μια χαρά έχει υπάρξει (ξαναγίνει) τέτοιος επαγγελματισμός και μάλιστα χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε ΚΑΝ το Playstation.
και λέγεται Psygnosis (σάϊ - γκνόουσις, όχι ψάϊγκνόουσις όπως το άκουγα να προφέρεται από πολλούς).
Εξ αρχής ήταν πλήρως επαγγελματική η προσέγγιση που είχε ως εταιρεία videogames, από τις αρχές των 80ς.
Σε κάθε μηχάνημα που έβγαζε τίτλο είτε ως 1st party είτε ως publisher (πχ. της θυγατρικής Psyclapse), τον αντιμετώπιζε άκρως επαγγελματικά.
τίτλοι όπως Awesome, Shadow of the Beast 1-2-3, Blood Money και Lemmings της DMA Design (τώρα RockStar North) και πολλοί άλλοι, ήταν διαμάντια - πάνω στα οποία στηρίχτηκε το μέλλον.
γύρω στο 1993, η Sony, έχοντας στα σκαριά το P-S X (όπως το γράφω, με την παύλα, έτσι ήταν ακόμα τότε η κωδική ονομασία Play - Station eXperimental), κοίταξε ποια εταιρεία vgames, είναι η πιο επαγγελματική, έχει την μεγαλύτερη τεχνογνωσία και το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ, δοκιμάζει τις πιο νέες τεχνικές στο storytelling.
Ε, αυτή ήταν η Psygnosis. Και την αγόρασε η Sony, ώστε να "στηθούν" πολλά πράγματα εντός του τμήματος Sony Computer Entertainment. Από εσωτερικά εργαλεία προγραμματισμού, έως και παιχνίδια όπως τα WipEout, Formula 1. Το δε WipEout, ακόμα και μέχρι σήμερα η Psygnosis το φτιάχνει.........
........η Psygnosis μόλις αγοράστηκε από τη Sony, μετονομάστηκε σε Studio Liverpool.
Τι θέλω να πω (όπως το έχω πει πάρα πολλές φορές);;
η Ιστορία διδάσκει πολλά. Μας κάνει να μην εκπλησσόμαστε με καταστάσεις που έχουν ξαναυπάρξει. Μας κάνει να κρίνουμε ορθότερα τα σημερινά δεδομένα κ' έτσι μας εφοδιάζει με κρίση+κριτική ικανότητα, ώστε να είμαστε σκέτο χλιαροί, αλλού επικριτικοί και αλλού να επιβραβεύουμε, ΠΑΝΤΑ συγκριτικά με τις εταιρείες - προσπάθειες του παρελθόντος (και παρελθόν δεν είναι τα 2000ς ή τα μέσα/τέλη 90ς, αλλά τα τέλη 70ς, ΟΛΑ τα 80ς και οι αρχές 90ς - είναι πολλά τα χρόνια της πορείας, ονομάτων, τίτλων και των γεγονότων).
Για εμένα, με άριστα το 20 όπως στο σχολείο, η Naughty Dog παίρνει ένα 7,5 με 8, οι αρκετές εταιρείες παίζουν λίγο πιο πάνω από την βάση δλδ στο 5.5-6.5 και οι περισσότερες παίζουν στο φάσμα 2.5-5.5.
Δυστυχώς, έτσι φαντάζει το σήμερα. Απλά είναι περισσότεροι οι τίτλοι που βγαίνουν ως αριθμός και η προβολή τους από τα μίντια.
Μην παρεξηγηθώ: το 7.5 - 8 ως βαθμός είναι πάρα πολύ καλός, εφάμιλλος με τους βαθμούς "παλιών θηρίων", όπως Cinemaware (τα πρώτα vgames φτιαγμένα ως open-ended κόσμοι, βλέπε It Came From the Desert), Infogrames (μετέπειτα Ubisoft), Sierra On-Line...
απλά πλέον η γενικότερη ποιότητα των dev είναι μέτρια, με απειροελέχιστες εξαιρέσεις, όπως η ομάδα NDog (στην αντιπέρα όχθη των μέτριων έως κακών, βάζω Bethesda, iD, Valve, Activision, Square και λοιπές).
ΥΓ: Συγνώμη αν φαίνεται βλοσυρό το ύφος μου στην πρώτη πρόταση. Δεν έχω τέτοια πρόθεση, εννοείται! Απεναντίας, ο σκοπός μου είναι η ιστορική ενημέρωση, με στόχο αυτά που λέω στο μέσο του ποστ (η Ιστορία διδάσκει πολλά, βοηθάει να κρίνουμε τα σημερινά δεδομένα κλπκλπ).

Reply With Quote

)

εννοειται οτι αστειευομαι!

Bookmarks