Καλημερα.
Εχθες με ολα αυτα που συμβαινουν εκανα μια ερευνα σχετικα με μελλοντικες επιλογες και εκει και εδω και καπως στην πορεια βρεθηκα στο κομματι του videogame preservation. Δηλαδη με τι τροπους μπορει το μεσον που αγαπαμε να αποθηκευθει και να χρησιμοποιηθει στο μελλον. Ε και καπου εκει καταλαβα οτι και τα δισκακια που αγαπαμε ολοι (και εξακολουθουμε να αγαπαμε) και αυτα εχουν... ημερομηνια ληξης, οσο καλα και να τα αποθηκευεις.
Δεν το ηξερα οτι και τα blu ray discs μπορουν να σαπισουν... μου εχει συμβει σε CDs και σε DVDs. Το εχω δει με τα ματια μου. Τα Blu Ray ειναι πιο ανθεκτικα μεν, οχι ομως ανεπηρεαστα δε.
Δυστυχως μαγκες τα blu rays αν τα αποθηκευεις σωστα (στο κουτι τους, σωστη θερμοκρασια, μακρια απο υγρασια κλπ) και δεν εχουν καποια εντονη αμυχη/γρατζουνια μπορουν να αντεξουν 20-25 χρονια αντε 30...
Καποια νεα blu rays που σχεδιαζονται τωρα σκοπευουν να φτασουν το νουμερο αυτο στα 100 χρονια... αλλα ακομα δεν ειμαστε εκει.
Βαλε και το οτι οσο καλα και να αποθηκευσεις κονσολες κλπ κατι θα παθουν καποια στιγμη (το PS2 slim μου που ηταν πληρως λειτουργικο μεχρι πριν 2 χρονια που το χρησιμοποιησα, πηγα να το δοκιμασω παλι προσφατα, τα εφτυσε δεν ανοιγε, πηρα ενα αλλο με 50 ευρω ομως...) ε και καπου αναρωτιεσαι.
Οποτε ναι δε ξερω. Προφανως και μονο που βλεπω τη συλλογη μου μου δινει χαρα και προφανως δεν θα σταματησω να την επεκτεινω οσο μου το επιτρεπει η κατασταση. Αλλα απο την αλλη το γνωμικο "τα παιχνιδια μου μου ανηκουν" ε οσο ναναι μπαινει σε λιγο διαφορετικο πλαισιο... ναι σου ανηκουν. Αλλα και αυτα εχουν μια ημερομηνια ληξης...
Δυστυχως ο πιο ασφαλης τροπος για να αποθηκευτει κατι για παρα πολλα χρονια ειναι... ο ψηφιακος...ειναι ο μονος τροπος ωστε το μεσο που αγαπαμε να μπορει να αντισταθει στο χρονο. Η πολυπλοκοτητα βεβαια ειναι οτι το μεσον αυτο απαιτει και το αναλογο λογισμικο για να λειτουργησει. Προσοχη βεβαια... οταν λεω "ψηφιακος" δεν εννοω ουτε Steam ουτε PSN ουτε τιποτα τετοιες υπηρεσιες. Εννοω μια βαση δεδομενων στημενη γι αυτον τον σκοπο, κατι που φυσικα δεν θα κανει καμμια Sony γιατι δεν τις ανηκουν ολα και δεν μπορει να γινει νομιμα γιατι ειναι τρομερα πολυπλοκη διαδικασια... αρα η μονη δυνατοτητα διαφυλαξης του μεσου ειναι δυστυχως...η... πειρατεια... και δεν κανω πλακα...
Ξαναματαλεω... δεν αλλαζει σε τιποτα η retail φιλοσοφια μου. Απλα με κανει να αναρωτιεμαι.
Bookmarks