Results 1 to 7 of 7

Thread: Captain Tsubasa: Rise of New Champions

  1. #1
    Moderator hakoo's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    10,357
    PSN ID
    hakoo_

    Default Captain Tsubasa: Rise of New Champions

    Δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο ένα ποδοσφαιράκι να συνδυάζεται με anime στυλ απεικόνισης, το έχουμε δει αρκετές φορές σε αλλά ειδή παιχνιδιών (κυρίως fighting games) αλλά σπανίως σε αυτό. Η Βandai Namco το τολμά και σε αυτό το είδος μετά από αρκετά χρόνια σε ένα παιχνίδι που στοχεύει σε arcade gameplay και διαφοροποιείται από τα γνωστά πιο «ρεαλιστικά» προϊόντα. Anime και ποδόσφαιρο, περίεργος συνδυασμός αλλά ως fan και των 2 το θεώρησα εγγυημένη διασκέδαση. Είναι όμως;

    Click image for larger version. 

Name:	3max.jpg 
Views:	89 
Size:	66.7 KB 
ID:	12378

    Developer: Tamsoft
    Publisher:Bandai Namco
    Διανομή:
    Bandai Namco

    Το Captain Tsubasa: Rise of new Champions βασίζεται σε πασίγνωστο Ιαπωνικό manga και anime και επιχειρεί να μεταφέρει την ιστορία και την αισθητική τους σε playable μορφή με 2 story modes αλλά και επιλογή για online και offline παιχνίδια και τουρνουά.
    Το πρώτο story mode ακολουθεί την πορεία του Ozora Tsubasa, ενός έφηβου Ιάπωνα και της ομάδας του και λειτούργει στην ουσία ως ένα tutorial για τα βασικά mechanics του παιχνιδιού παράλληλα με την αφήγηση. Το δεύτερο story mode είναι πιο απαιτητικό και ο παίκτης καλείται να φτιάξει τον δικό του ποδοσφαιριστή και να φτάσει μέχρι τους τελικούς με την εθνική ομάδα της Ιαπωνίας. Είναι αρκετά πιο διαδραστικό από το πρώτο story mode, έχει ένα στοιχειώδες leveling up και γενικά είναι ένα πιο «κανονικό» mode μιας και το Episode Tsubasa είναι στην ουσία ένα μεγάλο tutorial όπως προείπα.



    Click image for larger version. 

Name:	maxresdefault-2.jpg 
Views:	91 
Size:	215.4 KB 
ID:	12379

    Ωστόσο όπως συνήθως γίνεται σε αυτά τα παιχνίδια που είναι βασισμένα σε manga/anime, η αφήγηση είναι παρά πολύ φτωχή και εξαιρετικά βαρετή. Ανάμεσα στα ματς παρεμβάλλονται συζητήσεις επί συζητήσεων με στατικά cutscenes και ατέλειωτα dialogue boxes από την ιδία τη μηχανή γραφικών και όχι κομμάτια από το anime. Ευτυχώς υπάρχει η επιλογή για skip dialogue κάτι που δεν θα μου κάνει εντύπωση να επιλέξουν ακόμα και οι λάτρεις του anime.

    Στον τομέα της παρουσίασης έχει γίνει μια εκπληκτική δουλειά με το ιδιαίτερο anime style του παιχνιδιού, τα animations και τα short cutscenes κάνουν τη δουλεία τους όπως ακριβώς πρέπει, δίνουν την αίσθηση δηλαδή στον παίκτη ότι δεν βλέπει απλά anime, αλλά παίζει anime. Κρατώντας για παράδειγμα το τετράγωνο γεμίζει η μπάρα δύναμης και η γεμάτη μπάρα δεν σημαίνει απλά ένα σουτ αλλά ενεργοποιεί ένα μίνι cutscene σε αυθεντικό over the top anime style που είναι απλά απολαυστικό ιδιαίτερα για τους anime fans.


    Click image for larger version. 

Name:	captain-tsubasa-rise-of-new-champions-889x500.jpg 
Views:	86 
Size:	118.5 KB 
ID:	12380

    Στον τομέα του gameplay και το πώς παίζει το παιχνίδι, αρχικά είναι σαφές ότι τα πρώτα ματς θα φανούν πολύ περίεργα σε όποιον έχει επαφή μόνο με simulation ποδοσφαιράκια δηλαδή PES και FIFA. To παιχνίδι στοχεύει σε κάτι πολύ διαφορετικό, δηλαδή arcade προσέγγιση, υπερβολή και μη ρεαλιστική απεικόνιση του παιχνιδιού. Δεν υπάρχουν foul, δεν υπάρχουν τακτικές και στρατηγικά build- ups των επιθέσεων, δεν θέλει από τον παίκτη να ακολουθεί τους simulation κανόνες που έχει συνηθίσει. Aντίθετα ενθαρρύνει το άναρχο παιχνίδι, τάκλιν, σουτ από απίθανες θέσεις, ταχύτητα.
    Όλα τα παραπάνω είναι αυτά που με είχαν ενθουσιάσει πριν ασχοληθώ με το παιχνίδι, ανυπομονούσα να παίξω ένα ποδοσφαιράκι που νοιάζεται περισσότερο για τη διασκέδαση μέσα από τους απλούς και βασικούς κανόνες του παιχνιδιού και ότι θα μου θύμιζε εποχές που μου έχουν λείψει , εποχές virtua striker και super sidekicks δηλαδή. Παιχνίδια που έχουμε ξεχάσει μιας και το είδος εκφράζεται μόνο από simulation προϊόντα εδώ και πολλά χρόνια.


    Click image for larger version. 

Name:	CAPTSU_screenshot_spiritgage.jpg 
Views:	91 
Size:	222.1 KB 
ID:	12381

    Θα ήθελα πολύ να ισχύει αλλά δυστυχώς το παιχνίδι δεν τα καταφέρνει κι αυτό γιατί ενώ αφήνει στην άκρη τους βαρετούς κανόνες του παιχνιδιού αντί να μείνει στην διασκέδαση, σου βάζει δικούς του.
    Είναι πολλά τα εμπόδια που μπαίνουν σε ότι αφορά το gameplay,οι μη ακριβείς πάσες, ο περιορισμός στην κίνηση και η δυσκολία αλλαγής κατεύθυνσης με «μονόπαντα» animations, το χαζό AI των συμπαικτών αλλά το πλέον καταστροφικό mechanic κατΆ εμέ και ο βασικός λόγος που το παιχνίδι δεν είναι διασκεδαστικό είναι το σκοράρισμα, η για να είμαι πιο ακριβής το μη σκοράρισμα.
    Οι τερματοφύλακες έχουν μια μπάρα ενεργειας που ονομάζεται spirit meter, για να μπορέσεις λοιπόν να σκοράρεις θα πρέπει πρώτα ρίξεις αυτή τη μπάρα ενεργειας του τερματοφύλακα εντελώς , μέχρι να πέσει όλες οι προσπάθειες είναι μάταιες μιας και πιάνει οποιοδήποτε σουτ/κεφάλια από οποιαδήποτε θέση σε οποιαδήποτε κατάσταση.
    Το ποσό γρήγορα πέφτει η μπάρα εξαρτάται από τον αριθμό των σουτ που θα κάνεις και από την δύναμη αυτών. Κοντολογίς, για να βάλεις γκολ θα πρέπει να βομβαρδίσεις τον αντίπαλο τερματοφύλακα με δυνατά σουτ μέχρι να πέσει το spirit meter. Είναι ο μοναδικός τρόπος να βάλεις γκολ; Δυστυχώς κατά 99% ναι, μπήκαν και κάποια γκολ με τη μπάρα να μην έχει πέσει τελείως αλλά μου συνέβη σπανιότατα στις πολλές ώρες που ασχολήθηκα με το παιχνίδι.


    Click image for larger version. 

Name:	wakabayashi-2.jpg 
Views:	86 
Size:	185.7 KB 
ID:	12384


    To αποτέλεσμα όλου αυτού είναι τα γκολ να έχουν την αίσθηση ενός εντελώς scripted πράγματος και η όλη διαδικασία μέχρι να γίνει να είναι αγγαρεία. Οι τρίπλες και οι ειδικές κινήσεις που κάνεις στους αμυντικούς μπορούν να σου δώσουν κάποιο προσωρινό boost στα στατιστικά σου και να βελτιώσουν τις πιθανότητες να σκοράρεις αλλά κατά βάση από το παιχνίδι έχει αφαιρεθεί κατά την ταπεινή μου άποψη η ουσία της διασκέδασης και η αίσθηση του απροβλέπτου με αυτή την επιλογή, δεν υπάρχει πιο βαρετό πράγμα από το να ξέρεις ποτέ θα μπει γκολ.

    Το παιχνίδι προσπαθεί να επιβραβεύσει το arcade παιχνίδι και είναι σχεδιασμένο βάσει αυτού, δηλαδή σουτ από απίθανες θέσεις, δολοφονικά τάκλιν, εύκολη και γρήγορη μετάβαση από τη μια περιοχή στην άλλη, ειδικές "super hero" κινήσεις για να αποφύγεις τους αμυντικούς αλλά δυστυχώς δεν σε αφήνει να το απολαύσεις.
    Εκτός από το story mode το παιχνίδι δίνει την επιλογή για κλασικό vs. offline game, τουρνουά, online play μέχρι 4 παίκτες και practice mode για εξάσκηση. Αναμενόμενα, απλοϊκά και λίγα πράγματα δηλαδή χωρίς ένα mode που να εκμεταλλεύεται την arcade φύση του παιχνιδιού και να δίνει κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει.



    Click image for larger version. 

Name:	captain_tsubasa_rise_champions_penalty.jpg 
Views:	90 
Size:	242.4 KB 
ID:	12383


    Συμπερασματικά είναι ένα παιχνίδι που παρά την γοητευτική του παρουσίαση και την διαφορετικότητα του στο τέλος της ημέρας δεν καταφέρνει τον στόχο του. Ένα arcade παιχνίδι πρέπει κατά βάση να είναι διασκεδαστικό και δευτερευόντως οτιδήποτε άλλο. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση σε ένα τέτοιο προϊόν για official licenses, στρατηγικές, 100% ακρίβεια στα gameplay mechanics, εφαρμογή των κανόνων, δεν είναι καν πρόβλημα που το παιχνίδι δεν ακολουθεί τις νόρμες. Όλα αυτά είναι απελευθερωτικά αν έχεις λειτουργικό και διασκεδαστικό τον πυρήνα του παιχνιδιού, κάτι τέτοιο κατά την ταπεινή μου άποψη δεν ισχύει για το Captain Tsubasa. Με λίγη περισσότερη δουλειά σε βασικά στοιχεία όπως η πάσα και χωρίς αυτή την ακατανόητη επιλογή με το mechanic στο σκοράρισμα θα ήταν ένα πολύ πιο διασκεδαστικό προϊόν. Αυτή τη στιγμή είναι ένα παιχνίδι ελκυστικό μεν, για λίγο όμως. Κάπως απογοητευτικό να το λέει κάποιος που είναι λάτρης της anime αισθητικής και νοσταλγός των arcade παιχνιδιών ποδοσφαίρου.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    6/10


  2. The Following 7 Users Say Thank You to hakoo For This Useful Post:

    BillyFlo81 (04-09-2020),Dimitris_ (05-09-2020),Error Flynn (04-09-2020),geogoku (16-10-2020),mania (04-09-2020),Nek_Food (12-09-2020),PDS (04-09-2020)

  3. #2
    Elite mania's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    zografou
    Posts
    737
    PSN ID
    mania83

    Default

    Πραγματικα κριμα, το περιμενα πως και πως ως λατρης των παλιων virtua striker και super sidekicks, pure fun με τρια κουμπια.
    Θα το δοκιμασω εννοειται σε καποια προσφορα.
    Νομιζω αυτο που χρειαζομαστε οι fans το συγκεκριμενου ειδους arcade ποδοσφαιρου, ειναι ενα remake η ακομα και remaster του virtua striker ( του 2 κατα προτιμηση)


  4. #3
    Moderator BillyFlo81's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Galatsi
    Posts
    3,716
    PSN ID
    BillyFlo81
    Name
    Βασίλης

    Default

    Ωραια και λεπτομερής παρουσίαση.

    Κριμα για το αποτέλεσμα, όμως η αλήθεια είναι ότι δε περίμενα κάτι διαφορετικό. Φαινόταν από τα videos ότι τα σουτ στο τέρμα θα ήταν scripted και κάπου εκεί χάνεται η αίσθηση της απόλαυσης σε ένα ποδοσφαιρικό τίτλο ειδικά όταν είναι προκαθορισμένη η επίτευξη ενός τέρματος. Θα μπορούσαν να παραδώσουν ένα ελκυστικό arcade ποδοσφαιρακι με την anime αισθητική που έχει ο τίτλος και τα power up effects. Ελπίζω σε μια καλύτερη δεύτερη προσπάθεια για να πάρει τα πάνω της η σειρά και να το τιμήσουμε.

    Edit: Σου πρόσθεσα το prefix

  5. The Following User Says Thank You to BillyFlo81 For This Useful Post:

    hakoo (04-09-2020)

  6. #4
    Moderator hakoo's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    10,357
    PSN ID
    hakoo_

    Default Captain Tsubasa: Rise of New Champions

    Quote Originally Posted by mania View Post
    Νομιζω αυτο που χρειαζομαστε οι fans το συγκεκριμενου ειδους arcade ποδοσφαιρου, ειναι ενα remake η ακομα και remaster του virtua striker ( του 2 κατα προτιμηση)
    Nα ξερες φιλε ποσες φορες το εχω σκεφτει, ειναι η τελεια arcade εμπειρια το συγκεκριμενο. Φαντασου το με updated graphics και πολλες επιλογες/modes.
    Ποσο δυσκολο ειναι?
    Μου κανει εντυπωση που η sega δεν το εχει προσπαθησει ξανα, πηξαμε στο simulation.



    Quote Originally Posted by BillyFlo81 View Post
    Ωραια και λεπτομερής παρουσίαση.

    Κριμα για το αποτέλεσμα, όμως η αλήθεια είναι ότι δε περίμενα κάτι διαφορετικό. Φαινόταν από τα videos ότι τα σουτ στο τέρμα θα ήταν scripted και κάπου εκεί χάνεται η αίσθηση της απόλαυσης σε ένα ποδοσφαιρικό τίτλο ειδικά όταν είναι προκαθορισμένη η επίτευξη ενός τέρματος. Θα μπορούσαν να παραδώσουν ένα ελκυστικό arcade ποδοσφαιρακι με την anime αισθητική που έχει ο τίτλος και τα power up effects. Ελπίζω σε μια καλύτερη δεύτερη προσπάθεια για να πάρει τα πάνω της η σειρά και να το τιμήσουμε.

    Edit: Σου πρόσθεσα το prefix
    Thanks Billy, κι ελεγα κατι εχω ξεχασει lol.
    Δεν ξερω ρε συ γιατι εκαναν αυτη την επιλογη, ειλικρινα. Ακομα και με τα αρκετα προβληματα που εχει σε επιπεδο gameplay, αν εδιναν τουλαχιστον την επιλογη για on/off σε αυτο το mechanic το παιχνιδι θα ηταν πολυ καλυτερο.


  7. The Following User Says Thank You to hakoo For This Useful Post:

    BillyFlo81 (04-09-2020)

  8. #5
    Cool Member Dimitris_'s Avatar
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    Αθήνα
    Posts
    286
    Name
    Δημήτρης

    Default

    Εξαιρετικη παρουσίαση, δυστυχώς όπως αναφέρουν και τα άλλα παιδιά, παρότι προσωπικά μου αρέσουν και τα simulation (pro, NBA2K), θα ήθελα παααρα πολύ ένα σύγχρονο virtual striker, ένα nba jam (όντως το playgrounds καλό, αλλά.....), ουσιαστικά είναι άλλη κατηγορία καθότι arcade, παρόλα αυτά έχει σβήσει.

    Το θέμα είναι ότι έχει δημιουργηθει σιγά σιγά μια παγκόσμια retro - arcade κατάσταση, όπου κερδίζει συμπάθειες ακόμη κ από νεαρούς gamers, και αυτό ίσως δώσει στο μέλλον μια αναγέννηση της όλης Arcade φάσης (με τα τωρινά ασφαλώς δεδομένα). Κάτι σαν το Streets of rage 4, πχ. Ένα τέτοιο άρωμα.

  9. The Following User Says Thank You to Dimitris_ For This Useful Post:

    hakoo (06-09-2020)

  10. #6
    Moderator hakoo's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    10,357
    PSN ID
    hakoo_

    Default

    Μακαρι να γινει καποια στιγμη, τα sports games και ειδικα τα ποδοσφαιρακια δεν εχουν πια καμια ποικιλια, και φυσικα φουλ μονοπώλιο με 1-2 προιοντα το πολυ.
    Σε ολους μας αρεσει το PES η το FIFA αλλα το πολυ το simulation το βαριεται και ο παππας.
    Παλια ειχαμε τοσες επιλογες.
    Θεωρω οτι οντως υπαρχει κοινο για τετοια προιοντα, ελπιζω καποια στιγμη να δουμε μια τετοια προσπαθεια σε ποδοσφαιρακι.


  11. The Following User Says Thank You to hakoo For This Useful Post:

    Dimitris_ (07-09-2020)

  12. #7
    Forum GOD djpar's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Νέα Σμύρνη
    Posts
    9,732
    PSN ID
    DJ-Paris7
    Name
    Πάρης

    Default

    Πολύ ωραίο review. Κρίμα για το παιχνίδι γιατί όντως δεν υπάρχει κάτι σαν...

  13. The Following User Says Thank You to djpar For This Useful Post:

    hakoo (07-09-2020)

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •