http://asteiakia.gr/anekdota/konan_o_ilithios
psx3 (15-01-2022)
Πολύ ενδιαφέρον.
Θυμάμαι διάβαζα ότι οι πρώτοι άνθρωποι που θα πάνε στον Άρη, θα πάψουν να έχουν ανοσοποιητικό σύστημα, αφού δεν θα υπάρχουν μικρόβια εκεί να πολεμήσουν.
Όπως επίσης ότι μέσα σε λίγες γενιές μόλις οι εκεί άνθρωποι θα μεταλλαχθούν σε διαφορετικό είδος, νέο branch του homo sapiens. Λόγω βαρύτητας και άλλων παραγόντων.
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ ούτε επί πληρωμή δεν πάω εκεί. Ακόμα και η διατροφή θα είναι πολύ περιορισμένη.
Προτιμώ να κάτσω σε τούτο τον πονεμένο πλανήτη. Πάντα όμως θα με συναρπάζει το ενδεχόμενο να υπάρχει εξωγήινη ζωή κάπου εκεί έξω, πιθανότατα πολύ μακριά από εμάς.
Εγω αν ειχα βαλει σε ταξη ολες μου τις υποχρεωσεις, ειχα μεγαλωσει το παιδι μου κλπ θα πηγαινα ανετα. Επι πληρωμη κιολας. Με οτι κι αν σημαινε αυτο. Οχι για να ζησω μονιμα προφανως αλλα για ενα εξαμηνο κλπ πηγαινα χωρις δευτερη σκεψη! Ειναι κατι που το ονειρευομαι διαρκως απο παιδι και θα ηθελα να προλαβω μια εποχη που θα ηταν καπως affordable μια τετοια εμπειρια. Θελω τουλαχιστον να δω τη Γη απο το διαστημα.. παρα μα παρα μα παρα πολυ.
http://asteiakia.gr/anekdota/konan_o_ilithios
Valkyre (12-04-2022)
Dragonpaul (13-07-2022),Valkyre (13-07-2022)
Valkyre (21-04-2023)
^^ Το ειδα κι εγω live. Και μονο που εφτασε εκει που εφτασε εγω το θεωρω τρομερη επιτυχια. Ακομα δεν μπορω να πιστεψω οτι αυτο το τερας σηκωθηκε απο το εδαφος και πεταξε... Η ζημια στο launchpad ειναι οντως ενα θεμα, αλλα δε νομιζω να αποτελεσει σοβαρο εμποδιο σε θεμα χρονου.
Είδα και άλλες φωτογραφίες από το pad και πραγματικά πλέον πιστεύω ότι ήταν εξαιρετικά τυχεροί που δεν ανατινάχτηκε πάνω στο pad. Ήδη από την αρχή το σκάφος είχε engine rich exaust, ξεκίνησε με 3 μηχανές εκτός και έχασε άλλες 4 εν πτήσει. Και εάν δεις προσεκτικά το υλικό από άλλες κάμερες είναι προφανές ότι έχασε μηχανές από τα συντρίμμια που προκάλεσε.
Πραγματικά κανείς δεν έχει προσπαθήσει να εκτοξεύσει κάτι τόσο ισχυρό, χωρίς flame trench και flame diverter, δεν ξέρω γιατί πίστευαν ότι μπορεί να τα καταφέρουν. Πιστεύω ότι θα αργήσουμε πολύ να δούμε άλλη εκτόξευση.
Στάλθηκε από το Redmi 10S μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Δεν νομιζω Παναγιωτη. Ειδα κι εγω καποια βιντεο σχετικα με τη ζημια και τις πιθανες λυσεις για το launch pad και δεν φαινεται να ειναι τιποτα τραγικο ειδικα οταν μιλαμε για μια εταιρεια που οι ρυθμοι με τους οποιους κινειται στον χωρο αυτο ειναι.. διαστημικες (pun intended).
Ειτε flame trench διαλεξουν ειτε water mist/spray ειτε κατι αλλο, νομιζω δεν θα τους καθυστερησει ιδιαιτερως η υλοποιηση. Ή τελωσπαντων το ευχομαι.
Flame trench πλέον δεν μπορουν να φτιάξουν. Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, άρα δεν μπορούν να σκάψουν, και η λύση που χρησιμοποιεί η Nasa στην Florida επίσης δεν μπορεί να υλοποιηθεί πλέον γιατί έχει χτιστεί και ο πύργος οπότε δεν μπορείς να χτισεις την ταφρο στην επιφάνεια και να βάλεις μετά από πάνω το pad.
To μόνο που γίνεται είναι ο flame diverter που σχεδιάζουν που θα ψύχεται με νερό. Και για αυτό έχω τις αμφιβολιες μου για το εαν θα μπορέσει να κάνει γρήγορη απαγωγή θερμοκρασίας ή θα καταλήξουμε με εκρηξη ατμού. Και οι μηχανές ψυχονται με το καύσιμο για να μην λιώσουν, αλλά άλλο να ψύχεις με κάτι που έχει θερμοκρασία -160 και άλλο με απλό νερό.
Τέλος ο λόγος που δεν πιστεύω ότι θα δούμε άλλη εκτόξευση τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο είναι φωτογραφίες σαν αυτή.
Υπάρχει σημαντικότατη ζημιά στα θεμέλια. Δεν ξέρω εαν μπορεί να επισκευαστεί κάτι τέτοιο, πάντως εδώ στην Ελλάδα κτίριο με τέτοια ζημιά στα θεμέλια πάει μόνο για κατεδάφιση.
Η ζημια γενικοτερα στο χωρο.
Παντως Πανο, αν Οκτωβριο ειναι ετοιμοι για εκτοξευση, ε δεν το λες και μεγαλη καθυστερηση. Δηλαδη δεν νομιζω να εκαναν αλλη ουτως ή αλλως μεχρι τοτε.
Απορρω ομως κι εγω πως δεν περιμεναν/πρεβλεψαν οτι θα γινει κωλος το launch pad.
6-8 μήνες προβλέπω σαν αισιόδοξο σενάριο, γιαυτό είπα Οκτώβριο. Ο Ελον είπε 1-2 μήνες που είναι καθαρά φαντασίωση. Είχαν βάλει σκυρόδερμα με ειδική αντοχή στην θερμοκρασία και επειδή δεν διαλύθηκε στο static fire , το οποίο έγινε με το 50% της ισχύς των μηχανών, πίστευαν ότι θα γίνει μεν ζημιά, αλλά διαχειρίσιμη. Το κακό (ή και καλό το λες σε θέμα αντοχής στον χρόνο) με το σκυρόδερμα είναι ότι όσο και αν το αφήσεις να στεγνώσει, πάντα θα έχει μια μικρή προσότητα υγρασίας μέσα του. Οταν όμως το υποβάλεις σε τέτοιες θερμοκρασίες και πιέσεις, το νερό γίνεται ατμος, ο ατμος δημιουργεί ρωγμές, και οι μηχανές το κάνουν κομματάκια απο εκεί και πέρα.
Πολυ γρηγορες οι εξελιξεις στην επιδιορθωση βελτιωση των εγκαταστασεων και του launch pad.
Να δεις που θα μας εκπληξουν για αλλη μια φορα.
Valkyre (12-05-2023)
Booster Landing οπως δεν το εχουμε ξαναδει ποτε...
Ειναι απιστευτο πραγματικα... το βλεπεις και το ξαναβλεπεις... ποτε δεν θα παψει να ειναι μαγευτικο και ο ορισμος της engineering τελειοτητας!
Ανατριχιασα...
Eιναι επειδη δεν ειμαστε συνηθισμενοι στους ιδιωτικους ρυθμους αναπτυξης!
Ουτε κι εγω ημουν σιγουρος, αλλα μετα ειδα τη μεγαλυτερη εικονα και που ηταν η SpaceX πριν 10-15 μολις χρονια και που ειναι τωρα... Στo τελος του 2008 καταφεραν να κανουν την πρωτη επιτυχημενη εκτοξευση... και κοιτα τι εχουν κανει απο τοτε... ο χρονος ειναι εξαιρετικα λιγος. Οι ρυθμοι ειναι αδιανοητοι.
Bookmarks