Αγορά νέας TV (4K, HDR, HDMI 2.0x κτλ)
Quote:
Originally Posted by
Vengeance 64
Αυτό ακριβώς εννοούσα - ότι δεν ξέρω αν έχει νόημα η μετάβαση σε μια 4K TV όταν το υλικό-το gaming (οι κονσόλες δηλαδή) δεν είναι 4K capable. Για 4K BD ταινίες ή υλικό όπως αυτό που έχεις αναφέρει σίγουρα - όταν με το καλό έρθουν οι επόμενες κονσόλες που θα είναι λογικά 4K/60 capable - οπότε δεν θυσιάζεις κάτι το συζητάμε.
Η απορία μου όμως ισχύει - ένα παιχνίδι 1440p upscaled σε 4K τηλεόραση (χωρίς checkerboard-dynamic res - τίποτα) πως συγκρίνεται σε σχέση με το ίδιο παιχνίδι downsampled σε μια 1080p?
Ξέρεις? Ξέρει κανείς?
Βασικα το x ειναι 4Κ capable κονσολα και το αποδεικνυουν ολες οι τελευταιες κυκλοφοριες.
Κατα δευτερο 60fps στανταρ δεν νομιζω να δεις ποτε σε κονσολα. Παντα θα δινουν γραφικα οχι frames και το 60 θα παραμεινει εξαιρεση.
Και τριτο το checkerboarded 4K ειναι ΠΟΛΥ καλυτερο (αφου πλησιαζει αρκετα το native) απο το downsampled 1080, ενω upscale απλα δεν υπαρχει. Δηλαδη εσυ θα δωσεις σημα 1080p σε 4Κ τηλεοραση ενω μπορεις να δεις πολυ καλυτερη ποιοτητα εικονας; Για ποιο λογο;
Εγω παντως αν δεν μου καιγοταν η 1080 δεν επαιρνα 4Κ με τιποτα. Οχι ομως γιατι δεν αξιζει αλλα γιατι εχω οικογενεια αλλες προτεραιοτητες κλπ. Οποτε μου χαλουσε θα επαιρνα. Εξαλλου και αυτη που πηρα των 800 ευρω ηταν πηρα την πιο φτηνη που υποστηριζει HDR 10.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Quote:
Originally Posted by
Lefteris_X
Giannis1979, πρέπει να τσεκάρεις ρε συ λιγάκι καλύτερα τι σημαίνουν οι πραγματικές έννοιες native 4K, upscaled, checkerboard γιατί είναι τρία εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το native για παράδειγμα, ποτέ δεν χρησιμοποιείται στην ίδια πρόταση (γιατί δεν ισχύει τεχνικώς) με τις λέξεις checkerboard και upscaled. Το λέω ώστε να αποφεύγονται συγχύσεις στη συνεννόηση, για κανένα άλλο λόγο! (πχ. τόση ώρα με τον Vengeance δεν επιτυγχάνεται συνεννόηση)
Επί ποδός:
- Native = 3840 γραμμές X 2160 γραμμές. Ούτε μισή λιγότερη.
- Checkerboard = Έχουμε ένα παιχνίδι που φτάνει (πχ) 2560 γραμμές Χ 1440 γραμμές (το λεγόμενο 1440p) και μέσω τεχνικής checkerboard το "ανεβάζουμε με τεχνητό τρόπο" σε 4K ανάλυση. Δηλαδή "μούφα 4Κ" με απλά λόγια. Το αν δείχνει "όμορφο" ή όχι είναι υποκειμενικό. Τεχνικά όμως δεν το λέμε Native 4K σε καμία περίπτωση (είναι σα να λέμε στη γεωμετρία το ο κύκλος τετραγωνίζει λιγάκι = άτοπο).
- Upscale = ΔΕΝ είναι τεχνικός όρος, αλλά συντακτικός. Τον χρησιμοποιούμε στα άρθρα/κείμενα/ποστ ώστε να δηλώσουμε ότι το τάδε παιχνίδι δεν έχει Native 4K ανάλυση, αντιθέτως έχει χαμηλότερη και προβάλλεται σε 4K τηλεόραση μέσω upscale. Από εκεί και πέρα, με ποιον τεχνικό τρόπο (checkerboard, temporal reconstruction κλπ) γίνεται το upscaling, αυτό είναι η περιγραφή της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε. (πιο απλό παράδειγμα: αυτό το αυτοκίνητο είναι "πειραγμένο". Η λέξη "πειραγμένο" σε ένα άρθρο/κείμενο/ποστ κάνει τον αναγνώστη ότι το αυτοκίνητο δεν είναι όπως όταν βγήκε από το εργοστάσιο. Αλλά η λέξη "πειραγμένο" δεν εξηγεί τι ακριβώς τεχνικές έχουν γίνει στο αμάξι: ανέβασμα κυβικών; περισσότερες ατμόσφαιρες στο τούρμπο; καλύτερη εξαγωγή; καλύτερη εισαγωγή; κλπ)
Ελπίζω κάπως να βοήθησα.
****EDIT****
Προς Vengeance
Ναι, η διαφορά είναι όπως το περιέγραψες: στα διαφορετικά πάνελ και στο placebo effect της νέας συσκευής-αγοράς.
Avoid buying a new 4K TV for now.
Wait for Xbox-Next.
Ίσως με την αγγλική σε πείσω λολ :P
Δεν ειπα εγω κατι διαφορετικο ρε λευτερη.
ΠΧ δεν ειπα οτι το checkerboarded 4K φτανει σε ποιοτητα το native.
Ειπα ομως οτι το πλησιαζει σημαντικα περισσοτερο απο το απλο upscale που πρακτικα δινει ελαχιστα.
Ειδικα τωρα που βγαινουν εκδοσεις παιχνιδιων native vs checkerboard μπορει ο καθενας να μπει να δει στο DF τις σημαντικοτατες διαφορες που εχουν.
Για το θεμα της τηλεορασης και γω παλιοτερα ειχα ιδια αντιληψη με σενα.
Ειχα σκασει κοντα 2.500το 2003 η 4 δε θυμαμαι για το καλυτερο μοντελο της sony, (fat χωρις HDMI με κωλο) με τα καλυτερα χρωματα και specs για την εποχη, εφαγα ηττα ομως γιατι σε λιγο καιρο ηρθαν οι πρωτες λεπτες HD οποτε την αλλαξα με επισης πανακριβη 720p.
Αργοτερα για να παω στα 1080p πηρα μια απο τις καλυτερες panasonic plasma (αυτη που μου καηκε) αλλα απο κει και περα κοιταω απλα να καλυπτει τα τελευταια specs.
Θεωρω οτι πεταξα ενα σωρο λεφτα αδικα γιατι αυτο που πληρωνεις ενα σκασμο λεφτα τωρα σε λιγο καιρο ειναι απλα garbage.
Quote:
Originally Posted by
Vengeance 64
Πλάκα πλάκα Giannis το checkerboard rendering (sparse rendering) είναι πολύ καλή τεχνολογία και μάλιστα hardware accelerated από το PS4-PRO. Δυστυχώς όμως δεν υιοθετήθηκε από τους 3rd Party όσο θα έπρεπε. Για αυτό βλέπεις τα αποτελέσματα τύπου RDR2 με δική τους τεχνολογία που - απλά - ΔΕΝ λειτουργεί όπως πρέπει οπότε λες χίλιες φορές 1080p παρά αυτό το πράγμα.
Εγω αυτο που ειδα στο DF ειναι οτι η τεχνολογια εχει limitations. Πχ στο RDR 2 στο pro κανει interfere με το βαρυ antialiasing του παιχνιδιου και προκαλει θολουρα στα textures με αποτελεσμα ενα αρκετα soft game. Δεν μιλαει για κακο checkerboarding μιλαει για interfere.
Αυτο που δε γνωριζω ειναι αν η ιδια θολουρα στα textures παραμενει και σε diwnsampling σε 1080p τηλεοραση απο το pro.
Επειδη pro και x εχουν τα ιδια textures στο παιχνιδι αν η θολουρα εξαλειφεται με downsampling τοτε ναι 10000 φορες 1080p.
Εξαλειφεται ομως;
Quote:
Originally Posted by
Valkyre
Οχι Γιαννη δεν νομιζω οτι με καταλαβες καλα.
α) Δεν εννοω οτι το sharpness ειναι κατευθηντηρια οδος για το ποσο cutting edge ειναι ενα παιχνιδι τεχνολογικα. Καμμια σχεση. Και το Uncharted εχει soft look ακομα και για native 1080p παιχνιδι σε σχεση με αλλα 1080ρ παιχνιδια. Ειναι το post processing που ακολουθει η ομαδα αναπτυξης για να δωσει το υφος που θελει. Καμμια σχεση με το τι παπαδες κανει η μηχανη γραφικων απο πισω.
β) Οπως ειπα στο ποστ μου το RDR2 εχει επιτηδευμενα soft look και οχι crystal sharp οπως το Forza Horizon. Το εχει για ολους τους λογους που λες, τα ατμοσφαιρικα εφφε, το ΑΑ και ολα τα λοιπα.
γ) Προφανως και ειναι καλυτερο απο την εκδοση του Προ. Νομιζω αυτο δεν αμφισβητηθηκε ποτε απο κανεναν. Δεν το συζηταμε καν, και πιο sharp και ολα. Αλλα σε σχεση με αλλα native 4K games ειναι soft.
δ) Το 900ρ σχολιο δεν ηταν κυριολεκτικο προφανως, ειχε μια δοση υπερβολης. Αλλα επειδη πηγα σε φιλο και ειδα το RDR2 να τρεχει σε native 4K και ειδα και το Forza Horizon ε το sharpness του ενος με το αλλο απλα δεν εχει την παραμικρη επαφη. Αυτο δεν το λεω για να πω οτι δεν ειναι εντυπωσιακο το RDR2 αλλα απλα για να τονισω οτι το θεμα αναλυσης/4Κ και τα λοιπα ειναι ολιγον στον αερα γενικοτερα και οτι τα οποια προτερηματα δεν κανουν την διαφορα που το μαρκετινγκ σου λεει. Σου λενε δηλαδη 4 φορες 1080ρ. Ναι ειναι οντως 4 φορες 1080ρ. Αλλα επι της ουσιας, ποιος το βλεπει αυτο το 4 φορες καλυτερα επι του πρακτεου, λαμβανοντας υποψην την αποσταση θεασης?
Εγω παντα μιλωντας προσωπικα, που γυαλια δεν φοραω, εχω 20/20 οραση δεν εχω δει καμμια τραγικη βελτιωση. Υπαρχει διαφορα, αλλα για εμενα οχι τετοια που να δικαιολογει τον ντορο. Για να δω την μεγαλη διαφορα, πρεπει να παω τοσο κοντα στην 55 ιντσων οθονη μου, που δεν ειναι βολικο για εμενα για να παιζω παιχνιδια μιας και αρχιζω και κουναω γυρω γυρω το κεφαλι για να αποκτησω πληρη εικονα του τι βλεπω.
Ναι οπως το θετεις συμφωνω. Προσωπικα αν ηταν να εχω textures εφαμιλλα με τα ultra settings του pc και να μπορουσα να κανω customize το frame rate θα θυσιαζα φουλ την αναλυση.
Το θεμα ειναι οτι δεν ειμαι και πολυ αισιοδοξος οτι θα τα δουμε αυτα στην κονσολα.
Βεβαια απο την επομενη γενια που αναποφεκτα θα μπει και η sony στο party του BC ισως παιζει μια μικρη πιθανοτητα αλλα δυστυχως η κοινοτητα το μονο που ζηταει ειναι το κεφαλι του αντιπαλου.
Να μπορω να λεω στον αλλο οτι παιζω καλυτερα τα games απο αυτον και ολα οκ ενα πραγμα.
Quote:
Originally Posted by
Valkyre
απλα μετα υπαρχει ο κινδυνος να βγουν ολοι αυτοι που ψειριζουν την μαιμου και να λενε "α δεν ειναι native 4K, ντροπη, τα ματια μου, δεν μπορω να δω, απαραδεκτο" κλπ κλπ...
Ακριβως αυτο.... Θα γινει της π....... το καγκελο. Γ αυτο δεν ειμαι και πολυ αισιοδοξος. Παντως 4Κ 30 παιζει μια χαρα το x, δεν μου φαινεται καθολου παραλογο η νεα γενια να μπορει να παιξει 4Κ/60 με ultra textures και AA.
Οχι μονο δεν μου ακουγεται παραλογο αλλα θεωρητικα ειναι η φυσικη εξελιξη.
Αν δεν μπλεξουμε με τιποτα 8Κ checkerboarding και δωστου παλι τηλεορασεις κλπ. Χαχαχα..
Quote:
Originally Posted by
king2009
Αφήστε τις αναλύσεις είναι από τα τελευταία πράγματα που κοιτάμε. Τσεκάρετε μερικά screenshot δικά μου από υπολογιστή και πείτε μου πόσο 4K είναι πραγματικά οι κονσόλες.
Ομολογω οτι δεν εντυπωσιαστηκα φιλε μου.
Καλα χριστουγεννα με χαρα και υγεια.