Page 50 of 69 FirstFirst ... 4046474849505152535460 ... LastLast
Results 981 to 1,000 of 1372

Thread: PC Hardware / Gaming Thread

Administrator Slay's Avatar
    PSN ID
    Slay2012

Quote Originally Posted by Ryzenlake View Post
    Συνεχίζει να μην βγάζει νόημα αυτό που λές. Συγκρίνεις αυγά με πορτοκάλια. Το ότι το Χ παιχνίδι έχει καλύτερα γραφικά από το Ψ παιχνίδι δεν λέει απολύτως τίποτα για το hw που υπάρχει από κάτω. Αντίστοιχα ας πούμε θα πάρω το παιχνίδι με τα χειρότερα γραφικά σε PS4 να το συγκρίνω με τα καλύτερα γραφικά του xbox και άρα θα καταλήξω xbox > ps4. Καταλαβαίνεις οτι είσαι παράλογος έτσι?
    Σου βαζω ίδιο παιχνίδι δεν καταλαβαινεις, σου βάζω διαφορετικό πάλι δεν καταλαβαίνεις, η μάλλον κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις.
    Ποσο ποιο καθαρα να στο πω? Πας και αγοράζεις την ταδε σουπερ ντουπερ καρτα, ΑΠΛΑ για να παιξεις παιχνίδια της τρέχουσας γενιάς κονσολών σε μεγαλύτερη ανάλυση. Ειναι ο ορισμός του underutilisation αυτό, η μεγαλυτερη ανάλυση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΦΙΚΑ. Να στο πω και πάλι διαφορετικά, ειχαν τα PC εδω και αρκετά χρόνια την δύναμη να τρέξουν το UE5 demo, έστω και με περιορισμούς? Εγω πιστευω ότι την είχαν, και ο μόνος λόγος που ειδατε τέτοια παιχνίδια είναι γιατί κανείς δεν θα κατσει να εκμεταλευτει το PC Hardware στο έπακρο, επειδή δεν μπορεί να γίνει εύκολα scale down μετά.

Υ.Γ. Δεν αναφέρομαι καν στο νουμερο που ειπε ο Λευτερης ουτε στην λογική πίσω απο αυτό.

Forum GOD Lefteris_X's Avatar
    PSN ID
    Lefteris_X

Quote Originally Posted by Ryzenlake View Post
    Ελπίζω να εννοείς καλή

ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ θα το σπάσω το κινητό και να χέσω την touch γραφή!

"καλή"!

- - - Updated - - -

Όποιος ενδιαφέρεται να δει μεγαλύτερη εκμετάλλευση των PC δυνατοτήτων πρέπει να γυρίσει στις εποχές DOS.

Τότε ναι, έβαζαν κάτω την CPU και την πάταγαν στον λαιμό (Falcon, Comanche, F1 GP, κλπκλπ).

Από την έλευση των Win (1,2,3.1, 95) και κατόπιν των DX, άρχισε η έλλειψη εκμετάλλευσης.

Δεν είναι διόλου τυχαίο, όταν πρωτοβγήκαν τα Win 95.......τα παιχνίδια είχαν 2 εκδόσεις: μια εκτελέσιμη μέσω DOS και μια μέσω Win 95. Η έκδοση DOS έτρεχε ΠΟΛΥ καλύτερα.

Again: διαβάζουμε κανά βιβλίο. Όχι σκέτο Youtubers, λινκς και Ιντερνετ. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω.

Moderator PDS's Avatar
    PSN ID
    PDS_13

Εδω βλεπω εχει πολυ υλικο για οποιον ενδιαφερεται.
    .

Elite ntsmrtz's Avatar
    PSN ID
    epi60s
    Name
    Κώστας

Δεν είδα τα βιντεάκια, αλλά..

τι ανάγκες τροφοδοσίας έχει η νέα σειρά?
    Θέλει αλλαγή σε νέες γρήγορες μνήμες?
    Από μητρική? τα ξηλώνουμε όλα?
    Πως θα μπορέσεις να το συντονίσεις όλο το πακέτο των σωστών επιμέρους για να πετύχεις πραγματικά αυτά που μπορεί να κάνει η κάρτα?

Και στο δια ταύτα, για τι κόστος πύργου θα μιλάμε?

Καλοπροαίρετα ρωτάω! Για να μαθαίνω (αν και "παλαιός")

PSN ID
    Lefteris_X

Για εμένα (ήτοι καθαρά εμπειρική και απόλυτα προσωπική άποψη), όταν πας σε ΤΟΣΟ δυνατή GPU (3080/90), πρέπει να αλλάξεις ΟΛΟ το σύστημα.

Νέα CPU εξαιρετικά δυνατή και σύγχρονη, το ίδιο και μνήμες, το ίδιο και mobo, το ίδιο και nvme SSD, το ίδιο και με παροχή ρεύματος (ψύξη με φασαρία ή ησυχία ανάλογα το πορτοφόλι αρκεί να είναι επαρκής).

Προσωπικά θα έχτιζα ένα σύστημα άνω των 2.500 ευρώ, ώστε να μπορεί να αντέξει στο χρόνο (είμαι της σχολής: τα σκάω χοντρά μια φορά και μετά τα ξανασκάω όλα από την αρχή μετά από κάποια χρόνια, τουλάχιστον 3-4 μην πω 5 χρόνια).

"Μεσοβέζικες λύσεις" όχι, δεν είναι της φιλοσοφίας μου.

Υπάρχουν μεν, αλλά δεν είναι του σκεπτικού μου δε. (τόσο κόστιζε κάθε PC που έχω αγοράσει, λογικό όταν αγοράζεις 128ΜΒ RAM το 1995-6!)
    Ιδανικά υπολόγισε γύρω στα 3.000 ευρώ.

Και το κόστος αυτό ΧΩΡΙΣ οθόνη. Μόνο το tower.
    Last edited by Lefteris_X; 02-09-2020 at 22:33.

Elite ntsmrtz's Avatar
    PSN ID
    epi60s
    Name
    Κώστας

^
    Nαι, πρέπει να υπάρχει ομοιογένεια μεταξύ όλων για να είναι και σωστή η "εκμετάλλευση" των parts. Σε αυτή τη τάξη μεγέθους το υπολόγιζα και εγώ, τα 2κ είναι το κάτω όριο.

PSN ID
    Lefteris_X

Για 2Κ........δύσκολο το βλέπω, εκτός κι αν μιλάμε για την 3060. (το σύστημα θέλουμε να αντέξει μίνιμουμ 3-4 χρόνια. Με 2Κ δεν αντέχει τόσο!)

PS4forums Fanatic pictorino's Avatar
    PSN ID
    pictorino13pao

Quote Originally Posted by PDS View Post
    Για να βαλουμε τα πραγματα στην θεση τους. Kαι με εντελως φιλικη διαθεση το παρακατω.

Μπαν θα ετρωγες γιατι βρισκεσαι για συγκεκριμενο λογο(concern trolling κτλ) σε ενα φορουμ που εχει διαφορετικη θεματολογια απο αυτη που σε ενδιαφερει. Εχεις μια μονιμη προθεση να προκαλεσεις VS. To ιδιο και ο pictorino τελευταια. Ενω στο παρελθον συμμετειχε κανονικα σαν μελος που ενδιαφερεται για τα PS, τελευταια θα εμφανιστει οταν ειναι να κανει ενα ποστ που θα προκαλεσει την θεματολογια του φορουμ. Απλα δεν το κανει συχνα ωστε να δημιουργει προβλημα.

Να σου πω ενα παραδειγμα ανθρωπου που δεν βρισκεται στο φορουμ με το mentality να προκαλεσει? (ακομα και αν οι προτιμησεις του ειναι διαφορετικες απο την θεματολογια του φορουμ)

king2009

Αυτο το μελος προβλεπω οτι δεν προκειται ποτε να αποκλειστει ουτε για μια ωρα απο το φορουμ. Ουτε καν σαν σκεψη. Ακομα και αν δεν ακουμπησει ποτε ξανα PS στην ζωη του.

Οι διαθεσεις/προθεσεις που εχει ο καθενας ειναι ξεκαθαρες, οχι μονο εδω αλλα και στην εξω ζωη/καθημερινοτητα. Οταν αναγνωρισεις οτι οι ανθρωποι εχουν εκ φυσεως την ικανοτητα να ''πιανουν'' τις προθεσεις αλλων ανθρωπων, τοτε θα καταλαβεις και τον λογο που εισαι συχνα υποψηφιος για αποκλεισμο.
    Προσωπικά δεν έχω καμία διάθεση να προκαλέσω και ούτε με ενδιαφέρει. Προσωπικά έχω ps4 και κατά 90% θα πάρω ps5. Από κει και πέρα, η νέα πραγματικότητα είναι πως οι υπολογιστές έχουν αρχίσει να γίνονται η απόλυτη πλατφόρμα για gaming. Δεν έχει σημασία αν το πιστεύω εγώ ή εσείς, αρκεί που το πιστεύει η Sony. Αν είχατε την Sony στα χέρια σας θα προτιμούσατε να πουλήσετε 10 εκ. κονσόλες ή 50 εκ συνδρομές όπως η MS; Αυτό προϋποθέτει σωστά ports και τεχνογνωσία για την πειρατεία όπως είπα παραπάνω. Οι νέες κάρτες γραφικών που ανακοινώθηκαν και στις τιμές που ανακοίνωθηκαν + τον ανταγωνισμό αναμένονται να κλείσουν κατά πολύ την διαφορά στην τιμή ανάμεσα σε υπολογιστή και κονσόλα με + την τεράστια δύναμη.

9. The Following User Says Thank You to pictorino For This Useful Post:

BigBOSS (03-09-2020)

PSN ID
    Lefteris_X

Θέλω να δω ΠΑΡΑ πολύ μετά από 5 χρόνια αυτούς τους ισχυρισμούς/πεποιθήσεις: "θα έχει κλείσει πολύ η διαφορά".

Κοιτάξτε πόσα κομμάτια GPU πουλάει η nviidia και πόσες από αυτές πηγαίνουν για gaming (γιατί οι περισσότερες πηγαίνουν για CAD, 3D modeling, ML, AI, mining, κλπ).

Αυτό που διαφεύγει στον περισσότερο κόσμο των PCMR είναι ότι η πλειοψηφία των console gamer ΔΕΝ ενδιαφέρονται στον ίδιο βαθμό για τα γραφικά με τους PCMR, αντιθέτως ενδιαφέρονται για το "ανάβω, παίζω και δεν θέλω να ασχοληθώ με τίποτα άλλο, όπως φορματ, drivers, antivirus, backup, ΠΟΤΕ. ΠΟΤΕ!".

Η Sony δεν αγάπησε ξαφνικά τον PC.

Κάποιοι είναι νέοι στην ηλικία και δεν πρόλαβαν την εποχή της Sony/Imageworks.

Μια χαρά έβγαζε παιχνίδια για PC. (όπως και για Amiga)

Κατόπιν μείωσε τους ρυθμούς όταν μετονομάστηκε σε Sony Computer Entertainment. (ας θυμηθείτε το WipEout σε PC)

Και μετά, αφού το PS1 απογειώθηκε, έκοψε εντελώς τους τίτλους PS σε PC. (λογικό)
    Συνέχισε όμως να προσφέρει παιχνίδια στον PC, τα οποία ούτε καν είχαν εμφανιστεί στο PS.

Οι μοναδικοί δύο λόγοι που η Sony θα βγάζει (μετά από χρόνια) τα αποκλειστικά του PS στο PC είναι: τα χρήματα που θα πάρει (και) από τους PC users και το "τυράκι" για να ελκύσει κάποιον PC user (όχι PCMR) να αγοράσει PS.

Mark my words.

Δεν θέλει η Sony να "μειώσει" το PS, ούτε να αυξήσει το πελατολόγιό της με PC χρήστες με τα καινούρια-φρέσκα αποκλειστικά του PS (γιατί αν το κάνει, πάλι μειώνει την δυναμική του PS).

Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε, ότι αν μειωθεί το PS πχ. στις 30-40 εκ. πωλήσεις στο τέλος της γενιάς, η Sony θα πεθάνει ως εταιρεία (και αυτό δεν "ρεφάρεται" με πωλήσεις σε PC).

Επίσης, τα πολλά εκατομμύρια πωλήσεων PS αυτόματα σημαίνουν ΠΑΡΑ πολλά χρήματα για τα δικαιώματα σε ΚΑΘΕ ΔΙΣΚΑΚΙ (ή digital) που βγάζει ΚΑΘΕ publisher (τα λεγόμενα royalties). Είναι ο βασικός της οικονομικός πώρος (ο βασικός-κύριος, όχι ο μοναδικός. Άπαξ όμως αυτός μειωθεί, τότε bye bye Sony)

Μην κάνετε αυθαίρετες εικασίες.

Βασίστε τα επιχειρήματά σας σε σφαιρική λογική (οικονομικά, royalties, logistics, metrics, κλπ) και όχι σε μονοδιάστατη λογική.
    Last edited by Lefteris_X; 02-09-2020 at 23:42.

11. The Following 2 Users Say Thank You to Lefteris_X For This Useful Post:

Slay (03-09-2020),tomic20 (05-09-2020)

Moderator PDS's Avatar
    PSN ID
    PDS_13

Quote Originally Posted by pictorino View Post
    Προσωπικά δεν έχω καμία διάθεση να προκαλέσω και ούτε με ενδιαφέρει. Προσωπικά έχω ps4 και κατά 90% θα πάρω ps5. Από κει και πέρα, η νέα πραγματικότητα είναι πως οι υπολογιστές έχουν αρχίσει να γίνονται η απόλυτη πλατφόρμα για gaming. Δεν έχει σημασία αν το πιστεύω εγώ ή εσείς, αρκεί που το πιστεύει η Sony. Αν είχατε την Sony στα χέρια σας θα προτιμούσατε να πουλήσετε 10 εκ. κονσόλες ή 50 εκ συνδρομές όπως η MS; Αυτό προϋποθέτει σωστά ports και τεχνογνωσία για την πειρατεία όπως είπα παραπάνω. Οι νέες κάρτες γραφικών που ανακοινώθηκαν και στις τιμές που ανακοίνωθηκαν + τον ανταγωνισμό αναμένονται να κλείσουν κατά πολύ την διαφορά στην τιμή ανάμεσα σε υπολογιστή και κονσόλα με + την τεράστια δύναμη.
    Θα σου πω αυτο που ειπα και στον Ryzen. Οταν καποιος μπαινει εδω κυριως με προθεση να τσιγκλισει την θεματολογια του φορουμ, αυτο φαινεται. Αλλιως συμμετεχει και σε αλλα θρεντ συχνα. Απο κει και περα οπως εγραψα και πριν, δεν το κανεις σε τετοια συχνοτητα και θα προσθεσω οτι δεν το συνεχιζεις επιμονα, οποτε δεν μπορω να εξισωσω τις συμπεριφορες.

Τωρα στα υπολοιπα. Για μενα το PC θα γινει η απολυτη πλατφορμα οταν με ευκολια εχω το υλικο του PS5 day one(οχι οταν τελειωσει η γενια) σε μια λογικη τιμη. Μπορω να δεχτω να δωσω και 200e παραπανω(συνολικα). Aν γινει με καποιο τροπο αυτο δεν θα διστασω να κανω την αλλαγη. Αλλα δεν το νομιζω οτι θα γινει. Ειναι ο ιδιος ενοθυσιασμος οταν βγαινουν οι νεες καρτες. Θυμασαι τι γινοταν στην ps3 γενια απο την PC πλευρα?

Για την ωρα το PC ειναι πολυ μακρια απο το να ειναι η απολυτη πλατφορμα κατ'εμε. Αν γινει, ευχαριστως θα συμφωνησω μαζι σου. Δεν ειναι η πρωτη φορα που θα αλλαζα ''στρατοπαιδο'' αλλωστε.

ΥΓ. το τι πραγματικα πιστευει η Sony ειναι πολυ σχετικο. Eιναι δολωμα ή αλλαγη πολιτικης? Αυτο θα φανει στην πορεια.

Για την ωρα αυτο μοιαζει με δολωμα:
    We’re confident PC players will fall in love with Aloy and her world. Then, when Horizon Forbidden West arrives for PlayStation 5 and it’s time to find out where Aloy’s journey takes her next, we invite them to join along!
    .

PSN ID
    Lefteris_X

Quote Originally Posted by PDS View Post
    Θα σου πω αυτο που ειπα και στον Ryzen. Οταν μπαινεις κυριως με προθεση να τσιγκλισεις την θεματολογια του φορουμ, αυτο φαινεται. Αλλιως θα συμμετειχες και σε αλλα θρεντ συχνα. Απο κει και περα οπως εγραψα και πριν, δεν το κανεις σε τετοια συχνοτητα και θα προσθεσω οτι δεν το συνεχιζεις επιμονα, οποτε δεν μπορω να εξισωσω τις συμπεριφορες.

Τωρα στα υπολοιπα. Για μενα το PC θα γινει η απολυτη πλατφορμα οταν με ευκολια εχω το υλικο του PS5 day one(οχι οταν τελειωσει η γενια) σε μια λογικη τιμη. Μπορω να δεχτω να δωσω και 200e παραπανω(συνολικα). Aν γινει με καποιο τροπο αυτο δεν θα διστασω να κανω την αλλαγη. Αλλα δεν το νομιζω οτι θα γινει. Ειναι ο ιδιος ενοθυσιασμος οταν βγαινουν οι νεες καρτες. Θυμασαι τι γινοταν στην ps3 γενια απο την PC πλευρα?

Για την ωρα το PC ειναι πολυ μακρια απο το να ειναι η απολυτη πλατφορμα κατ'εμε. Αν γινει, ευχαριστως θα συμφωνησω μαζι σου. Δεν ειναι η πρωτη φορα που θα αλλαζα ''στρατοπαιδο'' αλλωστε.
    Δεν υπάρχει ΠΟΤΕ περίπτωση να γίνει έτσι ο PC γιατί.......Windows με ότι καλό αλλά και κακό έρχεται μαζί τους.
    Ούτε από πλευράς τιμής υπάρχει ΠΟΤΕ περίπτωση αυτό να γίνει.

Εκτός κι αν το είπες με στυλ "αν δω γαιδάρους να πετάνε στον ουρανό, τότε θα γίνω κι εγώ αστροναύτης".

ΥΓ: Εξήγησα γιατί ΔΕΝ είναι αλλαγή πολιτικής, αλλά τυράκι + αύξηση κερδών. Να μειώσει τη δυναμική του PS είναι οικονομική αυτοκτονία. Αν σε 6 χρόνια από τώρα, αποφασίσει να μην ξαναβγάλει PS κονσόλα, τότε ναι, θα βγάζει όλα τα αποκλειστικά της σε PC. Αν συνεχίσει να βγάζει κονσόλες PS, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει την πολιτική της.
    Last edited by Lefteris_X; 02-09-2020 at 23:47.

14. The Following User Says Thank You to Lefteris_X For This Useful Post:

Slay (03-09-2020)

Moderator PDS's Avatar
    PSN ID
    PDS_13

Quote Originally Posted by Lefteris_X View Post
    Δεν υπάρχει ΠΟΤΕ περίπτωση να γίνει έτσι ο PC γιατί.......Windows με ότι καλό αλλά και κακό έρχεται μαζί τους.
    Ούτε από πλευράς τιμής υπάρχει ΠΟΤΕ περίπτωση αυτό να γίνει.

Εκτός κι αν το είπες με στυλ "αν δω γαιδάρους να πετάνε στον ουρανό, τότε θα γίνω κι εγώ αστροναύτης".

ΥΓ: Εξήγησα γιατί ΔΕΝ είναι αλλαγή πολιτικής, αλλά τυράκι + αύξηση κερδών. Να μειώσει τη δυναμική του PS είναι οικονομική αυτοκτονία. Αν σε 6 χρόνια από τώρα, αποφασίσει να μην ξαναβγάλει PS κονσόλα, τότε ναι, θα βγάζει όλα τα αποκλειστικά της σε PC. Αν συνεχίσει να βγάζει κονσόλες PS, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει την πολιτική της.

Ναι ουτε εγω το πιστευω, αλλα αν αλλαζε δεν θα ειχα προβλημα να αλλαξω και εγω.
    .

Advanced Member FurionMike's Avatar
    PSN ID
    furionmike

η νέα πραγματικότητα είναι πως οι υπολογιστές έχουν αρχίσει να γίνονται η απόλυτη πλατφόρμα για gaming. Δεν έχει σημασία αν το πιστεύω εγώ ή εσείς, αρκεί που το πιστεύει η Sony.
    Ακριβώς το αντίθετο ισχύει,να φέρει pc users στο Playstation θέλει η sony.

https://www.sony.net/SonyInfo/IR/lib...port2020_E.pdf FYI. Σελίδα 43 τελευταία παράγραφο.

PSN ID
    Lefteris_X

Πέστα Mike γιατί όταν λέμε μόνο ο Slay, ο PDS κι εγώ μάλλον περνάνε στο ντούκου.

Advanced Member FurionMike's Avatar
    PSN ID
    furionmike

αρκεί που το λέει η Sony ε?

Moderator PDS's Avatar
    PSN ID
    PDS_13

Quote Originally Posted by FurionMike View Post
    Ακριβώς το αντίθετο ισχύει,να φέρει pc users στο Playstation θέλει η sony.

https://www.sony.net/SonyInfo/IR/lib...port2020_E.pdf FYI. Σελίδα 43 τελευταία παράγραφο.

Eιναι η πρωτη και η τελευταια παραγραφος. Eκει ακριβως ειναι αυτο που τσιμπησαν. Το explore, στο δευτερο κομματι στο τελος.

To reinforce content IP, SIE will accelerate the
    enhancement and rollout of its portfolio of exclusive
    PlayStation titles.
    As a result of cooperation with
    in-house development and partner companies,
    sell through of PS4 software titles continues to grow, and
    the intention is to further enhance the lineup with
    compelling content.
    SIE aims to achieve robust revenue growth by
    accelerating the virtuous cycle that has been established
    for the PlayStation Platform. This entails increasing
    active users and play time, enhancing network services
    and reinforcing content IP so that consumers select
    PlayStation as their platform of choice.
    Targeted
    outcomes include growth in active users, stronger
    retention
    and a shorter cash conversion cycle, from
    which expanded cash flow can be expected. We will
    explore expanding our 1st party titles to the PC platform,
    in order to promote further growth in our profitability
    Ειναι λιγο μπερδεμενο ειναι η αληθεια. Σε ολο το κειμενο γραφει οτι θελουν να πουλησουν software μεσω του playstation(που ειναι και λογικο γιατι εχουν κερδος απο τα multiplatform αν επιλεξουν playstation οι gamers), θελουν να τους κρατησουν εκει(στην πλατφορμα ενεργους) και στο τελος λεει θα κανουμε explore του expanding first party σε PC platform.

Το χανω λιγο. Προφανως το explore ειναι explore δεν σημαινει κατι δεδομενο, αλλα δεν ειναι αντιφατικο?
    .

PSN ID
    Lefteris_X

PDS, όχι δεν είναι αντιφατικό.

Είναι corporate talk.

Δεν θέλει να αποκαλύψει τα σχέδιά της δηλαδή να πει ρητά "ναι θα βγάλω κι άλλους τίτλους", δεν θέλει να προκαλέσει ερωτήσεις δημ/φων-επενδυτών που δεν θέλει να αποκαλύψει τις απαντήσεις (πχ. "ποιον τίτλο θα βγάλετε στον PC;") και τέλος, θέλει να κινήσει το ενδιαφέρον των μετόχων (και υποψήφιων μετόχων) χωρίς να γίνει πολύ συγκεκριμένη.

Στοχευμένο vagueness.

Elite BigBOSS's Avatar
    PSN ID
    BigBOSS_Gr

Οι νέες κάρτες γραφικών που ανακοινώθηκαν και στις τιμές που ανακοίνωθηκαν + τον ανταγωνισμό αναμένονται να κλείσουν κατά πολύ την διαφορά στην τιμή ανάμεσα σε υπολογιστή και κονσόλα με + την τεράστια δύναμη.
    Περιμενουμε και τις κάρτες τις amd, η Nvidia προσφέρει αυτά τα τέρατα σε τέτοιες τιμές (και αναφέρομαι κυριως σε πιο προσιτες κάρτες οπως RTX 3070 20ΤFlops κάρτα, διπλάσια απο ps5, ή και την αναμενόμενη RTX 3060) γιατι ξέρει πως αυτη την φορά θα έχει γερό ανταγωνισμό απο την AMD.
    Last edited by BigBOSS; 03-09-2020 at 09:28.

Administrator Slay's Avatar
    PSN ID
    Slay2012

Ρε παιδιά η βρώμα στην πιάτσα είναι ότι η Sony έχει δώσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για συμφωνίες για αποκλειστικό περιεχόμενο και παιχνίδια σε σχεδόν όλους τους 3rd party publishers. Λέτε να πληρώνει για αποκλειστικά και μετά να κάνει τα δικά της παιχνίδια μη αποκλειστικά? Έχει καμία λογική αυτό?

Όπως είπαν και άλλοι δίνει τυράκι, το HZD για το HZD2 και το Bloodborne αργότερα για το demon's souls.

Στάλθηκε από το Redmi Note 8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Banned Forum GOD psx3's Avatar

Παιδιά όλα καλά αυτά που λέτε (δεν ειρωνεύομαι καθόλου, θα αναφερθώ εκτενέστερα προς το τέλος και στο αιώνιο VS), αλλά νομίζω χάσαμε την ουσία του πράγματος, μην πω τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Απορώ πως δεν το σχολίασε κανείς μέχρι τώρα, ενώ αλλού γίνεται χαμός!

Current PC bottleneck:
    Spoiler!

Τι βλέπουμε εδώ; Αυτό που έχει πει ο Λευτέρης πολλάκις περί κάκιστης ροής δεδομένων στην τεχνολογία των PC: τα δεδομένα πάνε κυριολεκτικά μέσω Λαμίας (NVMe SSD -> PCIe -> CPU -> main RAM -> CPU -> PCIe -> GPU -> VRAM).

Future/next-gen PC (με λυμένο το εν λόγω bottleneck):
    Spoiler!

Τι βλέπουμε εδώ;

Πρώτον, πολύ πιο straight ροή δεδομένων (NVMe SSD -> PCIe -> GPU -> VRAM). Είναι και ο λόγος που η 3080 έχει μόλις 10GB VRAM (όσα και το XBOX Series X στο fast pool του). Είναι πανάκριβη η GDDR6(X) για να βάλουν μεγάλη ποσότητα.

Δεύτερον, την real-time αποσυμπίεση δεδομένων την αναλαμβάνει ειδικός συνεπεξεργαστής (ASIC) μέσα στην GPU, με επεξεργαστική ισχύ ανάλογη με 24 CPU cores (κανένα desktop/gaming PC δεν έχει τέτοια CPU). Είναι κάτι ανάλογο με τα NVENC/NVDEC (για video encode/decode μέχρι 8K ανάλυση και 0% CPU usage). Αν βάλεις την CPU να κάνει αγγαρείες (συχνό φαινόμενο σε PC), θες πολλαπλάσιους πόρους (ευρώ, transistors, watts) για την ίδια ακριβώς δουλειά.

Το ότι στα current-gen games έχουμε κατά πολύ χαμηλότερο HDD baseline (40-50 MB/s) και σε PC γίνεται brute force εύκολα δεν έχει να λέει κάτι για τα next-gen games με πολύ πιο ανεβασμένο baseline και φυσικά πιο βαριές απαιτήσεις σε I/O. Για αυτό και η nVidia ασχολήθηκε να το επιλύσει.

Μας θυμίζει λοιπόν κάτι γνώριμο αυτό που έκανε η nVidia;

Ιδού:
    Spoiler!

Φαίνεται λοιπόν ότι η nVidia κάτι έμαθε από την Sony και τον Cerny ή τελοσπάντων κάτι είδαν στο PS5 και θεώρησαν σωστό να υλοποιήσουν αυτή την τεχνολογία σε gaming κάρτες γραφικών. Ω ναι, αυτούς που έβριζε η δήθεν «γνωστική» glorious PCMR ότι πουλάνε παπατζιλίκια και gimmicks/snake oil στα "Sony ponies". Κατέρρευσε η system warrior ρητορική τους εν μια νυκτί!

Προσοχή (προς αποφυγή παρεξηγήσεων): αναφέρομαι στο κομμάτι της ροής δεδομένων (custom NVMe SSD -> PCIe -> I/O complex -> unified RAM) και στους I/O coprocessors/hardware-accelerated decompression, όχι στα υπόλοιπα (cache scrubbers, DMAC, SRAM, coherency engines). Εξάλλου μιλάμε για διαφορετικό σύστημα αρχιτεκτονικής. Όπου αρχιτεκτονική εννοώ το όλο στήσιμο του συστήματος (discrete parts/RAM pools vs APU/unified RAM), όχι απλά την ISA (x86-64).

Η nVidia μπορεί να πουλάει GPUs στην PCMR (και όχι μόνο), αλλά μόνο PCMR mindset δεν φαίνεται να έχουν οι μηχανικοί τους. Φανταστείτε να παίρνανε στα σοβαρά τον κάθε αστοιχείωτο PCίλα των internet fora ότι «έλα μωρέ, έχουμε άφθονα CPU cores με τους Ryzen, ρίξε λεφτά/cores στο πρόβλημα να κάνουμε brute force!».

Τι μας λέγανε κάποιοι εδώ μέσα κοροϊδευτικά για το custom I/O του PS5; Να πάει να πουλήσει η Sony την τεχνολογία της σε servers να σώσει τον κόσμο. Λες και η nVidia δεν θα πουλήσει και εκεί... ένα απλό «συγνώμη, έκανα λάθος» θα αρκούσε, αντί για όλο αυτό τον κυκέωνα trolling.

Αυτή είναι η ουσία που ήθελα να θίξω. Ουσία δεν είναι τα ξερά τεραφλόπια (καταλαβαίνω ότι αυτό εντυπωσιάζει/σαγηνεύει τις μάζες).

Επί της ουσίας ακόμα και μια 3060 (€350-400) έχει σκουπιδιάσει ολοσχερώς την πανίσχυρη 2080 Ti (κόστος €1200), μόνο και μόνο λόγω RTX I/O. Η PCMR ακόμα δεν έχει πάρει το memo. Δεν πειράζει, εν καιρώ. Πουλήστε τώρα την 2080 Ti όσο προλαβαίνετε ακόμα κανά 400άρι ευρώ, γιατί παραπάνω δεν πιάνει που να χτυπιέστε κάτω.

Όποιος καταλαβαίνει 2-3 πράγματα περί Τεχνολογίας, θα καταλάβει εύκολα γιατί δεν μπορείς να συγκρίνεις τεραφλόπια σε 2 διαφορετικές GPUs (Turing vs Ampere).

π.χ. η RTX 2080 βγάζει 10TF, ενώ η RTX 3080 βγάζει 30TF. Είδατε η 2η να έχει τριπλάσια απόδοση; Εγώ μόνο μέχρι 2x είδα και αυτό ως βέλτιστο σενάριο (ποικίλει ανάλογα το παιχνίδι). Για παραπάνω boost εφαρμόζουν τεχνικές όπως το DLSS.

Το λέω για να αποφύγουμε τυχόν ανούσιες συγκρισούλες με RDNA2 TF. Και ναι, σίγουρα σαν ωμή δύναμη μια discrete GPU σε PC θα βγάζει περισσότερα τεραφλόπια από μια APU κονσόλας. Μιλάμε για τελείως άλλο wattage & form factor.

Λογικό το βρίσκω, όπως εξίσου λογικό βρίσκω ένα supercomputer κάμποσων Petaflops να ρίχνει στα αυτιά σε ένα PC γαϊδούρι των €10000 με 4 υδρόψυκτες 3090 (ελπίζω να έχετε τριφασικό «βύσμα» στην ΔΕΗ οι τυχεροί uber PCMR, χαχαχα!). Όσο ανεβαίνει η κλίμακα, τόσο ανεβαίνει και η ισχύς. Τα (όχι και τόσο) αυτονόητα λέω προς υπενθύμιση.

Και οι home κονσόλες φυσικά είναι παραπάνω από mobile SoCs (από iPhone μέχρι Switch), αλλά δεν έχουν φορητότητα. Θα σύγκρινε ποτέ κανείς μηχανάκι με νταλίκα; Στο περίπτερο θα πας με μηχανάκι, αλλά η νταλίκα θα μεταφέρει εμπορεύματα. Προφανώς δεν έχουν το ίδιο efficiency (κατανάλωση καυσίμου), ούτε την ίδια ιπποδύναμη.

Δυστυχώς από ανούσιες VS συγκρίσεις έχουμε άφθονες σε τεχνολογικά μηχανάκια, αλλά ο πραγματικός/κύριος λόγος δεν είναι τεχνολογικός (όπως νομίζουν πολλοί)...

Ο PDS το έθεσε στην σωστή του διάσταση: είναι ανασφάλεια, δηλαδή ψυχολογικό φαινόμενο και η ψυχανάλυση δυστυχώς ξεφεύγει από τους σκοπούς του παρόντος forum (υπάρχουν ειδικοί εκεί έξω για όσους έχουν άλυτα θέματα). Για αυτό βλέπετε διάφορα «φρούτα» από διπλανό forum με «αϋπνίες» (μην πω μόνιμες καύλες για flame/concern trolling και φανώ κακός!) να σκάνε εδώ μέσα σαν κομάντο/καμικάζι και να τα κάνουν σμπαράλια, προφανώς γιατί «φτιάχνονται» με την συνεχή ίντριγκα/triggering του VS.

Το PC gaming είναι αυτό που είναι. Μια ζωή ζητάει να τα στάζεις και σου δίνουν τεχνολογία με το σταγονόμετρο. Ανέκαθεν έτσι ήταν, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ποιός εκπλήσσεται; Όχι εγώ πάντως.

Θέλετε μια προβλεψούλα (μιας και είμαστε σε PC νήμα); Η επόμενη σειρά καρτών γραφικών της nVidia θα έχει και κάτι ανάλογο με το Tempest Audio για 3D audio acceleration. Να βάλω και ονομασία; RTX audio!

Δεν μπορούσαν να το βάλουν αυτό στις Ampere; Φυσικά και μπορούσαν, αλλά είπαμε, με το σταγονόμετρο όλα... iterations/μικροβελτιωσούλες, να σας τα παίρνουμε λίγα-λίγα τα χρηματάκια.

Τι έχουν τώρα τα PC για σκοπούς 3D audio; Τις Realtek (ενσωματωμένες κάρτες ήχου του φούτσου); Καμία επαφή με τις next-gen κονσόλες, είναι σαν να συγκρίνουμε Zastava με Mercedes SLK, μην πω Ferrari και φανώ υπερβολικός.

Δεν είναι τυχαίο ότι η PCMR (ειδικά η new age της σχολής Linus) υποτιμάει πολύ το θέμα του ήχου και επικεντρώνεται μόνο στα γραφικά (κυρίως ανάλυση/fps δηλαδή), λες και το 3D audio/HRTF δεν θα αυξήσει το immersion, ειδικά σε συγκεκριμένα και άκρως δημοφιλή genres (από shooters μέχρι horror).

Η old school PCMR που πρόλαβε και έζησε εποχές discrete sound cards (Creative EAX, Aureal 3D) θα καταλάβει τι εννοώ και πόσο πίσω έμεινε το PC gaming σε θέμα ήχου εδώ και 15 χρόνια περίπου (από όταν ξέσκισε το DirectSound3D η MS στα πανάθλια sVista)...

Εδώ να υπενθυμίσω ότι και οι τωρινές κονσόλες (PS4/XB1) έχουν συνεπεξεργαστή ήχου (βασισμένο στο TrueAudio DSP της AMD), δεν κάνει τίποτα σχετικά με ήχο ο Jaguar, αλλά δεν είναι τόσο προηγμένη λύση όσο το Tempest Audio. Μάλιστα κάποια current-gen games (Resident Evil, Hellblade) έχουν 3D audio ήδη όπως θα ξέρετε, αλλά τρώει πόρους από την GPU (μέσω compute shaders).

O Cerny είχε μιλήσει για audio raycasting στο PS4 το 2013 (δεν ξέρω πόσοι το θυμούνται):

Όσον αφορά την ιπποδύναμη των PC που χάνεται με τα μεταφραστικά layers (HAL και σία), ισχύει, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο ποσοστό -πλέον- (παλαιότερα, ναι). Εξαρτάται από το API και την υλοποίηση των GPU drivers.

Με low-level APIs (DX12/Vulkan) που είναι βασισμένα στο Mantle της AMD (και το Mantle με την σειρά του είναι βασισμένο στην libGCM του PS3, χάρις στην συνδρομή της DICE aka Digital Illusions/The Silents) είναι αρκετά βελτιωμένα τα πράγματα, αρκεί ο developer να ξέρει να προγραμματίσει (hint: Demoscene σχολή σκέψης).

Με high-level APIs (DX5-11/OpenGL) το efficiency είναι κάκιστο δυστυχώς και το (CPU) bottleneck πάει σύννεφο. Αυτά τα APIs προτιμούν λόγω ευκολίας οι PCάδες/άμπαλοι devs. Σε αυτό αναφερόταν ο Carmack εν μέρει (το 2014 δεν υπήρχαν DX12/Vulkan και το Mantle μόλις ξεκινούσε) και κατά δεύτερο λόγο στο γεγονός ότι στην κονσόλα έχουν focus σε ένα μηχάνημα με fixed specs (OG/base models). Τα Pro/X κάνουν brute force (αύξηση ανάλυσης/fps), δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω (όπως θα προσφέρει το PS5 με next-gen εμπειρίες).

Επίσης ανάλογα την εταιρία (nVidia, AMD) οι GPU drivers μπορεί να είναι καλοί έως μέτριοι (κακή απόδοση/stuttering) και κακοί (black screens/BSOD). Αυτά στην κονσόλα ΔΕΝ υπάρχουν. Τους drivers τους γράφει η εκάστοτε εταιρία (Sony/MS), όχι η AMD.

Υπάρχουν άπειρα συγκριτικά YT videos από ισχυρότερες GPUs έναντι του PS3 (RSX) να δείτε από πρώτο χέρι πως τρέχει π.χ. το GTAV σε PC. Προφανώς και κάτι έκανε καλά η libGCM έναντι του DX11, αλλιώς δεν θα έβγαζε ποτέ το Mantle η AMD.

Το Flight Simulator 2020 είναι πράγματι το νέο Crysis 1 (και με την καλή και με την κακή έννοια).

Καλή = πουσάρει γραφικά/production values σε πολύ υψηλό επίπεδο, χωρίς να δεσμεύεται από το console baseline της εποχής
    Κακή = δεν έχει καθόλου καλό προγραμματισμό, ειδικά στο κομμάτι του CPU scaling (multi-threading)

Crysis = κάνει scale μέχρι σε dual-core CPUs, ενώ ήδη από το 2006 υπήρχαν quad-core CPUs από Intel -> εν έτει 2020 ακόμα και μια σύγχρονη Intel CPU στα 5+ GHz δεν μπορεί να το κάνει brute force σε σταθερό αριθμό fps, σε κάποια σημεία πέφτει πολύ

FS2020 = κάνει scale μέχρι σε quad-core CPUs, ενώ αυτή την στιγμή που μιλάμε υπάρχουν mainstream 6-8 cores CPUs (και στο high-end κομμάτι υπάρχουν 10-12-16 cores) -> το παιχνίδι αδυνατεί να κρατήσει σταθερό αριθμό fps, ειδικά σε σημεία με πολλά draw calls, όπως στην Νέα Υόρκη

Τι κοινό έχουν τα 2 παραπάνω παιχνίδια; Είναι γραμμένα σε high-level DirectX/Direct3D, που δεν κάνει καλό scaling σε multi-core CPUs.

Draw call είναι η κλήση που δίνει η CPU στην GPU για να ζωγραφίσει ένα αντικείμενο (πιο πολλά αντικείμενα επί της οθόνης = πιο πολλά draw calls). Αν λοιπόν έχεις π.χ. 8 cores και πετάς όλα τα draw calls σε 1 core, τότε μοιραία θα μπουκώσει και θα σου κόψει απόδοση ΚΑΙ από την GPU -> δεν θα πάρεις ποτέ το 100% από το hardware που χρυσοπλήρωσες δύσμοιρε PCMR χρήστη.

Για να εξηγήσω με πολύ απλά, μη-τεχνικά λόγια (οι τεχνικούρες/ακαταλαβίστικες ορολογίες μπερδεύουν τον αδαή κόσμο) τι εστί multi-threading και που εφαρμόζεται:

Φανταστείτε ότι πηγαίνετε στην ΔΕΗ να πληρώσετε έναν λογαριασμό και έχει 8 ταμεία (pipelines/cores) να εξυπηρετηθείτε. Από τα 8 ταμεία δουλεύει μόνο το 1. Γιατί; Επειδή έχουν πέσει μνημονιακές περικοπές και δεν προσλαμβάνουν προσωπικό (ή γιατί κάποιοι τα ξύνουν)... ε αυτό ακριβώς συμβαίνει σε μια σύγχρονη CPU με αρκετά κακογραμμένα παιχνίδια.

Όμως δεν είναι όλα τα tasks παραλληλήσιμα, ειδικά αν έχουν dependencies (δηλαδή αν πρέπει να γίνει σειριακή εκτέλεση, επειδή τα διαδοχικά βήματα εκτέλεσης εξαρτώνται το ένα από το άλλο). Δεν σπάνε όλα τα προβλήματα σε υπο-προβλήματα για να επιτευχθεί παράλληλη επεξεργασία.

Παράδειγμα: μια έγκυος γυναίκα θα γεννήσει σε 9 μήνες. Μπορείς να πάρεις 9 γυναίκες και να τις βάλεις να γεννήσουν το μωρό σε 1 μήνα; Προφανώς και όχι! Υπάρχουν τέτοιου είδους serial tasks στο computing.

Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των tasks που υπάρχουν στην game engine ενός σύγχρονου video game (ειδικά στα open world που λατρεύει τόσος κόσμος!) είναι μια χαρά ανεξάρτητα μεταξύ τους και συνεπώς άκρως παραλληλήσιμα. Τα draw calls είναι ένα από αυτά (όχι το μοναδικό).

Για να δείτε πόσο για τον φούτσο είναι τα παλιά/high-level DirectX και πόσο κρατούσαν και κρατάνε ακόμα πίσω το PC gaming από άποψη efficiency:

Ξεκινήστε λοιπόν οι PCάδες να απαιτείτε καλύτερα προγραμματισμένα παιχνίδια και μην συμβιβάζεστε με το αίσχος του DX11 (αίσχος που επέτρεψε η ίδια η MS ως publisher στο FS2020)... λες και θα σας δώσει η Intel CPU των 10 GHz να κάνετε brute force. Το μέλλον είναι multi-core, ξεκάθαρα.

Έχουμε φυσικά και στις κονσόλες κακοπρογραμματισμένα παιχνίδια (για αυτό κάποιοι κράζουν τον Jaguar), ευτυχώς σπανίως σε exclusives. Σε παιχνίδια που φουλάρουν τα 7 διαθέσιμα (πλέον, από 6 αρχικά) από τα 8 cores του Jaguar έχουμε δει πράματα και θάματα όλοι μας.

Όλα είναι θέμα: 1) προγραμματιστικής εμπειρίας του developer (μετράει ΠΟΛΥ η προϋπηρεσία σε εξωτικά συστήματα, βλ. home computers/Demoscene, αλλά και κονσόλες όπως PS2/PS3), 2) deadlines, δηλαδή να μην πρήζει ο μανατζαρέος τον developer να κάνει release το παιχνίδι πριν την ώρα του.

Δεν είναι τυχαίο -όπως έχω ξαναπεί- ότι όσοι μεγαλούργησαν στο PS3 με τον Cell, μεγαλούργησαν και στο «σαπάκι» PS4 με Jaguar/GCN/HDD. Και οι ίδιοι ακριβώς game developers θα μεγαλουργήσουν και στο δήθεν «αδύναμο» PS5 με Zen 2/RDNA2 APU.

Δεν θέλει κληρονομικό χάρισμα αυτό που λέω, εμπειρία να έχεις στον χώρο και να έχεις μάθει τους πραγματικά ταλαντούχους developers και τις ρίζες τους. Όσοι έχουμε ζήσει εποχές PS3/Cell, τα ξέρουμε αυτά. Όσοι δεν τα έζησαν, it's their loss!

Προσωπικά τα έγραφα εδώ μέσα ήδη από το 2013 περί Jaguar/multi-threading, αλλά και περί GPGPU compute ως διάδοχο του Cell από το 2011 (πριν καν μάθουμε τα πρώτα leaked PS4 specs αρχές του 2012). Ο χρόνος με δικαίωσε σε όσα έλεγα. Δεν το φοβήθηκα ούτε μια στιγμή το «σαπάκι» PS4 ότι θα έβγαζε μια 7ετία, κι ας έκαναν concern trolling διάφορες PCMR Κασσάνδρες.

Δυστυχώς αυτά δεν τα καταλαβαίνουν πολλοί. Και αναφέρομαι στην κάστα των PCMR/non-gamers. Άτομα που είναι σπεκολάγνοι/δούλοι των Teraflops, που ανάθεμα κι αν παίζουν κανά AAA game να χαρούν τεραφλόπια στα παιχνίδια τα οποία τα χρειάζονται πραγματικά.

Τι να το κάνω ρε φίλε αν μου παίζεις πιξελιασμένα indies εποχής 8-bit computer σε κονσόλα-κτήνος; Σπατάλη ρεύματος είναι, ειλικρινά. Τι να το κάνω που μου παίζεις Fortnite, LoL, DOTA2 στα 360 Hz; Νομίζεις θα εντυπωσιαστεί κανείς;

Να σας πω τι θα εντυπωσίαζε και θα βούλωνε στόματα παντού;

Να βλέπαμε ένα AAA PC exclusive με τέτοια production values:

Spoiler!

Ξέρετε κύριοι της PCMR σε τι ανάλυση παίζει το παραπάνω; 1440p και 30 fps! Όχι 8K, ούτε 360 Hz και λοιπές μαρκετινίστικες πίπες. Και αν θυμάμαι καλά, είπαν ότι είναι 100% ray-traced με 0% rasterization (το παραδοσιακό κομμάτι του rendering με shaders).

Όλα αυτά σε κτήνος GPU των 36TF που καίει 350 watts (ΜΟΝΟ η GPU, χώρια τα υπόλοιπα PC parts).

Έτσι μάλιστα... αλλά ποιός publisher θα πάρει τέτοιο ρίσκο; Πόσοι έχουν τα λεφτά ($1500 μόνο η GPU και άλλα τόσα για πλήρες PC); Και μάλιστα εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ελέω corona; Άσε που Ελλάδα η 3090 θα έχει €2000 (με καπέλο), ενώ στην κονσόλα (PS5) το καπέλο δύσκολα θα είναι πάνω από €10.

Αντιλαμβανόμαστε τώρα τι ρόλο βαράνε οι κονσόλες στο σύγχρονο AAA game development; Και γιατί η 3090 θα παραμείνει αιωνίως μια ανεκμετάλλευτη* PCMR bragging rights GPU; Ενώ το PS6 των 40TF θα είναι το next-next-gen baseline το 2027;

Δεν είναι τόσο απλό να πεις «α εγώ έχω τα λεφτά και τα δίνω». Είμαι σίγουρος ότι και εδώ μέσα θα υπάρχουν λίγοι που τα έχουν, αν θέλουν να τα δώσουν. Σημασία έχει η μάζα τι μπορεί να αγοράσει. Και ο Elon Musk μπορεί να έχει τα λεφτά να πηγαίνει στο φεγγάρι ταξιδάκι κάθε βδομάδα, αλλά για την μάζα -ακόμα τουλάχιστον- είναι απλησίαστο τέτοιο ταξίδι.

Παρ' όλ' αυτά θα έλεγα να δείτε την παρουσίαση της nVidia για να πάρετε μια γεύση από τα γραφικά του μέλλοντος (PS6 and beyond), ειδικά όσοι ενδιαφέρεστε για την εξέλιξη της Τεχνολογίας. Κάποιοι διακεκριμένοι 1st party devs είναι πολύ πιθανό να αγγίξουν επίπεδα PS5.5 μέσα στην επόμενη 7ετία!

* εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση.

Η PCMR θεωρεί ότι αν μια κάρτα δουλεύει στο 100%, είναι πλήρης εκμετάλλευση. Με βάση το Task Manager, πράγματι έτσι είναι.

Εμείς οι κονσολάδες λέμε ότι θέλουμε να δούμε (και) καινούρια πράγματα: νέους κόσμους με νέο σχεδιασμό επιπέδων ελέω custom SSD, νέου τύπου gameplay/χειρισμό, νέου τύπου AI (Enter: machine learning).

Στο 100% δουλεύει την GPU (και την CPU) το TLOU Remastered σε 1080p 60 fps, στο 100% ξεζουμίζει την APU και το TLOU2 σε 1080p 30 fps. Αλλά δεν είναι παιχνίδια της ίδιας γενιάς. Το ένα είναι PS3.5 γενιά (ναι, σωστά το έγραψα), ενώ το άλλο είναι PS4.5 γενιά (κανένα typo και εδώ).

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ένα παιχνίδι να εκμεταλλεύεται το πλήρες feature set μιας GPU. Οι Turing έχουν φέρει νέα features από το 2018 (π.χ. mesh shaders). Είδατε κανένα παιχνίδι να τα εκμεταλλεύεται για πλουσιότερη γεωμετρία; Εδώ η ίδια η MS δεν τα υποστήριζε στα Windows 10 μέχρι πρόσφατα (χάος της Βαβέλ τα feature levels του Direct3D).

Στο Star Citizen υποτίθεται θα τα υποστηρίζουν, αλλά αυτό είναι σε eternal beta/GaaS status, οπότε δώρον άδωρον (καλό PS7)... στον αντίποδα όμως ξέρουμε ότι το Geometry Engine του PS5 θα βρει την χρήση του, αν όχι από όλους, τουλάχιστον από 1st party devs.

Δυστυχώς η new age PCMR δεν αντιλαμβάνεται την έννοια των διακριτών γενεών και τολμώ να πω ότι και κάποιοι λίγοι από την old school φαίνεται το έχουν ξεχάσει, ειδικά όταν διαβάζω ρητορικές του τύπου «έλα μωρέ, τι διαφορά έχει η 3060 με την 3090, παρόμοια φάση θα είναι και τα Series S vs X, μια χαρά το πάει η MS και ο Phil». Την διαφορά θα την βλέπαμε ΑΝ υπήρχε παιχνίδι κομμένο & ραμμένο για την 3090. Δεν θα έτρεχε καν στην 3060, όσο πετσόκομμα και να έπεφτε. Το Marbles demo το είδατε, τι να λέμε μετά.

Προφανώς και με το χαμηλό console baseline (4TF/XBOX Series S) που μας ετοιμάζει ο θείος Φιλ μπαααας και κερδίσει την γενιά (χλωμούτσικο) με τον μπαλαντέρ της φτηνής "next-gen ready" κονσολίτσας, δεν θα υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ 3060 και 3090, πλην ανάλυσης και fps. Θα τα πούμε κι εκεί όταν έρθει η ώρα για το πως θα κρατήσει πίσω το game development για μια 7ετία τουλάχιστον, κι ας χαλιούνται «ορισμένοι» που κατ' εντολήν τρίτων στέλνουν PM σε διαχειριστές να φάμε επίπληξη/ban όσοι τα λέμε τσεκουράτα εδώ μέσα περί MS/XBOX.

Μακάρι να ήταν το 3rd party/multiplatform next-gen baseline τα 10TF του PS5 (αδίκως το κράζουν μερικοί)! Τουλάχιστον θα μας αποζημιώσουν τα 1st party exclusives. Καλύτερα ποιότητα, παρά ποσότητα. Λίγα και καλά. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε με περιορισμένο χρόνο, δεν είμαστε πλέον πιτσιρικάδες με άπειρο χρόνο (εμφανώς σε αυτό το κοινό στοχεύει το Game Pass με την ποσότητα που προσφέρει).

Το να μας μοστράρει η PCMR monitors των 360 Hz (με τι panel άραγε? TN 6-bit?) δείχνει πόσο καλά κάνει την δουλίτσα του το marketing department της nVidia. Fortnite @ 360 fps από την μια, Fortnite with RTX ON από την άλλη (στα πόσα fps άραγε?). Πόσο πιο αντιφατικό μήνυμα από άποψη marketing; Τελικά τι θέλουν, ποιότητα γραφικών ή high fps; Λεφτά έχει η πιτσιρικαρία των eSports πάντως, οπότε ευκαιρία για (πολλαπλό) άρμεγμα (νέα GPU + οθόνη).

Να μην πω για τα κουτιά τους που θυμίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, καρακιτσαριό εντελώς. Είναι λες και οι κάγκουρες των κωλοφτιαγμένων αυτοκινήτων μεταφέρθηκαν στον χώρο των PC.

Ούτε τα μηχανικά πληκτρολόγια εντυπωσιάζουν κανέναν παλιό, δεν πα να κοστίζουν και €200. Μηδέν innovation. Όταν π.χ. η IBM έβγαζε μηχανικά πληκτρολόγια, που ήταν όλοι αυτοί; Υπήρχαν έστω και σε μονοκύτταρη μορφή;

Κύκλους κάνει η βιομηχανία και πασάρουν ξαναζεσταμένο φαγητό/τεχνολογίες στον κόσμο με νέο περιτύλιγμα (βλ. RGB LED). Κοροϊδεύουμε τις γυναίκες για καταναλωτισμό σε τσάντες και παπούτσια, αλλά το ίδιο καταναλωτικά θύματα είναι και οι άντρες στα gadgetάκια, για να τα λέμε όλα δίκαια και σταράτα. Μια χαρά τα ξέρουν τα χούγια του κάθε φύλου οι εταιρίες και βαράνε στο ψαχνό αλύπητα.

Θα συμφωνήσω επίσης με τον Λευτέρη για την πολυχρηστικότητα ενός PC. Λέμε για το XBOX Series X ότι εφαρμόζει κακώς εννοούμενη φιλοσοφία PCίλας (brute force τα 360/XB1 games σε υψηλότερη ανάλυση), αλλά τα θετικά ενός PC δεν τα έχει.

Δεν μπορείς να φορτώσεις ένα MAME, ένα Office, ένα 3D rendering/video editing πρόγραμμα ή ακόμα και mining βρε αδερφέ. Ένα γαϊδούρι PC αξίζει την επένδυση εφόσον βγάζεις λεφτά από αυτό, με οποιονδήποτε τρόπο. Ρίξε και €3000 σε αυτό αν μπορείς να πάρεις πίσω €10000, μαγκιά σου και καλοφάγωτα. Αγοράζεις και όλες τις κονσόλες αν θες μετά -> problem/VS solved!

Αλλά να ρίχνεις τόσα και τόσα λεφτά μόνο και μόνο για gaming; Πεταμένα λεφτά κατ' εμέ, αν και αντιλαμβάνομαι ότι για κάποιους είναι "hobby".

Και ξέρετε γιατί δεν πρόκειται να τρέξει ποτέ τα κανονικά Windows 10 του εμπορίου ένα XBOX; Και για τεχνικούς λόγους (δεν θα μπορούσε να τρέξει το ίδιο ακριβώς OS και τους ίδιους ακριβώς AMD drivers), αλλά κυρίως για εμπορικούς λόγους. Η κονσόλα είναι ένα κλειστό κουτί για να σου πουλάνε άλλα πράγματα και να βγάζουν κέρδος από αυτά (games, accessories, συνδρομές, DLC, MTX).

Φανταστείτε τώρα τι ζημιά θα έκανε στην αγορά ένα ανοιχτό κουτί των €500 στα 12TF... θα πήγαινε ο άλλος να αγοράσει 10-100 τεμάχια (ολόκληρη παλέτα) και θα έστηνε ολόκληρη φάρμα cryptomining για Bitcoins. Και θα έμπαινε μέσα η MS δηλαδή από το hardware και δεν θα έβγαζε τίποτα από software/services. Σκέτη αυτοκτονία (και όχι, contrary to the popular belief, ΔΕΝ είναι Philανθρωπικό ίδρυμα η MS).

Εδώ υπενθυμίζω ότι και η Sony σχεδόν ελεύθερο το είχε το PS3 αρχικά (OtherOS/Linux) και επί εποχής Slim βγήκε ένα firmware update που το κόψανε και στα phat. Γιατί; Γιατί κάποιοι έξυπνοι (στην Αμερική) χτίζανε supercomputers με συστοιχίες PS3 και η Sony έμπαινε μέσα και δεν έπαιρνε φράγκο!

Είναι πολύ συγκεκριμένο το εμπορικό μοντέλο (razor/blades business model) της κονσόλας. Όπως είναι και οι εκτυπωτές με τα μελάνια τους κλπ. Take it or leave it.

Συμφωνώ επίσης και με τα περί DOS (εποχές bare metal σε PC).

Δείτε εδώ τεχνικό επίτευγμα:

Θα φανεί αστείο σε πολλούς με τα σημερινά στάνταρ που έχει συνηθίσει το μάτι μας, αλλά για τα τότε δεδομένα των PC ήταν top of the top. Δεν λέω Crysis/FS2020, θα ήταν προσβολή κάτι τέτοιο προς τους προγραμματιστές και το μεράκι τους. Μιλάμε για TOP optimization, τότε πιάνανε την πέτρα και την στίβανε!

Fun fact: το Demoscene γκρουπάκι (Future Crew) που βλέπετε χωρίστηκε σε 2 εταιρίες όταν αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον προγραμματισμό:

Η μια είναι η γνωστή σε όλους μας Remedy και η άλλη η Futuremark (που βγάζει τα 3DMark).

Τέλος, να πω και κάτι ακόμα περί "PC" τεχνολογίας που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος:

Intel, AMD, nVidia πουλάνε PC hardware parts όπως ξέρουμε. Γνωρίζουμε όμως τις πραγματικές ρίζες των τεχνολογιών τους; Ξέρουμε ότι έχουν κατακλέψει του κόσμου τις εξωτικές τεχνολογίες από άλλα συστήματα και τις πλασάρουν ως δικές τους;

Ένα απλό παράδειγμα θα δώσω: https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1188369

Οι παλιοί θυμάστε τα πρώτα βήματα της nVidia στα mid προς late-90s; Εταιριούλα της πλάκας ήταν, με προϊόντα της πλάκας. Πως διάολο έφτασε εν έτει 2020 να είναι τόσο μεγάλη και τρανή, σε βαθμό να ασχολούμαστε μαζί της σε console-dedicated forum;

Η απάντηση στο λινκ παραπάνω... και μπορώ να πω πλείστα αντίστοιχα παραδείγματα και από Intel (πως ξέφυγαν οι Pentium σε επιδόσεις εδώ και 25 χρόνια), όσο και AMD (τόσο σε CPUs όσο και GPUs). Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Οι περισσότεροι ούτε καν γνωρίζουν από πόσο κακή αφετηρία ξεκίνησαν οι IBM PC στα 80s και για πόσα χρόνια ήταν ο περίγελος του home computing με μονοφωνικά speakers που τσίριζαν και έλλειψη hardware acceleration στα γραφικά, όταν η Amiga τους έκανε πλάκα με μικρότερο κόστος και πιο πλούσιο feature set. Κοινώς, έβγαλε η μύγα κώλο και έχεσε τον κόσμο όλο... ξεπεζέψτε λιγάκι!

Για αυτό την επόμενη φορά που θα πει κάποιος PCMR δηκτικά ότι οι κονσόλες «αντιγράφουν» τα PC, ας το σκεφτεί διπλά. Οι κονσόλες παίρνουν πίσω αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει! Μην τρώτε ταραμά ότι Intel/AMD/nVidia εφηύραν νέες τεχνολογίες από το κεφάλι τους. Δεν ξέφυγαν τυχαία τα PC σε επιδόσεις εδώ και 20-25 χρόνια. Ρούφηξαν τα πάντα σαν αδήφαγη μαύρη τρύπα και επικράτησαν έναντι κατά πολύ ανώτερων συστημάτων. Χωνευτήρι εξωτικών τεχνολογιών είναι οι IBM PC, με ένα backwards compatibility layer/frontend για να μην σπάνε οι παλιές εφαρμογές.

Αυτά κανονικά θα έπρεπε να τα γράφουν δημοσιογράφοι του χώρου σε mainstream sites, μπας και ανοίξουν τα μάτια του κοσμάκη, όχι να κάθομαι να γράφω εγώ σεντόνι (ούτε δημοσιογράφος είμαι, ούτε με πληρώνει κανείς), μπας και γλιτώναμε από τα ανούσια VS.

Όποιος ενδιαφέρεται, κάνει την προσωπική του έρευνα. Αλλά από τον τυπικό PCά, τι να περιμένεις; Πόσοι έχουν πραγματική όρεξη για διάβασμα; Και όλα αυτά στην εποχή του mobile/fast-food consumption; Βράσε ρύζι δηλαδή!

Δεν λέω ότι είναι ντε και καλά υποχρεωτικό το διάβασμα, κάλλιστα μπορεί κάποιος να είναι απλός gamer και να παίζει τα παιχνιδάκια του, στην πλατφόρμα της προτίμησής του. Συνήθως αυτοί ούτε καν ασχολούνται με fora (ΑΝ ξέρουν ότι υπάρχουν κιόλας).

Αλλά συγνώμη κιόλας, όταν μπαίνεις σε τεχνικό/τεχνολογικό νήμα με υφάκι «να πετσοκόψω τους αμόρφωτους console peasants», να νομίζεις ότι οι άλλοι είναι religious zealots (αλλά εσύ όχι, εσύ είσαι ο πεφωτισμένος που θα μας βάλει στην θέση μας!), εκεί φίλε μου φρόντισε να είσαι πολύ-πολύ καλά διαβασμένος, γιατί κάποιοι εξ ημών έχουμε κάνει το homework μας εδώ και αρκετές δεκαετίες (εποχές περιοδικών, όχι εποχές Wikipedia) και δεν χαρίζουμε κάστανα σε κανέναν προπέτη. Γνώση δεν είναι το κατσαβίδι, το DDU, το Firestrike και πως θα ρίξεις τα nanoseconds της DDR4 στο "benchάκι" σου.

Αυτά είναι e-penis και όποιος αμφιβάλλει, ας κάνει μια περατζάδα σε PC-focused fora να τσεκάρει συζητήσεις και τσακωμούς/εμφυλίους εντός της PCMR. O PCάς να την λέει στον PCά, κι ας έχουν και οι 2 nVidia hardware (ο ένας GTX 1060 και ο άλλος GTX 1080 Ti). Να μην μπορεί να συζητήσει ο γνήσιος (PC) gamer σε video game thread για gameplay/story επειδή διαβάζει συνέχεια για drivers/crashes/tweaks/fixes/black screens/stuttering/overclocking/benchmarking και να «καταδέχεται» να πάει στο console section να συζητήσει για pure video game θέματα με τους peasants. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί PC "gamers" (δεν λέω όλοι) πιο πολύ benchmarkers είναι, παρά οτιδήποτε άλλο. Τρέχουν τεστάκια της μισής ώρας στην πανάκριβη GPU τους και αυτό ήταν.

Φανταστείτε εδώ μέσα ο "Master Race" PS4 Pro να την έλεγε στον "peasant" OG PS4/Slim πόσο τραγελαφικό θα ήταν.

Για τα Windows 10 τι να πω, ας όψεται η MS που τα δίνει πρακτικά τσάμπα σε όλους. Γιοφύρι της Άρτας τα έχουν καταντήσει, σπάνε πράγματα, αλλάζουν πράγματα, αφαιρούν άλλα (τώρα τους φταίει το Control Panel), έλεος, amateur hour Linux distro έχει καταντήσει. Μιλάμε για απερίγραπτο χάλι, που δεν ξέρω αν θα ισιώσει ποτέ χωρίς ολικό ξαναγράψιμο του codebase. Εδώ μέχρι και MS specialists χαρακτηρίζουν τα Windows "legacy τεχνολογία" και έμμεσα λένε ότι η MS δεν θα ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με αυτά (μόνο πασαλείμματα), αφού το ψωμί της το βγάζει από υπηρεσίες πλέον (Azure, Office 365), υπηρεσίες που τρέχουν σε servers με Linux σε μεγάλο ποσοστό (εμ τι, για χαζούς τους έχετε να τρέχουν Windows σε servers?).

Το ρεζουμέ του VS:

Αγοράστε κονσόλα όσοι ψήνεστε για (ποιοτικά) exclusives, όχι για τεραφλόπια. Οι 2 από τις 3 κονσόλες πάνε τρένο σε αυτή την γενιά, ακριβώς για αυτό τον λόγο. Η μια μάλιστα έχει το πιο αδύναμο hardware από όλες.

Αγοράστε PC με RTX 3090 όσοι ψήνεστε για τεραφλόπια/e-penis/benching ή/και αν έχετε σκοπό να βγάλετε λεφτά από αυτήν σαν εργαλείο δουλειάς.

Όσοι έχετε λεφτά, αγοράστε και τα 2! Best of both worlds.

Όσοι δεν έχετε λεφτά και λιγουρεύεστε τα τεραφλόπια της 3090, τι να πω, πάρ'τε XBOX Series X (poor man's PCMR) με ένα 500αρικάκι μπας και παρηγορηθείτε.

Το ξέραμε ότι θα βγουν νέες κάρτες γραφικών φέτος και μάλιστα πιο ισχυρές από τις νέες κονσόλες. Όπως και το 2006 βγήκε η 8800 GTX και έτρεξε Uncharted 2/TLOU1 στα 0p 0fps έναντι 720p 30 fps στο PS3.

Για ποιόν λόγο κάνουμε κύκλους/dejavu; Μήπως επειδή παθαίνουμε αμνησία και δεν θυμόμαστε ούτε τι φαγητό φάγαμε προχθές; Μήπως επειδή δεν έχουμε ιστορική γνώση του πως δουλεύει η βιομηχανία hardware/software σε PC & consoles;

Όλες τις απαντήσεις που ζητάτε θα τις βρείτε παραπάνω, κάν'τε το και bookmark να μην συζητάμε τα ίδια και τα ίδια τέλη του 2027, νισάφι πια!

ΥΓ1: Όσοι τρώνε συχνά-πυκνά bans (και εδώ μέσα και αλλού), θα πρέπει να προβληματιστούν τι ΔΕΝ κάνουν καλά. Δεν μπορεί να είναι στραβός ο γυαλός.

Και στην τελική ο καθένας βρίσκει μια παρέα που του αρμόζει/ταιριάζει, δεν πάει αυτόκλητος σε μια ξεκάρφωτη παρέα να τους κατσικωθεί με το στανιό και να σπάει μπάλες! Αλήθεια, το έχει δοκιμάσει κανείς στην πραγματική ζωή αυτό;

Μια, δυο, τρεις, θα σε διώξουν με τις κλωτσιές αν δεν ταιριάζουν τα χνώτα σας. Και στην πραγματική ζωή δεν μπορείς μετά από perma να αλλάξεις μουτσούνα (θα κάνεις πλαστική? πόσες φορές?) και να ξαναεμφανιστείς στην ίδια παρέα που πριν σε είχε διώξει.

Το τραγελαφικό είναι να μην τα βρίσκεις ούτε με τους ομόσταυλούς σου της PCMR και να έχεις γίνει περίοπτο troll... εκεί κι αν πάει κάτι στραβά! Προβληματιστείτε μερικοί-μερικοί.

ΥΓ2: Μπράβο στην nVidia που έδωσε τιμές ΠΡΙΝ καν δώσει τιμές η AMD για RDNA2. Αν μη τι άλλο δείχνει αυτοπεποίθηση και αν η AMD την κάνει undercut, ακόμα καλύτερα για τους απανταχού PCMR. Price/competition wars!

Όχι και τόσο μπράβο στην Sony που μας έχει γκαστρώσει μήνες τώρα με το chicken game της! Φτάσαμε 2 μήνες πριν το launch και ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα σίγουρο για την τιμή.

Να τα λέμε κι αυτά, ναι;

Θα το πάρω πίσω το παραπάνω ΑΝ δούμε μεγάλο undercut/χασούρα (εκεί ναι, θα πω άξιζε το chicken game) στις τιμές των κονσολών αντί για το safe bet του €400 (digital) vs €500 (physical). Δεν βρίσκω νόημα να περιμένουμε τόσο καιρό για το 2ο όμως.

ΥΓ3: Απόλυτη πλατφόρμα δεν θα γίνει το PC gaming ποτέ των ποτών. Εδώ δεν έγινε στα 90s, που ήταν η χρυσή εποχή του. Σήμερα θα γίνει; Περάσανε τα χρυσά χρόνια, όποιος τα πρόλαβε, τα έζησε. Σήμερα αν δείτε κυρίως το eSports κομμάτι πουλάει/προβάλλεται ως επί το πλείστον.

Το να εξαφανιστούν οι κονσόλες είναι σαν να λέμε θα εξαφανιστούν τα εστιατόρια/φαγάδικα και θα επικρατήσει το σπιτικό μαγείρεμα. DIY hobby είναι το PC building/tinkering, ακριβώς όπως και το μαγείρεμα. Θέλει γνώσεις, χρόνο κλπ.

Πάντα όμως θα υπάρχει κόσμος που θα αποζητάει μια curated experience (consoles/exclusives) και πάντα το DIY θα είναι niche κομμάτι της αγοράς (μην ακούσω τίποτα για έτοιμες -πιασοκωλέ- συνθέσεις Τούβλο-Χ!).

Το πολύ-πολύ να πάνε οι κονσόλες στο cloud... απευκταίο το θεωρώ προσωπικά, αλλά όχι και εντελώς απίθανο.

Το δε PC building hobby θα γίνει niche όπως το hobby των audiophiles (δείτε πόσα λεφτά σκάνε). Και οι GPUs όλο και ακριβαίνουν, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έχει πάει σε mobile για βασικά tasks (browsing, email, social media κλπ.) και κονσόλες για AAA gaming.
    Last edited by psx3; 03-09-2020 at 19:43. Reason: typos

24. The Following 21 Users Say Thank You to psx3 For This Useful Post:

Desmond (03-09-2020),djpar (06-09-2020),FurionMike (03-09-2020),gRim (03-09-2020),hakoo (03-09-2020),Kane (04-09-2020),Lefteris_X (03-09-2020),mihalis13 (03-09-2020),modecris (03-09-2020),mtifosi (03-09-2020),Nek_Food (03-09-2020),ntsmrtz (03-09-2020),obione (04-09-2020),odytsak (05-09-2020),PDS (03-09-2020),Slay (03-09-2020),Snk (03-09-2020),spartan (03-09-2020),Stefanos (03-09-2020),Valkyre (03-09-2020),Viper (05-09-2020)

Bookmarks

Bookmarks