Originally Posted by
Arikoc
Σχετικά με το θέμα που έθιξε ο Λευτέρης παρά πάνω, θα ήθελα να πω τη γνώμη μου περί game sharing.
Θα ξεκινήσω από την απέναντι όχθη, δηλαδή το retail δισκάκι για κάθε παιχνίδι. Το δισκάκι λοιπόν, κατά γενική ομολογία, έχει κάποια έξοδα. Τα έξοδα αυτά είναι η συσκευασία, το ίδιο το δισκάκι και η εγγραφή τους, το κόστος αποστολής σε κάθε γωνιά του πλανήτη, το κέρδος του μεσάζοντα, το κέρδος του καταστήματος που θα το πουλήσει στο τελικό πελάτη και άλλα διάφορα. Από τα 70 ευρώ που κοστίζει συνήθως ένα παιχνίδι λοιπόν, αφαιρούμε όλα αυτά τα έξοδα, αλλά και τη φορολόγηση (λογική ή παράλογη) του κάθε κράτους στο οποίο θα πουληθεί το δισκάκι και έχουμε το κέρδος που θα μοιραστούν η sony με την εταιρία παραγωγής. Όταν όμως έρθω εγώ ο πονηρός και πουλήσω το δισκάκι σε κάποιον άλλο, το κέρδος μειώνεται στο μισό. Και όταν αυτός το δανείσει στο κολλητό του και μετά στο ξάδερφό του, το κέρδος έχει μειωθεί στο 1/4, αναλογικά με το πόσους έχουν παίξει το παιχνίδι πάντα!
Έρχεται μετά η πονηρή SONY και λέει, γιατί να χάνω όλα αυτά τα χρήματα και να μη τα μοιράζομαι όλα με την εταιρεία παραγωγής? Και σαν κερασάκι στη τούρτα, να φορολογείται το προιόν μου στη χώρα που θα διαλέξω εγώ? Και εγένετο PS STORE!!!!!!!
Βεβαίως για να πειστεί ο καταναλωτής να πληρώσει για ένα download αντί για ένα δισκάκι (που μπορεί να το πουλήσει, δανείσει κλπ) πρέπει κάτι να γίνει! Η πιο απλή και εύκολη λύση θα ήταν να μοιραστεί η SONY το κέρδος με τον καταναλωτή και να έχουμε Blue ray game 70 ευρώ και PS STORE game 50 ευρώ από την ημέρα κυκλοφορίας του κάθε παιχνιδιού. Αλλά έτσι θα δυσανασχετούσαν οι ανά το κόσμο retailers, μεσάζοντες κλπ, αφού θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από την ίδια τη SONY, με αποτέλεσμα οι κονσόλες αλλά και τα αξεσουάρ της να πάνε στο πιο βαθύ ράφι (αν όχι στο διάολο) του εκάστοτε retailer, αντί για τη βιτρίνα και τα promotional stands στις εισόδους των μαγαζιών.
Σκέφτεται πονηρά πάλι η SONY και λέει, ας κάνω μια δοκιμή να καταργήσω τη φυσική μορφή των παιχνιδιών και να δώσω το ps store σαν μονόδρομο, να δω πως θα αντιδράσει ο κόσμος! Και κάπως έτσι εμφανίζεται στα ράφια των καταστημάτων το PSP GO, το οποίο πήγε άκλαφτο, κι ας είναι πιο βολικό και πρακτικό από το απλό PSP (πρακτικά σε κάνει ταχυδακτυλουργό, αφού το εξαφανίζεις στη χακί τσέπη με κλειστό κουμπί μέχρι να πεις "ΑΛΤ! Τις ει?").
Και ερχόμαστε στη σατανική σκέψη του game sharing!!!!!!!! Η οποία λύνει όλα τα παραπάνω προβλήματα! Κάνει την αγορά bandwidth λίγων ωρών, αντί για ένα υλικό αντικείμενο, πιο ελκυστική από ποτέ (βλέπε μισή τιμή πλέον στο ps4), το παιχνίδι κοστίζει φαινομενικά το ίδιο σε ράφι και ps store οπότε οι retailers το βουλώνουν, το ηλεκτρονικό κατάστημα της sony παίρνει φωτιά και μάλιστα φορολογείται εκεί ακριβώς που τη βολεύει (βλέπε 60 δολάρια vs 70 ευρώ), αλλά και το πιο σημαντικό απ'όλα... η κοινή library του Άρη και του Νίκου έχει κοστίσει περί τα 700 δολάρια, μέχρι στιγμής, και αποτελείται κυρίως από παιχνίδια αγορασμένα day 1 τα οποία δεν ακούμπησε κανείς από τους 2 μας ακόμα, αυτή τη στιγμή κοστίζουν με το ζόρι μισή τιμή και τα περισσότερα από αυτά θα τα νοίκιαζα, δανειζόμουν ή και δε θα ασχολούμουν ποτέ, αν δεν έμπαινα στο τρυπάκι "πω ρε φίλε αυτό το game κάνει 70 ευρώ και εγώ μπορώ να το αγοράσω με 25, δεν χάνω τέτοια ευκαιρία"! Γιατί καλώς ή κακώς η φθήνια τρώει το παρά! Από Δεκέμβρη μέχρι Σεπτέμβρη είχα ξοδέψει για το ps4 60 ευρώ σε 2 μεταχειρισμένα παιχνίδια και κάνα 30άρι στα seven. Από Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα έχω ξοδέψει περί τα 300 ευρώ σε παιχνίδια που πιθανώς δε θα προλάβω να χαρώ στο maximum ποτέ!
Οπότε που καταλήγω μετά από αυτό το πιθανώς κουραστικό μακρινάρι? Στο ότι το game sharing είναι ότι πιο έξυπνο έχει επινοήσει η sony για να κάνει ελκυστικό το προιόν της, να τα έχει καλά με τους retailers και τους παραδοσιακούς που θέλουν το δισκάκι στο ράφι τους, να εξασφαλίσει ότι στο ταμείο τους θα μπουν σχεδόν 60 δολάρια ανά 2 gamers και όχι 70 ευρώ μείον τόσα έξοδα ανά ένας θεός ξέρει πόσους gamers και να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο τη καταναλωτική μανία του μέσου ανθρώπου! Και σίγουρα στο ότι η sony δεν αφήνει αυτό το τόσο απλό στη εφαρμογή back dooring ελεύθερο ούτε από τη καλή της τη καρδιά, ούτε γιατί τους διέφυγε, αλλά προσπαθούν να μετατρέψουν τη πίσω πόρτα σε κεντρική, απλά γιατί τους συμφέρει!!!!
Να τονίσω πως το post μου δεν είναι απάντηση ή αντίλογος σε αυτά που είπε παραπάνω ο συμφορουμίτης Λευτέρης, απλά πήρα σαν έναυσμα το post του για να πω τη γνώμη μου και να ακούσω τη δική σας επί του θέματος!