Λοιπόν, επειδή έχω πρόβλημα φασαρίας από κάποιους γείτονες - κάφρους όπως τους χαρακτηρίζω τα τελευταία χρόνια - έχω ρωτήσει / ενημερωθεί / ψάξει τόσο την αστυνομία όσο και τον εισαγγελέα.
Οι ώρες κοινής ησυχίας είναι για την Χειμερινή περίοδο 15:30 - 17:30 και 22:00 με 07:30, ενώ για την Καλοκαιρινή είναι 15:00 - 17:30 και 23:00 - 07:00. (
http://www.astynomia.gr/index.php?op...Itemid=0&lang=)
Σε αυτές τις ώρες δεν εννοούμε απλώς "ησυχία", όπου αυτή ορίζεται κατά το δοκούν έκαστου πολίτη (πχ. χαμηλά το Dolby ή δεν φωνάζουμε αλλά μιλάμε με ένταση που εμείς κρίνουμε "κανονική") αλλά κυριολεκτικά ΝΕΚΡΑ. Δηλαδή, ο οποιοσδήποτε ήχος από εμάς δεν πρέπει να φτάνει στα αυτιά του γείτονα. Σε αντίθετη περίπτωση, ο γείτονας μπορεί να κάνει χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων του, από κλήση αστυνομίας, έως καταγγελία στον εισαγγελέα.
Τις υπόλοιπες ώρες τώρα, δεν έχουμε το αντίθετο της κοινής ησυχίας, δηλαδή δεν ισχύει το "κάνουμε ότι θέλουμε", πχ. βαράμε την ένταση όσο γουστάρουμε (το γαμημένο το μπάσο, κυριολεκτικά προκαλεί "γδούπους" σα να πέφτουν μικρές βόμβες στα άλλα διαμερίσματα, ακόμα και σε πολύ γειτονικά σπίτια). Στις πολυκατοικίες και σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, ο σεβασμός θα πρέπει να είναι υψηλός, ειδάλλως προκαλούμε ενόχληση. Στις ενοχλήσεις, ναι, συμπεριλαμβάνονται και οι φωνές των παιδιών. Προσοχή τι εννοώ: υπάρχουν παιδιά και παιδιά, που ανάλογα τους γονείς τους και πόσο "χύμα" τα αφήνουν, άλλα απλώς γελάνε, άλλα φωνάζουν ήπια, ενώ άλλα τσιρίζουν ασύστολα. Στις πρώτες περιπτώσεις, μπορείς εσύ ο γείτονας να δείξεις μια -σχετική- κατανόηση (όχι επειδή είσαι υποχρεωμένος αλλά επειδή το επιλέγεις), στην τελευταία μπορείς να κάνεις παρατήρηση ή/και να κάνεις χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων σου. Επίσης, τα σκυλιά / εν γένει κατοικίδια, είτε είναι εντός οικίας, είτε σε μπαλκόνι, είτε σε ταράτσα, απαγορεύεται να γαβγίζουν / ενοχλούν. Αν το κάνουν, τότε ο γείτονας πάλι μπορεί να κάνει χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων του.
Έχω πρόβλημα με έναν καριόλη γείτονα που έχει η πάρτη του + 2 γιοί του + 1 φίλος τους, 2 αυτοκίνητα + 3 μηχανάκια ΟΛΑ τίγκα "πειραγμένα" (ήτοι μοτέρ και εξάτμιση που κάνει τρελό θόρυβο, πολύ παραπάνω των νόμιμων ορίων). Οι μαλάκες έχουν κιόλας το θράσος να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι τους πολλές φορές κάθε μέρα (έτσι έχουμε τουλάχιστο 12-16 φορές μετρημένες φασαρία), ενώ επιπλέον, οι κόπανοι γουστάρουν να "ζεσταίνουν" τα οχήματά τους και εν γένει με το "πάσο" τους να βάζουν γάντια, κράνη κλπ και παράλληλα οι εξατμίσεις να σπάνε τζάμια. Δυστυχώς, οι περισσότεροι γείτονες είναι είτε ηλικιωμένοι είτε γνωστοί / φίλοι με τους καριόληδες και ως γνωστό (έχω μιλήσει μαζί τους) οι Έλληνες έχουν το ρητό "ε, τι να κάνεις, να τσακωθείς μαζί του;". Παράλληλα, οι αρχιδιάρηδες, έχουν στην ταράτσα ένα Ροντβάϊλερ που γαμιέται στο γάβγισμα όλη την ημέρα 24 ώρες το 24ωρο. Το λοιπόν, του έχω μιλήσει 3-4 φορές ευγενικά αλλά το παίζει κινέζος, λες και κάποιος άλλος έχει σκύλο. Μάλιστα, είναι και θρασύς, λέγοντας "σιγά μην πάω τα οχήματά μου πιο κάτω, στην λεωφόρο να τα ζεστάνω, στα @@ μου όποιος έχει πρόβλημα".....άσχετα αν αυτός ο "κάποιος" είναι αυτός που είναι μπροστά του. Συνεπώς, ο τύπος δρομολογείται για εισαγγελέα. Έτσι απλά.
Την ίδια στιγμή, ένα καριολάκι (που τρομάρα του κιόλας είναι 35άρης γιατρός - ψυχίατρος να βράσω την μόρφωση), μένει στα 5 μέτρα από εμένα (συγγενεύουν οι κήποι μας). Ισόγειο αυτός κι εγώ. Επειδή λόγω βάρδιας που εργάζεται, έρχεται σπίτι του αργά, γύρω στις 23:00 - 23:30. Έχει την τάση να βλέπει ταινίες και να βάζει το ηχοσύστημα δυνατά, όχι σε σημείο που ακούγεται η μουσική εκτός της οικίας του, αλλά τόσο δυνατά όσο χρειάζεται για να ακούγεται το subwoofer στο σπίτι μου σαν βομβίτσες. Κάτι πολύ ενοχλητικό και σπαστικό αν θέλεις να κοιμηθείς. Το το είπα μια, το είπα δύο, το είπα τρεις, μάλιστα είπα "έλα από εδώ να ακούσεις, να δεις αν υπερβάλλω"...μερικές φορές το είχε χαμηλώσει σε επίπεδα που δεν τον άκουγα, οπότε ΟΚ, πέρναγαν όμως λίγες μέρες και πάλι τα ίδια. Ε, σε κάποια φάση του είπα "άκου παπαράκο, σου ρίχνω 2 κεφάλια, θα σαλτάρω την μεσοτοιχία, θα σπάσω την πόρτα σου, θα μπουκάρω μέσα και θα σε σαπίσω στο ξύλο. Όπως μπορείς να μου σπας τα νεύρα, παράνομα όπως σου έχω πει κιόλας, έτσι θα σου γαμήσω ότι έχεις και δεν έχεις, γιατί πολύ απλά μπορώ. Από εκεί και πέρα, όντας πλέον ανάπηρος στο νοσοκομείο, κάνε μου όσες μηνύσεις θες, τα σπασμένα σου μέλη όμως δεν θα ισιώσουν". Και να τονίσω: άκουγα το subwoofer τόσο εντός ωρών κοινής ησυχίας όσο και εκτός. Να καταλάβω ότι 1 φορά το μήνα θέλεις να δεις ταινία / gaming να πω ΟΚ δεν πειράζει, αλλά να το κάνεις 3-4 φορές την εβδομάδα, όχι ρε καριόλη δεν θα ζεις εις βάρος μου. Άλλωστε, ξανατονίζω, και ο νόμος αναφέρει (μου το είπε και η αστυνομία κιόλας), ότι οι ώρες εκτός κοινής ησυχίας = δεν μεταφράζονται σε "κάνε ότι θες", αλλά σε "κάνε ότι θες αρκεί να μην ενοχλείς", ενώ οι ώρες κοινής ησυχίας μεταφράζονται σε νέκρα.
Κι εγώ έχω υπάρξει φοιτητής, κι εγώ νεαρός με έλλειψη ορίων, αλλά μεγάλωσα με αυστηρούς γονείς που μου έμαθαν να μην ενοχλώ κανέναν και να μην κάνω στον άλλο αυτό που δεν θέλω να μου κάνει. Μου το έμαθαν πρωτίστως με διάλογο και όταν δεν "καταλάβαινα" και έκανα τα δικά μου, έπεφτε φάπα σύννεφο. Χαίρομαι, γιατί έμαθα να σέβομαι, όπως και να συγχωρώ. Αλλά να με γαμάς γιατί έτσι εσύ γουστάρεις ή γιατί δεν σε έμαθαν οι γονείς σου σεβασμό ή γιατί είσαι μακριά τους και δεν μπορούν να σε ελέγξουν ή γιατί μεγάλωσες, μένεις μόνος σου και άρα είσαι πλέον ελεύθερος να κάνεις ότι γουστάρεις, εις βάρος μου, πολύ απλά την πούλεψες φιλαράκι. Άσχημα κιόλας.
Τα παραπάνω δεν τα λέω "μπηχτές" για τα παιδιά με το Dolby (chrochill) και επειδή ήταν φοιτητές - άγρια νιάτα λολ (Μιχάλης), αλλά γιατί τα χρησιμοποίησα ως απτά (και κυριολεκτικά αληθινά στην περίπτωσή μου) παραδείγματα, στο τι περνάω, στο πως και πόσο με καλύπτει ο νόμος, όσο και μέχρι που είμαι ικανός να φτάσω για να βρω το δίκιο μου, είτε νόμιμα είτε "manually" λολ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ακεραιότητα αυτού που ενοχλεί ασύστολα.