-
Καλημέρα!
Κώστα (obione), εμ στο είπα, δεν στο είπα ότι έχω ένα θέμα με την κατανόηση του ύφους; Ε, πήγα κι εγώ και μετέφρασα το lmao λέξη προς λέξη και...μπουρδούκλωμα!
anyway, όλα καλά.
επιστρέφοντας στα περί U4 και NDog..........οι άνθρωποι απλά κάνουν τα τεστ τους τώρα. Το πιστεύω ότι δεν ξέρουν από τώρα αν θα αντέξει το engine, μετά από όλα όσα θα του βάλουν μέσα, να αποδώσει 1080p/60fps. Όμως έχω καλή πίστη στην ομάδα.
Όπως το έχω δηλώσει πολλές φορές, τα 60 fps τα θεωρώ υποχρεωτικά για κάθε είδους gameplay, πλην των point-and-click 2D adventures (Sierra On-Line, Lucasflim). Ίσως να "φταίει" το γεγονός ότι είμαι "παιδί των coin-op" και "έμαθα" ότι τα 60 fps είναι ο de facto τρόπος απεικόνισης ενός videogame. Όμως, θεωρώ πως τα 60 fps είναι το σημείο που κάθε παιχνίδι αποκτά φυσικότητα, ροή ομαλή σαν "νερό" που λέμε, η αίσθηση του χειρισμού γίνεται σαν φυσιολογική επέκταση του joypad (δεν το περιγράφω καλά, αλλά η αίσθηση από την ανταπόκριση στον χειρισμό είναι ακαριαία σε ότι κάνεις), τα γραφικά "ρέουν" άνετα σα να μην τρέχει τίποτα.
Πριν από 12 χρόνια περίπου, όταν είχαν βαλθεί τα διάφορα μεγάλα (και πληρωμένα σε μεγάλο βαθμό) site του εξωτερικού, να κάνουν ερωτήσεις προς τους αναγνώστες "30fps και καλύτερα γραφικά; ή 60 fps με υποχωρήσεις στα γραφικά; " το θεώρησα ύψιστη πουστιά. Γιατί; Διότι, όντας μαθημένος από τα coin-op, ήξερα πολύ καλά, ότι αφής στιγμής θέσεις στον προγραμματιστή/στες τον όρο "60 fps ακατέβατα" θα σκίσει τον κώλο του να βγάλει ένα engine, που με τον όρο των 60 fps, θα προσπαθήσει να αποδώσει όσο το δυνατό καλύτερα γραφικά. Κι έτσι, θα πιέζει και ξανάπιέζει εαυτόν και engine, να βγάλει ολοένα και καλύτερα γραφικά.
Ενώ αν ο προγραμματιστής/ομάδα ΔΕΝ έχει αυτόν τον όρο (των 60 fps), πολύ απλά αρχίζουν οι σχεδιαστές να φορτώνουν ότι γραφικό γουστάρουν, μετά οι πρώτοι πάνε να σηκώσουν όλο αυτό το "φόρτο" γραφικών, τραβάνε τα μαλλιά τους, ζητούν εδώ κι εκεί downgrade στα asset του παιχνιδιού για να πετύχουν έστω με το ζόρι τα 30 fps κλειδωμένα......και αρχίζει το πανηγύρι μεταξύ σχεδιαστών - προγραμματιστών πάνω σε μια μπάρα ισορροπίας, μεταξύ γραφικών και 25-30 κυμαινόμενο frame rate (με dips και spikes στα fps).
Προσωπικά, είμαι υπέρ των 60 fps, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια "νέα" σχολή φιλοσοφίας (old is the new..."new") με αποτέλεσμα σιγά-σιγά τα 60 fps να θεωρούνται πάλι το de facto στην δημιουργία παιχνιδιών (πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων), ενώ οι σχεδιαστές θα ανακαλύψουν πάλι την τέχνη "σχεδιάζω μέσα στα πλαίσια που μου δίνει ο προγραμματιστής" και όχι όπως είναι το σημερινό μπέρδεμα "σχεδιαστής κ' προγραμματιστής προσπαθούν να βρουν την άκρη στον Μίτο της Αριάδνης" που πολλές φορές έχει τα γνωστά αποτελέσματα (λίγα παιχνίδια έχουν καρφωμένα οτι-και-να-γίνει-στην-οθόνη 30 fps, για τα 60 fps τα μετράμε στα δάχτυλα).
Τώρα με μηχανήματα που έχουν την απαραίτητη δύναμη + το γεγονός ότι μπορείς σε αυτά (ή μάλλον σε αυτό: PS4) να "χτυπήσεις μέταλλο" στον προγραμματισμό (ήτοι λαμβάνεις όσο το δυνατό περισσότερη δύναμη από τα τσιπ), θέλω να ελπίζω πως τα 60 fps θα επιστρέψουν με εντονότερη συχνότητα στα παιχνίδια.
Ευελπιστώ η Naughty Dog με τους 2 τίτλους (το ρεμάστερ TLOU και το U4) στα 60 fps, θα δώσει το "στίγμα" των 60 fps. Ξέχασα και το MGS V που κι αυτό θα είναι στα 60 fps (όπως και το Ground Zeros είναι επίσης). Πχ. φαντάζεστε ένα Red Dead Redemption πως θα ήταν στα 60 fps; Ο καλπασμός του αλόγου, η κινητικότητα των ζώων, το animation των χαρακτήρων, η φυσικότητα στις κινήσεις της κάμερας στα ανοιχτά τοπία...ας ελπίσω/σουμε ότι το επόμενο που ετοιμάζει η ομάδα ανάπτυξης για το PS4 να είναι στα 60 fps.
Τώρα......ας πάνε κάποιοι να παίξουν ραλλάκι στα 30 fps σε κάποιο άλλο μηχάνημα......και να θεωρούν ότι ΑΥΤΟ είναι αυθεντική διασκέδαση. Αν και, τώρα που το σκέπτομαι, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα λέει το ρητό. Οπότε, αν κάποιος γουστάρει την Γεωργία Βασιλειάδου ποιος είμαι εγώ να του πω ότι κάνει λάθος;