTY φετος.

8. The Following 2 Users Say Thank You to Valkyre For This Useful Post:

hakoo (04-06-2025),mihalis13 (30-05-2025)

mihalis13's Avatar
    PSN ID
    mihalis_13
    Name
    Μιχάλης

Το τερμάτισα και εγώ πριν καμιά εβδομάδα και πριν λίγες μέρες πήρα και την πλατίνα
    Spoiler!

Το παιχνίδι για εμένα είναι masterpiece!! Δεν μπορώ να βρω ψεγάδι. Το soundtrack του, γενικά ο ήχος του, το voice acting, η ιστορία τα πάντα σε εμένα χτύπησαν και το απόλαυσα!
    Και αν σκεφτώ πως μιλάμε για ενα ΑΑ game που το έκαναν λίγοι άνθρωποι το απογειώνει ακόμα πιο πάνω.

Για τα προσωπικά μου γούστα σίγουρα το καλύτερο παιχνίδι της γενιάς μέχρι στιγμής απ'όσα έχω παίξει και άνετα στο Top 10 μου (μην πω Top 5)

Αξίζει ο καθένας να του δώσει μια ευκαιρία και πιστεύω δύσκολα να μην τον κερδίσει το συγκεκριμένο παιχνίδι.
    Κάποια στιγμή μετά από εύλογο χρονικό διάστημα θα πάω για NG+
    Spoiler!

10. The Following User Says Thank You to mihalis13 For This Useful Post:

Valkyre (03-06-2025)

Elite drifterx's Avatar
    Name
    Μάνος

Συνεχίζω ακάθεκτος με σταθερό (αλλά μικρό) ρυθμό παιχνιδιου!

Μόλις μπήκα στο ACT 2, έχοντας vibes απο game of thrones!!

Έχοντας καταλάβει πλέον πως λειτουργούν τα lumina, έχω γίνει λίγο τουμπανάκι.

Νομίζω το μόνο αρνητικό για μένα μέχρι στιγμής είναι λίγο η έλλειψη προσανατολισμού μέσα στις περιοχές. Τελειώνει μια μάχη και δε μπορώ να καταλάβω που βρίσκομαι. Θα βοηθούσε ένας χάρτης πιστεύω!

12. The Following User Says Thank You to drifterx For This Useful Post:

Valkyre (03-06-2025)

Name
    Δημήτρης

Συνεχίζω ακάθεκτος με σταθερό (αλλά μικρό) ρυθμό παιχνιδιου!

Μόλις μπήκα στο ACT 2, έχοντας vibes απο game of thrones!!

Έχοντας καταλάβει πλέον πως λειτουργούν τα lumina, έχω γίνει λίγο τουμπανάκι.

Νομίζω το μόνο αρνητικό για μένα μέχρι στιγμής είναι λίγο η έλλειψη προσανατολισμού μέσα στις περιοχές. Τελειώνει μια μάχη και δε μπορώ να καταλάβω που βρίσκομαι. Θα βοηθούσε ένας χάρτης πιστεύω!
    Το παραπονο που εχεις το εχουν πολλοι και οσο προχωραει το παιχνιδι θα το εχεις ακομα περισσοτερο. Υπαρχουν visual cues (λατερνες που αναβουν και δειχνουν το μονοπατι του main story) για το που πρεπει να πας οσον αφορα το story και παντα το παιχνιδι σου λεει οταν πατας τριγωνο ποιο ειναι το objective. Οποτε στο που πρεπει να πας για το βασικο quest ειναι οκ. Εκει που χανεται τελειως η μπαλα ειναι στο side content.

Ο χαρτης ειναι κατι που σιγουρα θα βοηθουσε βεβαια υποτιθεται οτι εισαι Expedition δηλαδη δεν ξερεις τα κατατοπια. Αλλα συμφωνω οταν πας σε μια πιστα θα επρεπε καπως να "ζωγραφιζεται ο χαρτης" οσο ανακαλυπτεις την καθε περιοχη και ετσι να εχεις μια εικονα. Πιστευω οτι σιγουρα εχει λαβει το μηνυμα η ομαδα αναπτυξης και που ξερεις μπορει να κανουν οτι εκανε και το Black Myth Wukong που προσθεσε χαρτη με δωρεαν Update. Αλλα οκ δε σε φοβαμαι θα την παλεψεις και χωρις αυτο.

14. The Following User Says Thank You to Valkyre For This Useful Post:

mihalis13 (03-06-2025)

Elite drifterx's Avatar
    Name
    Μάνος

Καλά ναι σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος απογοήτευσης, έτσι ώστε να πεις το παρατάω!

Παίζει μέχρι τώρα πάντως να έχω κάνει ελάχιστο side.

Name
    Δημήτρης

Καλά ναι σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος απογοήτευσης, έτσι ώστε να πεις το παρατάω!

Παίζει μέχρι τώρα πάντως να έχω κάνει ελάχιστο side.
    Συμβουλη μου απλη, να πηγαινεις τακτικα στο camp να μιλας με τα μελη της ομαδας.

Elite drifterx's Avatar
    Name
    Μάνος

Χμμ οκ το κρατώ.

Μέχρι τώρα πηγαίνω κάθε φορά που καθαρίζω μία περιοχή, αφού το παιχνίδι σχεδόν σε "αναγκάζει" να το κάνεις. Εννοείς πιο συχνά από αυτό??

Αυτό που δεν έχω κάνει για παράδειγμα είναι να πάω σε περιοχή που ΔΕΝ είναι μαρκαρισμένη ως main objective στον μεγάλο χάρτη. Πάω εκεί μόνο που μου λέει το παιχνίδι.

Name
    Δημήτρης

Μια χαρα τα κανεις. Συνεχισε ετσι. Θα καταλαβεις.

Elite drifterx's Avatar
    Name
    Μάνος

Πω ρε παιδιά, τι ήταν αυτό το μεγαλειώδες αριστούργημα που έπαιξα...

Τελευταία φορά που με είχε επηρεάσει τόσο πολύ ένα παιχνίδι ήταν το Last of us 2.

Τα είπατε όλα πιο πάνω. Νομίζω θα μου μείνει αξέχαστο μέχρι να πεθάνω.

Τι έκαναν ρε οι τύποι? Ποιος ΜΑΛΑΚΑΣ publisher θα έβλεπε αυτό το δημιούργημα και δε θα το έδινε πράσινο φως όπως είχαν αναφέρει σε συνέντευξη? Άντε ρε πηγαίνετε κλείστε όλοι να ησυχάσουμε!

20. The Following 3 Users Say Thank You to drifterx For This Useful Post:

mihalis13 (12-06-2025),Snk (12-06-2025),Valkyre (12-06-2025)

mihalis13's Avatar
    PSN ID
    mihalis_13
    Name
    Μιχάλης

Και εγώ έχω να νιώσω έτσι από το Last Of Us Part 2. 10αρι καθαρό αυτό το αριστούργημα γιατί δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι.
    Αυτό με τον publisher είχαν πει πως. θα έπαιρνε πολλά χρόνια μέχρι να πάρει το πράσινο φως σε έναν μεγάλο publisher, δυστυχώς όσο πιο μεγάλη μια εταιρεία τόσο πιο "δυσκίνητη" γίνεται.
    Spoiler!

Elite drifterx's Avatar
    Name
    Μάνος

Όντως Μιχάλη, ο διευθυντής του στούντιο είχε πει ότι θα έκανε 25 χρόνια να βγει σε publisher σαν την Ubisoft.

Που επίσης είναι ακατανόητο και ηλιθιώδες, όταν έχουν γεμίσει την αγορά με το ίδιο πράμα με άλλα σκινς.

Θα έπρεπε να είναι τσακάλια και σε τέτοιες ιδέες να τρέχουν.

Ε γιαυτό πάνε από το κακό στο χειρότερο. Anyway, ΕΥΤΥΧΩΣ ήρθε στα χέρια μας έτσι όπως ήρθε!

ΥΓ1. Έχουν αρχίσει να σκάνε μύτη retail κομμάτια σε μεγάλες αλυσίδες, έχετε το νου σας όσοι ενδιαφέρεστε.

ΥΓ2. Ένα πολύ ωραίο άρθρο που σκάβει λίγο βαθύτερα για το background του παιχνιδιού. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.
    Spoiler!
    Last edited by drifterx; 12-06-2025 at 09:53.

23. The Following User Says Thank You to drifterx For This Useful Post:

Valkyre (12-06-2025)

Name
    Δημήτρης

Σκεψου το λιγο πιο "ασυναισθητα" Μανο.

Εισαι εσυ ο CEO μιας μεγαλης και επιτυχημενης εταιρειας.

Σου ερχομαι εγω, ενας υπαλληλακος απο τον 15 οροφο του ουρανοξυστη που ειναι τα γραφεια σου (δεν τα λεω υποτιμητικα αυτα, χτιζω απλα εικονα) που ουτε που με ξερεις και σου ζηταω ραντεβου να σου πω μια φοβερη ιδεα που εχω στο μυαλο μου. Προφανως δεν ερχομαι σε εσενα παω πρωτα σε αλλους πιο πανω κλπ. Το θεμα ειναι ομως οτι πρεπει να φτασει σε εσενα και εσυ μετα να το θεσεις στο συμβουλιο για να βγει τελικα αποφαση.

Ποιος ειμαι εγω που θα σε πεισω εσενα? Εχω την ιδεα ναι. Αλλα δεν την εχω ολοκληρωμενη στο μυαλο μου ουτε ακριβως ξερω πως θα την υλοποιησω. Πρεπει πρωτα να αναλωσω πολυ χρονο για να φτιαξω ενα πλανο, αναλογα τους πορους που φανταζομαι οτι εχω και να παρουσιασω ενα rough draft. Που στο gaming αυτα τα πραγματα αλλαζουν αρδην.

Και πες οτι τα εχω κανει ολα αυτα με προσωπικο χρονο και χρημα σου λεω εγω. Και ερχομαι και σου λεω οτι θελω να κανω αυτο και εκεινο και το αλλο και θελω να ειναι turn based κλπ.

Ρε φιλε. Με το χερι στην καρδια τωρα. Εσυ δηλαδη θα επαιρνες ενα τετοιο ρισκο? Εγω οχι. Μπορει εσυ να εισαι καλυτερος απο εμενα και να το εκανες. Αλλα να το βαλεις κατω μεσα σου και να μπεις στη θεση ενος τετοιου μεγαλοστελεχους μιας μεγαλοεταιρειας που πρεπει να λογοδοτησεις σε ενα ολοκληρο συμβουλιο. Εγω θεωρω εντελως φυσιολογικο, ενα ιδιαιτερο προτζεκτ τετοιο σε μια μεγαλη εταιρεια να ειναι δυσκολο να φτουρισει χωρις η εταιρεια να απαιτησει αλλαγες που της προσφερουν ασφαλεια (πχ θελω να μην ειναι turn based) και σιγουρια. Αυτο ειπε στην ουσια και ο Διευθυντης του παιχνιδιου. Οτι ειναι φυσικολογικο να μην ειναι ευκολο να παρει το πρασινο φως ενα τετοιο παιχνιδι απο μια μεγαλη εταιρεια.

Ο Κοτζιμα εχτισε δικο του στουντιο για να κανει το Death Stranding που το φανταζοταν δεκαετιες. Ολοκληρος Κοτζιμα...

To καλο ομως ειναι οτι οσο περισσοτερα τετοια παραδειγματα εχουμε, τοσο πιο ευκολα ο καθε CEO θα ειναι προθυμος να ακουσει 2-3 πραγματα παραπανω. Και αυτο ειναι το πραγματικο οφελος.

ΥΓ: Σε σποιλερ πειτε παιδια, τι διαλεξατε στο τελος? εγω

Spoiler!

25. The Following User Says Thank You to Valkyre For This Useful Post:

mihalis13 (12-06-2025)

Elite drifterx's Avatar
    Name
    Μάνος

Δημήτρη δε θα διαφωνήσω με το θέμα της δομής μιας μεγάλης εταιρείας και την έλλειψη ευελιξίας. Είναι πάντως γενικός κανόνας, τέτοιες μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά αναλόγως του αντικειμένου τους, να κάνουν βήματα για να βελτιώσουν αυτό το πρόβλημα. Ειδικά όταν μιλάμε για εταιρείες που φτιάχνουν μια μορφή τέχνης όπως τα videogames, και όχι κατασκευές από χάλυβα ξέρω γω.

Θα σου απαντήσω διαφορετικά στο ερωτημά σου. Επειδή δε ξέρω και δε μπορώ να μπω στα παπούτσια ενός τέτοιου μεγαλοστελέχους, αλλά γνωρίζω τον εαυτό μου, το σίγουρο θα ήταν ότι θα αισθανόμουν πολύ μπούφος, κοντόφθαλμος και ανίκανος να κάνω καλά τη δουλειά μου, αν δε μπορούσα ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΩ ότι αυτή η ιδέα- το παιχνίδι θα μπορούσε να είναι στο portofolio μου. Φυσικά και έχει ρίσκο αυτό, εννοείται. Αλλά η δουλειά μου δεν είναι να αντισταθμίσω αυτό το ρίσκο?

Έτσι το βλέπω Δημήτρη.

Από την άλλη, όχι ότι καίγομαι κιόλας! Ας βγαίνουν τέτοια μαργαριτάρια συχνότερα και εγώ θα είμαι εκεί να συμβάλλω με τον οβολό μου όσο μπορώ, γιατί αξίζουν κάθε τελευταία δεκάρα.

Spoiler!
    Last edited by drifterx; 12-06-2025 at 12:22.

Name
    Δημήτρης

Δεν νομιζω οτι ειναι θεμα "ανικανοτητας" το να "προβλεψεις" αν μια ιδεα καποιου αλλου που σου υποσχεται οτι θα την εφαρμοσει (ή οχι) οπως το φανταζεται εκεινος και οπως στο παρουσιασε εσενα. Ειναι θεμα κυριολεκτικα πιστης και τεραστιος τζογος.

Εσυ θα εμπιστευοσουν τον λογο καποιου και τις υποσχεσεις του ως δεδομενο? Δεν σε εχουν κοροιδεψει?

Συγνωμη που το λεω ετσι αλλα αν κατι με χει μαθει εμενα προσωπικα η ζωη και η προσωπικη εμπειρια ειναι οτι τον λογο σχεδον κανενος δεν μπορω να τον εμπιστευτω για σημαντικα πραγματα. Οτι υποσχεσεις μου εχουν δωσει, ηταν ψευτικες 8 μην πω 9 στους 10. Οτι δουλεια ζητησα να γινει οπως ηθελα να γινει, παρολες τις διαβεβαιωσεις τους (ετσι για να σιγουρεψουν οτι θα παρουν τη δουλεια) η πραγματικοτητα αποδειχθηκε πολυ διαφορετικη. Με αποτελεσμα και την αγανακτηση μου και να χασω τα χρηματα μου. Ειμαι ανικανος ως προς αυτο εγω? Ή ειναι μλκες αυτοι που εμπιστευτηκα?

Τι να λεμε τωρα σε μια περιπτωση οπως αυτη που συζηταμε ενος μεγαλου project που εμπλεκονται πολλοι ποροι και ανθρωπινο δυναμικο. Δεν ειναι σε καμμια περιπτωση ανικανος ή κοντοφθαλμος ενας CEO που θα πει οχι, θεωρω γενικα το βλεπουμε τελειως επιδερμικα εμεις, δεν ξερουμε καν τι σημαινει να εχεις μια τετοια θεση και λογικο ειναι. Ποσα Expedition 33 υπαρχουν εκει εξω που ο CEO εμπιστευτηκε και τελικα πατωσανε? Το οτι εμεις δεν τα ξερουμε ειναι επειδη οι αποτυχιες τετοιας φυσης (μην μου πειτε Concorde, μιλαμε για indie φαση τυπου Expedition τωρα) σπανια γινονται viral ή θεμα συζητησης. Αν πατωνε το Expedition κανεις δεν θα το εβρισκε περιεργο. Για καθε ενα Expedition 33 που πετυχε υπαρχουν εκατονταδες που απετυχαν.

Επισης ειναι λαθος ΙΜΟ να θεωρουμε (δεν λεω οτι το κανεις εσυ, γενικα μιλαω) οτι το να εισαι διευθυντης μιας εταιρειας που ασχολειται με την τεχνη ειναι "λειτουργημα" γυρω απο το γενικο καλο της κοινωνιας ενα πραγμα και οτι αυτοι οι ανθρωποι πρεπει να βαζουν την δουλεια τους πανω απο τα προσωπικα τους συμφεροντα, οποια και αν ειναι αυτα (διατηρηση θεσης, μεγιστοποιηση κερδους κλπ). Θεωρω οτι σε ενα βαθμο ειναι δεμενα και τα δικα τους χερια γυρω απο τη φυση του πως λειτουργει μια μεγαλη εταιρεια, το οποιο με την σειρα του ερχεται σε αντιθεση με το πως την θελουμε εμεις οι καταναλωτες να λειτουργει.

Κοντολογοις, υπαλληλοι ειναι και αυτοι και δεν θα βαλουν την δουλεια ή την τεχνη πανω απο την εξασφαλιση των συμφεροντων τους, οπως νομιζω δεν το κανει και η συντριπτικη πλειοψηφια απο εμας.

Εγω παντως το θεωρω καλο να μην παιρνουν εγκριση τετοια projects απο μεγαλες εταιρειες γιατι και θα αργησουν πολυ να βγουν και οι δημιουργοι δεν θα εχουν πληρη ελευθερια κινησεων στην αναπτυξη του παιχνιδιου οπως το θελανε. Επισης projects που μαζευεται μια παρεα 30 ατομων με κοινο στοχο, γινεται μια "οικογενεια" και υπαρχει προσωπικο πραγματικα ενδιαφερον και παθος στο δημιουργημα. Αυτο δεν γινεται απο τη φυση του να υπαρξει σε ενα περιβαλλον μεγαλοεταιρειας που ολοι οι υπαλληλοι ή η συντριπτικη πλειοψηφια αυτων απλα περιμενουν να βγει η μερα και να πανε σπιτια τους και να χαρουν την οικογενεια τους. Ειναι τρομερα διαφορετικο.

28. The Following User Says Thank You to Valkyre For This Useful Post:

drifterx (12-06-2025)

Elite drifterx's Avatar
    Name
    Μάνος

Δημήτρη μου, ενώ δε διαφωνούμε στα περισσότερα.

Quote Originally Posted by Valkyre View Post
    Δεν νομιζω οτι ειναι θεμα "ανικανοτητας" το να "προβλεψεις" αν μια ιδεα καποιου αλλου που σου υποσχεται οτι θα την εφαρμοσει (ή οχι) οπως το φανταζεται εκεινος και οπως στο παρουσιασε εσενα. Ειναι θεμα κυριολεκτικα πιστης και τεραστιος τζογος.

Εσυ θα εμπιστευοσουν τον λογο καποιου και τις υποσχεσεις του ως δεδομενο? Δεν σε εχουν κοροιδεψει?

Συγνωμη που το λεω ετσι αλλα αν κατι με χει μαθει εμενα προσωπικα η ζωη και η προσωπικη εμπειρια ειναι οτι τον λογο σχεδον κανενος δεν μπορω να τον εμπιστευτω για σημαντικα πραγματα. Οτι υποσχεσεις μου εχουν δωσει, ηταν ψευτικες 8 μην πω 9 στους 10. Οτι δουλεια ζητησα να γινει οπως ηθελα να γινει, παρολες τις διαβεβαιωσεις τους (ετσι για να σιγουρεψουν οτι θα παρουν τη δουλεια) η πραγματικοτητα αποδειχθηκε πολυ διαφορετικη. Με αποτελεσμα και την αγανακτηση μου και να χασω τα χρηματα μου. Ειμαι ανικανος ως προς αυτο εγω? Ή ειναι μλκες αυτοι που εμπιστευτηκα?
    Ισχύουν 100% αυτά που λες για σένα και για μένα. Φυσικά και την έχουμε πατήσει, φυσικά και είπαμε 1000 φορές καλύτερα μόνος μου, να το έκανα. Αλλά να σου πω την αλήθεια, όταν φτάνω στο σημείο και το λέω αυτό στη δουλειά μου, ένα κομμάτι μέσα μου λέει "μαλάκα Μάνο, φταις και εσύ γιατί δεν έδωσες να καταλάβει ο άλλος τι ακριβώς ήθελες, δεν ήσουν ξεκάθαρος κτλ"
    Τώρα όταν μιλάμε για στελέχη που πληρώνονται αδρά, και είναι χρόνια στο χώρο και έχουν τόνους εμπειρία, περιμένω μεγαλύτερο ρίσκο μεν(οχι σε βαθμό ηλιθιότητας), μελετημένο δε.
    Επίσης όταν μιλάμε για τέτοιου είδους projects, δε συμφέρει αυτόν που το τρέχει να κάνει μαλακία, γιατί θα είναι επιβαρυντικό για την ομάδα του, την καριέρα του κτλ.

Τι να λεμε τωρα σε μια περιπτωση οπως αυτη που συζηταμε ενος μεγαλου project που εμπλεκονται πολλοι ποροι και ανθρωπινο δυναμικο. Δεν ειναι σε καμμια περιπτωση ανικανος ή κοντοφθαλμος ενας CEO που θα πει οχι, θεωρω γενικα το βλεπουμε τελειως επιδερμικα εμεις, δεν ξερουμε καν τι σημαινει να εχεις μια τετοια θεση και λογικο ειναι. Ποσα Expedition 33 υπαρχουν εκει εξω που ο CEO εμπιστευτηκε και τελικα πατωσανε? Το οτι εμεις δεν τα ξερουμε ειναι επειδη οι αποτυχιες τετοιας φυσης (μην μου πειτε Concorde, μιλαμε για indie φαση τυπου Expedition τωρα) σπανια γινονται viral ή θεμα συζητησης. Αν πατωνε το Expedition κανεις δεν θα το εβρισκε περιεργο. Για καθε ενα Expedition 33 που πετυχε υπαρχουν εκατονταδες που απετυχαν.
    Θεωρείς μήπως ότι ήταν τυχαίο που το παιχνίδι αυτό είχε τόσο μεγάλη επιτυχία? Πιστεύεις ότι θα μπορούσε να αποτύχει? Εγώ όχι σε καμία περίπτωση. Όλα τα άλλα αντίστοιχα expedition 33 που απέτυχαν όπως λες, προσωπικά πιστεύω ότι δεν είχαν αυτό το κάτι που είχε αυτό το παιχνίδι. Μιλάμε για universal acclaim. Αν εσύ κύριε CEO δεν μπορείς να προβλέψεις αυτό το universal acclaim, πολλά λεφτά σου δίνουν! (με δόση χιούμορ και υπερβολής)

Επισης ειναι λαθος ΙΜΟ να θεωρουμε (δεν λεω οτι το κανεις εσυ, γενικα μιλαω) οτι το να εισαι διευθυντης μιας εταιρειας που ασχολειται με την τεχνη ειναι "λειτουργημα" γυρω απο το γενικο καλο της κοινωνιας ενα πραγμα και οτι αυτοι οι ανθρωποι πρεπει να βαζουν την δουλεια τους πανω απο τα προσωπικα τους συμφεροντα, οποια και αν ειναι αυτα (διατηρηση θεσης, μεγιστοποιηση κερδους κλπ). Θεωρω οτι σε ενα βαθμο ειναι δεμενα και τα δικα τους χερια γυρω απο τη φυση του πως λειτουργει μια μεγαλη εταιρεια, το οποιο με την σειρα του ερχεται σε αντιθεση με το πως την θελουμε εμεις οι καταναλωτες να λειτουργει.

Κοντολογοις, υπαλληλοι ειναι και αυτοι και δεν θα βαλουν την δουλεια ή την τεχνη πανω απο την εξασφαλιση των συμφεροντων τους, οπως νομιζω δεν το κανει και η συντριπτικη πλειοψηφια απο εμας.
    Με παρανόησες. Δεν εννοούσα ότι ο CEO μιας εταιρείας videogames κάνει λειτούργημα και προσφέρει στην κοινωνία. Νo, no, no που λέει και η κόρη μου! Εννοούσα ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τέτοιους τομείς, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και ρίσκα, γιατί δεν παράγουν βίδες και παξιμάδια.

Εγω παντως το θεωρω καλο να μην παιρνουν εγκριση τετοια projects απο μεγαλες εταιρειες γιατι και θα αργησουν πολυ να βγουν και οι δημιουργοι δεν θα εχουν πληρη ελευθερια κινησεων στην αναπτυξη του παιχνιδιου οπως το θελανε. Επισης projects που μαζευεται μια παρεα 30 ατομων με κοινο στοχο, γινεται μια "οικογενεια" και υπαρχει προσωπικο πραγματικα ενδιαφερον και παθος στο δημιουργημα. Αυτο δεν γινεται απο τη φυση του να υπαρξει σε ενα περιβαλλον μεγαλοεταιρειας που ολοι οι υπαλληλοι ή η συντριπτικη πλειοψηφια αυτων απλα περιμενουν να βγει η μερα και να πανε σπιτια τους και να χαρουν την οικογενεια τους. Ειναι τρομερα διαφορετικο.
    Θα συμφωνήσω πλήρως στο παραπάνω. Θα μπορούσε όμως απλά μία μεγαλοεταιρεία να τους χρηματοδοτήσει και να τους αφήσει να δουλέψουν σαν ομάδα στο οραμά τους? Κάτι τέτοιο δεν κάνει η sony πχ με τη Naughty dog?
    Last edited by drifterx; 12-06-2025 at 13:19.

30. The Following User Says Thank You to drifterx For This Useful Post:

Valkyre (12-06-2025)

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast

Bookmarks

Bookmarks