Ας ξεκινησω λεγοντας οτι για εμενα δεν υπαρχει Vol I και Vol II, αλλα το βλεπω σαν ενα ενιαιο πονημα του Τριερ.
Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι προκειται για ενα επος!!!! Ειναι πολυς ο καιρος που βγηκα απο κινηματογραφικη αιθουσα και για τις επομενες 2 ωρες τουλαχιστον, η αναλυση μιας ταινιας μου ειχε σφηνωθει στο μυαλο. Και αυτο συνεβη και την πρωτη και τη δευτερη φορα. Κατ'εμε, οι τελευταιες δυο ωρες της ταινιας ηταν το αποκορυφωμα ενος υμνου στη σεξουαλικοτητα. Ναι, η ιστορια δεν ειναι για το σεξ, αλλα για τη σεξουαλικοτητα, δυο εννοιες που κακως ταυτιζονται απο καποιους για τη συγκεκριμενη ταινια.
Νικολα, δε θα διαφωνησω ιδιαιτερα για τις ερμηνειες των τελευταιων δυο ωρων, αλλα αυτο συνεβη απλουστατα επειδη δεν παρουσιαστηκαν και πολλοι νεοι χαρακτηρες "δορυφοροι". Οι βασικοι ειχαν παρουσιαστει απο την αρχη και η ιστορια τους ηταν, ηδη, γνωστη. Εξου και αναφερθηκα σε "αποκορυφωμα" πιο πανω.
Οσον αφορα στη ζωη της Τζο, εκει ο Τριερ φροντισε να να της δωσει μια μεγαλη γκαμα σεξουαλικων "ξεσπασματων" αλλα και αναζητησεων και αυτο ειναι που εκανε την ταινια ακρως ενδιαφερουσα. Δηλαδη, οκ, μονο η κτηνοβασια ελειψε. Εξεπλαγην οταν ειδα οτι εμεινε εγκυος και εκανε και παιδι, γιατι, απλουστατα, αυτο που της ειπε ο Τζερομ, οτι δηλαδη δεν ειναι μανα, το ηξεραν ολοι απο την αρχη. Ομως η αλεπου ο Τριερ, το εκανε για να υπογραμμισει εμφατικοτατα τον χαρακτηρα της πρωταγωνιστριας και να μας δωσει να καταλαβουμε δυνατα τι εστι να ειναι καποιος νυμφομανης. Χωρις ιδιαιτερη σκεψη παρατησε το παιδι της για να παει να φαει ξυλο. Αλλα, ταυτοχρονα, το "λυτρωσε" συνειδητα απο την παρουσια της στη ζωη του. Ειπαμε, οτι δεν ηταν μανα και το ηξερε πολυ καλα.
Σελινγκμαν! Η ψυχη της ταινιας!!!! Ολες οι, υψηλου IQ, στιχομυθιες που πραγματοποιηθηκαν στην ταινια που "γαργαλουσαν" τον εγκεφαλο κατα τη διαρκεια της ταινιας, μετα, ακομα και σημερα. Απλα εκπληκτικος εδω ο Τριερ!!!!!! Φιμπονατσι, θρησκεια, μουσικη, ζωγραφικη, επιστημη, ζωα, you name it, υπαρχαν μεσα στην ταινια και ο Σελινγκμαν, αφου δε γαμαγε που δε γαμαγε, το ειχε ριξει στο διαβασμα. Τυχερη η Τζο που "επεσε" επανω του. Με μια επικης μαεστριας τετραωρης session, εκεινη ξεκαθαριζει τα πραγματα με τον εαυτο της και, ταυτοχρονα, ο Σελινγκμαν με τον δικο του και γι'αυτον τον λογο οδηγειται σε ενα μοιραιο λαθος στο ανατρεπτικοτατο φιναλε. Εκει δεν εχω ξεκαθαρισει ακομα τι ηθελε να κανει. Σαν ασεξουαλικος που ηταν, ηθελε να αποταξει την "κηλιδα" του "ειμαι σχεδον 60 και δεν εχω κανει σεξ", ή απλα της ελεγε μαλακιες με σκοπο να την πηδηξει αργοτερα; Το δευτερο σεναριο ειναι πολυ πιο αδυναμο στο μυαλο μου και δε νομιζω να ηταν ετσι. Μαλλον το πρωτο, αλλα, κυριε Σελινγκμαν, διαλεξες πολυ λαθος στιγμη να το κανεις. Η κοπελα μολις ειχε παρει μια πολυ μεγαλη αποφαση. Εκεινος εχυσε ολη την καρδαρα που γεμιζε τεσσερις ωρες με μια κουτη αποφαση.
Eπειδη το ποστ εχει γινει, ηδη, μεγαλουτσικο, τελειωνω λεγοντας οτι προκειται για μια ταινια οπου ο "διαχωρισμος" αγαπης και σεξ, δημιουργει ενα πεδιο που ο Τριερ βρηκε ελευθερο να δρασει. Και ο ανθρωπος δεν εδρασε απλα, αλλα μεγαλουργησε!!!!!!
Μια απο τις πολυ σημαντικες ταινιες που εχω δει!!!!!!!!