της πραγματικής ταυτότητας έκαστου υπερ-ήρωα, αλλά και το ότι η USA κυβέρνηση απαιτούσε, ότι από τούδε και στο εξής αυτή θα τους κατευθύνει, όπου και όπως εκείνη έκρινε. Όποτε γούσταρε θα τους έλεγε "άκυρο, κάτσε στα αυγά σου" και όποτε ήθελε θα τους έβγαζε σε σύνταξη. Απαράδεκτα πράγματα δηλαδή, για την φιλοσοφία / ιδεολογία που κάποιος αποφασίζει να γίνει υπερ-ήρωας. Ο δε Σταρκ / Ironman σε αυτό το θέμα ήταν ξεκάθαρα μαλάκας. Αμερικανάκι, σκύβω τον ass μου στην κυβέρνηση, γίνομαι φερέφωνό της, και μάλιστα, προσπαθώ να επιβάλλω τον λόγο της σε όλους τους υπόλοιπους με το στανιό. Λογικό που ο Καπ αντέδρασε όπως αντέδρασε, έχοντας πάρει αρκετούς με το μέρος του.
Στα της ταινίας τώρα, πανάθεμά πως θα μεταφέρουν αυτό το νόημα στην ταινία, γιατί θα ήταν εντελώς αντι-αμερικάνικο το ύφος. Οποιαδήποτε όμως παρέκκλιση για εμένα όμως, θα κάνει την ταινία = φόλα. Watered-down πλοτ, σόρρυ, αλλά δεν θα δεχτώ, γιατί είναι τόσο, μα τόσο tight στο κόμικ, που δεν επιτρέπει παραλλαγή χωρίς να γίνει μπούρδα. Τρομερά conflict διαφορετικών ιδεολογιών και των όποιων προεκτάσεών τους.
Επιστρέφοντας στο κόμικ, ο Καπ και όσοι τον ακολουθούν, ηττώνται λόγω λιγότερης physical δύναμης, αλλά στο τέλος, έρχεται ένα ηθικό δίλημμα: ή με σκοτώνεις γιατί δεν υποκύπτω στην ιδεολογία σου ή με αφήνεις να ζήσω κι εγώ σου αδειάζω την γωνιά. Εν τέλει ο Καπ φεύγει από USA και πάει στον Καναδά, με νέο όνομα πλέον αλλά ίδια ιδεολογία, κάποιοι τον ακολουθούν και κάποιοι τα παρατάνε εντελώς (αν θυμάμαι καλά) ως υπερ-ήρωες.