Έχει μερικά ελαφριά δείγματα wokeness:
Τον Ναθαναήλ τον παρουσιάζουν σαν παιδάκι/αγοράκι σε κάποιες φάσεις (π.χ. εκεί που λέει ότι μασάει τσίχλα λες κι είναι 5χρονο), ενώ σε κάποιες άλλες τον παρουσιάζει σαν ώριμο άντρα (εκεί που γυμνάζεται). Μάλλον προσπαθούν να ικανοποιήσουν 2 target groups, εγώ αυτό κατάλαβα ή ότι απέκτησε δείγματα διπολικότητας, τι να πω. :silly:
Τικάρει και το κουτάκι του tokenism εισάγοντας μια χαρακτήρα που θυμίζει Nadine (παντελώς αχώνευτη στο UC4) -> «όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει» (στην κυριολεξία/pun intended). Πραγματικά η Nadine για μένα δεν κολλάει ΚΑΝ στο πολύ αγαπητό cast του Uncharted, είναι σαν την μύγα μες το γάλα και απλά μπήκε για να μπει (και το 2016 δεν ήταν τόσο εμφανές αυτό, αλλά τώρα νομίζω όλοι έχουν πάρει το memo).
Και για να προλάβω κάποιους: μια χαρά είναι γυναικείοι χαρακτήρες όπως η Chloe (γυναίκα-αντράκι χωρίς να σβήνεται μονοκοντυλιά το στοιχείο της θηλυκότητας επειδή «έτσι», με δικιά της πολύ ξεχωριστή -ιντριγκαδόρικη/πικάντικη- προσωπικότητα), άλλο αν έφαγε retcon στο TLL (από Αυστραλιανή έγινε Ινδή because -diversity- reasons). Άλλο το πολιτικό κλίμα του 2009 (UC2) και τελείως άλλο το πολιτικό κλίμα του 2017. Όπως επίσης μια χαρά ήταν και η Lara Croft το 1996.
Στο θέμα της φυλής, μια χαρά είναι μαύροι χαρακτήρες αν πραγματικά κολλάνε -οργανικά- στο story (ένα καλό παράδειγμα που μου έρχεται είναι το Quantum Break, το οποίο κιόλας το θεωρώ χειρότερο παιχνίδι από το Uncharted, αλλά τουλάχιστον δεν έχει tokenism, ίσα-ίσα κοροϊδεύει κιόλας το κύμα/κίνημα του SJW/political correctness σε κάποια notes).
Για τον αδερφό του Drake έχω να πω ότι ενώ είναι αχώνευτο τσογλάνι στο UC4 (ναι, λευκός straight χαρακτήρας και όμως...), έχει πολύ καλύτερη απόδοση σαν χαρακτήρας στην ταινία και μάλιστα αφήνει και ένα μικρό cliffhanger για sequel.
Τον Sullivan νιώθω ότι τον πετσοκόψανε λίγο, ενώ τον γουστάρω σαν χαρακτήρα στα παιχνίδια, ήταν λίγο αντιπαθής στην ταινία. Τουλάχιστον το έσωσε στο τέλος.
Γενικά η ταινία έχει πολλές ανατροπές/ίντριγκα/plot twists και πολύ καλοδουλεμένα CGI setpieces.
Ποιό είναι το target group της ταινίας; IMHO, μάλλον για fanservice πρόκειται, γιατί υπάρχουν ΠΟΛΛΑ πράγματα που το μάτι του αδαούς (non-gamer που δεν έχει αγγίξει PS κονσόλα εδώ και 20+ χρόνια) δεν θα τα πιάσει.
Ναι, έχει αρκετά easter eggs για τον seasoned Uncharted fan που έχει παίξει και τα 4 Uncharted, αλλιώς κάποια πράγματα δεν θα γίνουν κατανοητά πως και γιατί μπήκαν.
ΣΙΓΟΥΡΑ το target group της δεν είναι non-gamers, που με το που ακούσουν ότι το PS5 κοστίζει €500 (ή πιο σωστά €600-700 ελέω scalpers/forced bundles) θα τρέξουν την επόμενη μέρα να πάρουν κονσόλα.
Άλλο εμείς οι λίγοι που τιμάμε το console gaming λόγω συνήθειας/παράδοσης από εποχές Atari επειδή έτσι γουστάρουμε (και μάλιστα θεωρούμαστε niche κοινό συγκριτικά με την mobile λαοθάλασσα δις χρηστών) και άλλο ο non-gamer που στην καλύτερη έχει να αγγίξει κονσόλα 20+ χρόνια τουλάχιστον όπως είπα.
Ακόμα και για PS4 Slim στα €200 (BF offer) αμφιβάλλω πολύ ότι θα πειστεί να επενδύσει ο non-gamer... για κανά FIFA ίσως.
Μακάρι να κάνω λάθος στην εκτίμησή μου, αλλά τον κόβω φέτες ότι τουλάχιστον το 50% (μην πω παραπάνω) της αίθουσας δεν έχει καν PS σπίτι του, ούτε σκοπεύει να πάρει.