Originally Posted by
Error Flynn
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Κανείς δεν λέει για αρχή κάποιον ότι είναι ανάπηρος καλλιτεχνικά, αισθητικά ή ότι άλλο.
Ούτε επίσης θεωρώ πως τουλάχιστον στην κουβέντα που είχα με τον άνθρωπο ο ένας προσέβαλλε κάπου τον άλλον.
Πολύ καλά κάνεις και δεν έχεις τον Lynch ψηλά ή όποιον άλλον θες φέρε σαν παράδειγμα.
Η ένσταση μου που ξεκίνησε αυτή τη κουβέντα είναι ο χαρακτηρισμός b movie και εκεί στάθηκα.
Είναι σα να λες πχ ότι ο Kurosawa σε μια πιο άτυχη στιγμή του (για τους όποιους λόγους δε μας αφορά αυτό) έκανε μια b ταινία.
Είναι φύσην αδύνατον να συμβεί αυτό για πολλούς και αυτονόητους λόγους που δε μπορώ τώρα να κάθομαι να γράφω.
Από κει και έπειτα λοιπόν ξεκίνησε και μια κουβέντα χωρίς κανέναν λόγο σχετικά με τα εφέ κλπ κλπ.
Δυο πράγματα πριν κλείσω και σταματώ εδώ τον συγκεκριμένο "διάλογο".
Αν ακούγομαι υπεροπτικός (αν το έγραψες για μένα κατ' αρχάς αυτό) διότι θεωρώ τον Lynch, τον Tarkofski, τον Denis Villeneuve, τον Bergman κλπ πολύ ανώτερους από άλλους πχ J.J. Abrams τότε ναι, είμαι.
Μόνο που δεν είναι θέμα υπεροψίας αλλά είναι θέμα αισθητικής παιδείας.
Πέραν τούτου όμως γιατί και αυτό που μόλις έγραψα άλλον υπεροπτικό θα σου ακουστεί, είναι όντως θέμα αξιοκρατίας και δεν είναι θέμα απλά προσωπική εκτίμησης.
Κάποιοι διαβάζουν Λένα Μαντά (πουλά με τη σέσουλα τα βιβλία) άλλοι διαβάζουν Ζυράνα Ζατέλλη.
Και οι δυο πλευρές το απολαμβάνουν αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι τα ίδια αυτά τα δυο. Δεν είναι απλά θέμα προσωπικής εκτίμησης. Είναι αντικειμενικά τα κριτήρια και υπάρχει τεράστια διαφορά διαδρομής.
Το ότι υπάρχει μια αντίστοιχη θέση για όλους σε μια κλίμακα καλλιτεχνικής καταξίωσης αυτό αποτελεί προσωπική εκτίμηση;
Και μένα μου αρέσει να βλέπω brainless κινηματογράφο αλλά ξέρω τι βλέπω και ξέρω και ποιά η θέση του.
Αυτά όλα που έγραψα πιο πάνω σε καμία περίπτωση δε τα γράφω απευθυνόμενος για τον king2009.
Τα γράφω όμως γιατί κάθετα διαφωνώ στην τοποθέτηση σου περί υπεροψίας και προσωπικής εκτίμησης.