Χαιρετώ και εγώ. Προσωπικά μου αρέσουν τα board games αλλά λατρεύω επίσης και τα Video Games.
Γενικά θεωρώ λάθος να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους. Το καθένα σου προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες. Προσωπικά για μένα Board games= παρέα. Έχω προσπαθήσει να παίξω Solo και πραγματικά είναι αρκετά βαρετό. Σαφώς και κάποιος μπορεί να το ευχαριστηθεί αλλά εγώ όχι.
Παρέα σημαίνει μαζεύεστε σε σπίτι, μπύρες, πατατάκια, χαβαλές και απολαμβάνετε το επιτραπέζιο. Όμως δουλειά, υποχρεώσεις περιορίζουν πολύ τον ελεύθερο μας χρόνο και όπως πολύ σωστά είπε ο Παύλος είναι πολύ δύσκολο να μαζευτείτε παρέα και να απολαύσετε το board game.
Σαν φοιτητής έπαιζα σχεδόν κάθε μέρα επιτραπεζια με φίλους, αλλά πιο απλά μιας και δεν είχαμε εμβαθύνει τόσο στον κόσμο των board games. Πλέον αν καταφέρω να παίξω 1 φορά την εβδομάδα το θεωρώ κατόρθωμα.
Επίσης τα επιτραπέζια θέλουν πολύ ελεύθερο χρόνο. 3-4 ώρες θα τις φας τουλάχιστον. Καθημερινή πολύ δύσκολα θα καταφέρεις να μαζευτείς να παίξεις με φίλους. Εμείς όταν μαζευόμαστε 1 ώρα τρώμε τουλάχιστον στην κουβέντα και μέχρι να στήσουμε το επιτραπέζιο.
Σε ένα video game μπορείς πολύ εύκολα να να γυρίσεις από τη δουλειά να παίξεις 1 ώρα και να το κλείσεις.
Στα board games είναι ωραίο ότι βάφεις τις φιγούρες οπότε σου βγάζουν μια επιπλέον ασχολία αν θες να έχεις ένα πιο ωραίο αποτέλεσμα στο παιχνίδι σου.
Στα Video games υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία σε σχέση με τα board games (με εξαίρεση το D&D). Θα δεις ένα story θα πας όπου θες στον κόσμο και να τον εξερευνήσεις. Η μάχη δεν βασίζεται τόσο στη τύχη (ζάρι) όσο στις ικανότητες σου.

Κλείνοντας θα ξαναπώ πως δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης. Παρόλο που και τα 2 ανήκουν στην ίδια κατηγορία (games) οι εμπειρίες όπως και οι συνθήκες που θα παίξεις είναι πολύ διαφορετικές. Άρα κυρίως έχει να κάνει με το άτομο το τι προτιμήσεις έχει και τι απολαμβάνει περισσότερο. Κούραση από την οθόνη ούτε εγώ έχω προσωπικά. Αντίθετα αν είμαι κουρασμένος πιο εύκολα θα βάλω ένα απλό game και να χαλαρώσω (πχ ένα sport game) παρά να παίξω επιτραπέζιο και να σκεφτώ πως θα κινηθώ στρατηγικά.
Συμφωνώ με τον Γιώργο πάντως πως τελευταία τα board games έχουν εξελιχθεί πολύ και βλέπουμε αρκετές πρωτότυπες ιδέες.