Power. Καταρχας θα σου πω οτι εισαι απροσεχτος. Ησουν τυχερος που ησουν στο κεντρο και επεσες σε bully. Αν ησουν σε διαφορετικο σημειο της πολης μπορει να ειχαν εξελιχθει διαφορετικα τα πραγματα. Πριν λιγο καιρο ειχα δει δυο περιστατικα που με σοκαραν, πολυ απλα γτ δεν μπορω να πιστεψω οτι ο κοσμος ειναι τοσο ηλιθιος (δεν το λεω για σενα, ως γενικη παρατηρηση το λεω απλα επειδη μου τα θυμησες). Το ενα ηταν μεσα σε λεωφορειο, στην θεση διπλα στο μηχανημα ακυρωσης εισιτηριων. Καθοτανε ενας ~25αρης με ενα MacBook Pro. Το αλλο εξω απο το Metro Mall. Ενας με τα ακριβα ακουστικα Beats στα αυτια και iPad στα χερια. Για οποιον δεν το ξερει, παρα πολλες η γειτονια εκει περα μαζευει χρηστες και αλλες υποπτες φατσες. Αυτη τη στιγμη ειναι απιστευτα ριψοκινδυνο να δειχνεις οτι κουβαλας χρηματα πανω σου. Δεν ξερεις ποτε που θα πεσεις ή ποσο απελπισμενος μπορει να ειναι ο αλλος. Για μενα ο Αλβανος/αλλοδαπος θα μπορουσε σε αλλη περιπτωση να ειναι χρυσαυγιτης/bully του σχολειου κτλ. Με αλλα λογια δεν θα ηταν ο μονος που θα το κανε.
Το να γινεις ρατσιστης.. γινε. Θα κερδισεις κατι; Θα αλλαξει κατι; Το μονο που θα γινει ειναι να αποκτησεις μια διαστρεβλωμενη ιδεα για το πως λειτουργει και το πως θα πρεπε να λειτουργησει ο κοσμος. Οταν ομως με το καλο πας να ζητησεις δουλεια στο εξωτερικο και σου που οτι "δεν σας δινουμε δουλεια γιατι οι Ελληνες δεν ειναι εμπιστοι" (true story) μην ξινισεις. Πολλοι το ξεχασαν οτι η Ελληνες εχουν γνωρισει τον ρατσιμο και θα τον ξαναβρουν μπροστα τους (ηδη εχει ξεκινησει). Δεν πειραζει. Επαναληψη μητηρ πασης μαθησεως. Το γεγονος οτι το ρωτας με κανει να πιστευω οτι το ξερεις ηδη αυτο και οτι ειναι ρητορικη η ερωτηση.
Πριν αρκετο καιρο ημουν παλι σε λεωφορειο και με ρωτησε ενας μεταναστης ποια ηταν η σταση που επρεπε να κατεβει. Επρεπε να δεις πως με κοιταζε. Μπορουσες να καταλαβεις οτι φοβοταν πως θα αντιδρουσα, για το αν θα το βοηθουσα ή αν θα τον εβριζα. Του ειπα και λιγο πριν κατεβει μου εκανε νοημα για να με ευχαριστησει, παλι με το ιδιο βλεμμα. Λες και δεν ηξερε αν ηθελα να με δουν να μιλαω με εναν "αλλοδαπο". Υπαρχουν 2 οψεις σε καθε νομισμα. Ντρεπομαι, πραγματικα ντρεπομαι για ολα αυτα. Ειχα την τυχη 2α+3η λυκειου να ειμαι μαθητης σε ευρωπαικο σχολειο. Θυμαμαι να διαβαζω για το
civil rights movement της Αμερικης και να σκεφτομαι πώς γινεται να εχεις τοσο λαθος αντιληψεις. Γυρισα στην Ελλαδα και βλεπω σκηνες που εβλεπα στις φωτογραφιες του βιβλιου μου (copy-paste, οχι αστεια). Θεωρουσα οτι ειμασταν πολυ εξυπνοι, οτι ειχαμε δει τα παντα στην ιστορια μας ως εθνος για να πεσουμε στις ιδιες παγιδες. Κι ομως, να μαστε. Οι ιδιοι που μας μαθανε να γιορταζουμε το Πολυτεχνειο ή αυτοι που εζησαν γερμανικη κατοχη ψηφιζουν Χρυση Αυγη.
Το θεμα δεν ειναι οτι η κοινωνια παει κατα διαολου, το θεμα ειναι οτι εμεις επιλεξαμε (εμμεσα ή αμεσα) να την παμε κατα διαολου (με απειρους τροπους). Τα οικονομικα μας προβληματα ωχριουν μπροστα στα προβληματα που εχουμε ως κοινωνια και αυτα δεν φτιαχνουν τοσο ευκολα, ουτε μπορεις να τα δανειστεις απο αλλους. Δεν αγοραζεται το ομαδικο πνευμα ή η κριτικη σκεψη. Ειμαστε ποσο, 6- 7 χρονια μεσα στην κριση; Δεν εχουμε μαθει ΤΙΠΟΤΑ. Ισα-ισα, εχουμε γινει πιο λαικιστες, πιο ρατσιστες, δεν βλεπω κανεναν να παραδεχεται τα λαθη που εκανε, δεν βλεπω κανεναν να αλλαζει τον τροπο ζωης του επειδη θελει και οχι επειδη πρεπει. Δεν μας λυπαμαι καθολου. Ας εχουμε κριση μεχρι να μαθουμε κατι απο αυτη.
Συμβουλη μου; Ο χαρακτηρας του ανθρωπου καθοριζει την μοιρα του. Προσπαθησε να το περασεις ολο αυτο με καθαρο κεφαλι και μην επαναλαβεις τα λαθη που κανουν ή εκαναν οι αλλοι. Και μακρια απο μαζες και φανατισμους.