Φυσιολογικό αν αναλογιστείς το πότε ξεκίνησε το IMDB και το ποιοί ψηφίζουν.
Στο ποιοι ψηφιζουν συφωνω,αλλα δεν εχει να κανει με την ηλικια.Πχ μπορει να εισαι 20,να μην ησουν γεννημενος το 60,αλλα δεν μπορεις να μην εκτιμησεις τους beatles πχ μεσα στην μουσικη.Το ιδιο και ο κινηματογραφος.Και δεν ειναι μονο το batman(που μια χαρα ταινια ηταν γι αυτο που ηταν).Αλλα οκ,απλα μου κανε εντυπωση ολη η λιστα.γι αυτο και αναφερθηκα.
Συμφωνω με τον Λεο, ειναι καθαρα δημογραφικα στοιχεια, ποιος και ποτε ψηφισε. Προφανως και δεν χρειαζεται να εισαι 60 για να εκτιμησεις τους Μπιτλς, αλλα ο 60αρης εχει περισσοτερες πιθανοτητες να τους εχει ακουσει και αγαπησει απο ενα 15χρονο. Γιατι απλωςο 15χρονος δεν εζησε ποτε την flower era ή τα 60ς.
Και επισης να πω και την αληθεια μου, εγω προσωπικα εχω μια ταση να αξιλογω ταινιες αναλογα με το genre τους. Πχ Terminator 2? Του βαζω ανετα 9 /10. Αλλα παντα με τον γνωμονα πως ειναι μια καθαρα action movie. Συγκρινεται πχ με το αριστουργημα αποκαλυψη τωρα? Οχι, αλλα και στο αποκαλυψη τωρα 9 θα του βαλω. Καπως ετσι ειναι ο συλλογισμος μου και για αυτο εχουμε σε πολλες ταινιες τοσο υψηλες βαθμολογιες. Οπως το και το Dark Knight για μενα παιρνει καθαρα ενα 9αρι. Συγκρινεται με το Νονο ? Οχι αλλα και στο Νονο 9 θα βαλω.
Ακριβώς το ίδιο και εγω.
Το θέμα είναι ότι με τις λίστες του IMDB συνήθως ψηφίζεται τι είναι διάσημο και όχι ότι είναι καλό. Άσε δε που οι "γενικές" λίστες αδικούν τις ταινίες καθώς η τέχνη είναι υποκειμενική για τον καθένα. Αν βαθμολογήσεις το Avengers ως μια διασκεδαστική blockbuster ταινία, μιλάμε για μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών πχ. Αν το βαθμολογήσεις σαν αντικείμενο πνευματικού κόπου που στοχεύει να σε συγκινήσει και να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο μέσω εσωτερικής διερεύνησης (Schindler's List) τότε πολύ απλά παίρνει το 3ο το μακρύτερο.
http://ia.media-imdb.com/images/M/MV...3,0,34,50_.jpg 40. Terminator 2: Judgment Day (1991)
http://ia.media-imdb.com/images/M/MV...0,0,34,50_.jpg 41. Modern Times (1936)
lol
Μπορείς να ακούσεις Beatles και να σου αρέσουν, αλλά θα καταλάβεις γιατί είναι τόσο διάσημοι σε σύγκριση με τους υπόλοιπους της εποχής τους;
Παρομοίως και στον κινηματογράφο, από την μία μπορεί να μην έχεις δει τις "μεγαλες ταινίες" και από την άλλη μπορεί να μην έχεις την ικανότητα να τις εκτιμήσεις.
Έχω άπειρες ταινίες να δω που δεν τις προλαβαίνω. Όχι μόνο κλασικές, αλλά και σύγχρονες. Ακόμα δεν έχω δει τις περυσινές οσκαρικές και έχω άλλες τόσες τώρα. Από τις κλασικές που θέλω να δω ασ'το καλύτερα...
Ωστόσο έχω δει και πολλές παλιές που θεωρούνται επαναστατικές και επηρέασαν πάρα πολύ τον χώρο οι οποίες μου φάνηκαν, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, παντελώς αδιάφορες. Ωραίες ίσως για την εποχή τους, καταλαβαίνεις μέχρι ένα βαθμό τι έχουν προσφέρει, έχουν βγει και καλύτερες από τότε. Ή η συνεισφορά τους σε ένα τομέα (concept) ξεπέρασε και τις ίδιες σαν "ταινίες".
Οπότε δεν διαφωνώ ότι θα μπορούσε να είναι πιο ποιοτική (ίσως και πιο "κουλτουριάρικη") η λίστα, αλλά αναλογικά, από αυτούς που ψηφίζουν, πόσοι έχουν δει το Batman και πόσοι έχουν δει Lang, Hitchcock, Kubrick κτλ (τις οποίες πρέπει να ψάξεις να τις βρεις btw, σπανίζουν στην τηλεόραση); Και από αυτούς που έχουν δει κάποιες από αυτές πόσοι μπορούν να τις αξιολογήσουν αντικειμενικά εφ' όλης της ύλης (χρονολογία, εφέ, κάμερα, μουσική, σενάριο, animation κτλ.);
Κάποια πράγματα πρέπει να τα ζήσεις ή να τα ψάξεις (που και πάλι δεν είναι το ίδιο). Πολλές από τις "μεγάλες" ή διάσημες ταινίες δεν μπορείς να τις εκτιμήσεις πλέον αν δεν ασχολείσαι με τον κινηματογράφο. Χέστηκε αυτός που έχει δει το Hobbit για τα εφέ του A Trip to the Moon, για το Metropolis, το Blade Runner ή ακόμα και για το The Tree of Life του Malick. Το ίδιο για το dolly zoom (Vertigo effect) και για πάρα πολλά άλλα στοιχεία που πλέον θεωρούνται standard ή ξεπερασμένα.
Δεν με αφηνει για ρεπ, συμφωνω με τη λογικη σου. Οντως το Imdb εχει παρει πλεον παρα πολυ τα πανω του και πλεον θεωρειται μετρο συγκρισης (αδικως) ταινιων. Παρολα αυτα ειναι πολυ καλο database που το ακολουθω απο το 2004 αν θυμαμαι καλα.
Λεω θα μπορουσες να δωσεις ενα τοπ 10 αγαπημενων ταινιων σου?
Δεν έχω :p
Από την μία δεν τις κατηγοριοποιώ στο μυαλό μου "αυτή η καλύτερη ever, αυτή πάει μετά κτλ" και από την άλλη δεν θεωρώ ότι έχω αρκετή εμπειρία για να το κάνω αυτό (στις live-action τουλάχιστον). Όπως είπα έχω πάαααρα πολλούς σκηνοθέτες (ούτε καν ταινίες) που θέλω να μελετήσω.
Αν το έκανα ποτέ πάντως σίγουρα θα τις έβαζα σε κατηγορίες και όχι χύμα.
Παιδιά το έχετε δει το Modern Times και το χλευαζετε με λολ ή απλά επειδή είναι ταινία του 1936 , βουβή κιόλας; Γιατί για μένα κ όποιον την έχει δει είναι στο τοπ 50 εύκολα.
Στάλθηκε από το GT-N7100 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Βασικα το αντιθετο εννοει.Το modern times ειναι κορυφαια ταινια
Αυτό που λέει ο Σταύρος. ;)
Βασικά δεν αμφιβάλλω ότι και τα δύο είναι πάρα πολύ καλές στο είδος τους. Τις έβαλα όμως για να δώσω έμφαση σε αυτό που έλεγα από πάνω, ότι η τέχνη είναι υποκειμενική για τον καθένα. Βάσει αυτού, θεωρώ άδικο και για τις δυο ταινίες να μπουν στην ίδια λίστα. Δεν θα τις δεις για τον ίδιο λόγο, ούτε θα πάρεις τα ίδια στοιχεία από αυτές.
EDIT: μου κόλλησε το τραγούδι της ταινίας τώρα :P
My bad δεν κατάλαβα το ύφος. Όμως αμφιβάλλω αν πολλές από τις σύγχρονες κορυφαίες ταινίες θα βλέπονται 80 χρόνια μετά όπως το Modern Times.
Στάλθηκε από το GT-N7100 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Ναι μεν ο εξηνταρης εζησε την εποχη και ειναι σημαντικο κριτηριο,αλλα ο 15χρονος εχει ολη την ιστορια στα χερια του ωστε να εκτιμησει και ας μην αγαπησει το συγκεκριμενο συγκροτημα-ταινια-μυθιστορημα κτλ.Αλλο αγαπαω κατι και αλλο μπορει να μην μου αρεσει προσωπικα,αλλα το δεχομαι και το αναγνωριζω.Ο 15 χρονος σημερα μπορει να δει το τι τελικα εδωσε ο συγκεκριμενος καλλιτεχνης οχι μονο στην εποχη του,αλλα και στους μεταγενεστερους,το ποσο επηρεασε,αντεξε μεσα στον χρονο.Δεν ειναι απαραιτητο να ζησεις την εποχη.
Απλα δεν συμφωνω γενικα στην βαθμολογια της τεχνης.Ποτε.Με την κριτικη,οταν αυτη ειναι βασιμη,με αναλυση και επιχειρηματα ναι,αλλα με την βαθμολογια ποτε.Πως μπορεις δηλαδη να βαθμολογησεις ενα εργο?Με τι κριτηρια?Και γιατι υπαρχει η αναγκη βαθμολογιας στην τελικη?Η τεχνη κρινεται μεσα στον χρονο και σιγουρα η καλη τεχνη,θα φανει.Δεν πιστευω οτι ειναι καθολου υποκειμενικη (για μενα).Πανω σε βασεις στηριζεται και η ιστορια η ιδια την δειχνει.Δηλαδη μπορω εγω υποκειμενικα να πω οτι για μενα ο Παντελιδης ειναι τεχνη??Η ο Πανταζης στο "το πε το πε ο παπαγαλος"??lol!Αν καποιος ειναι καμμενος και συγκινειται πχ απο ενα τετοιο τραγουδι,αλλο θεμα.Κανενα προβλημα.Αλλα μην μπερδευουμε την προσωπικη συγκινηση και την ονομαζουμε τεχνη.Ακομα και αν βαθμολογησουμε εναν τετοιο αταλαντο τυπο ακομα και στο ειδος του με 8-9,ποσο θα βαθμολογηθει δηλαδη το εργο του Μπαχ πχ??Με 10 στα 10 η με 500 στα 10 για να φανει η διαφορα??Ειναι αδικια νομιζω.
Το modern times που αναφερει και ο james πιο πανω,ειναι δυνατον σημερα να το βαθμολογησουμε?Ποιος μπορει να το κανει αυτο?Ο ιδιος ο Τσαπλιν αφησε μεγαλες βασεις για τον μετεπειτα κινηματογραφο,που δεν μπορουν να αμφισβητηθουν υποκειμενικα.
Και ακομα επικαιρος ειναι και οι ταινιες του ακομα και σημερα πανεμορφες οπως και τοτε.Μια σχολη για οσους ακολουθησαν.
Ακομα και στα games παντα διαβαζω τα review,για να δω γνωμες και αναλυση,αλλα η βαθμολογια δεν μου λεει κατι.Εχουμε δει περιπτωσεις και περιπτωσεις και μην ξεχναμε ποσα παιζονται απο πισω,με προωθηση διαφημιση κτλ.Οπως και αντιστοιχα στο θεμα μας,τα οσκαρ και τα βραβεια.
Σίγουρα κάθε μορφή τεχνης κρίνεται με διαφορετικά κριτήρια τα οποία πολλές φορες ασφαλώς και παραπέμπουν σε υποκειμενικους παράγοντες. Παρόλα αυτά θεωρώ πως υπαρχουν κάποια στάνταρτς που ισχύουν σε όλες τις κατηγορίες, μια κοινη βαση που βοηθάει κάποιον να ασκήσει κριτική .
Κατά την γνώμη μου η βαθμολόγηση βοηθάει στο να ξεχωρίζει ο σωρός από τα καλά/ξεχωριστά κομμάτια σε κάθε μορφή τέχνης. (Μουσική,ζωγραφική,κινηματογράφος,κλπ)
Ως εργαλείο για μια μορφή "τσουβαλιάσματος" δηλαδή.
Μεταξύ αριστουργημάτων δεν μπορεί να υπάρξει βαθμολόγηση και κατ'επέκταση ούτε σύγκριση.
Δεν μπορώ να συγκρίνω ένα από τα κορυφαία έργα του Bach με ένα εφάμιλλο του Chopin ας πούμε..
Μπορώ να τα συγκρίνω ως προς την πολυπλοκότητα τους ή ως προς την δυσκολία τους (και αυτό όχι με ευκολία) αλλά σε ακαθόριστα/ασαφή μεγέθη όπως η μουσικότητα,η πρωτοτυπία,κλπ δεν υπάρχει στέρεη βάση για να σταθούν επιχειρήματα βασισμένα σε αντικειμενική παρατήρηση.
Οπότε οι κρίσεις είναι καθαρά υποκειμενικές και ο συνολικός βαθμός (στην περίπτωση μας στο IMDb) είναι μια συνισταμένη χιλιάδων υποκειμενικών απόψεων.
Οταν μια ταινία έχει 4-4.5 και μια άλλη 8-8.5 τότε ναι να συμβουλευτώ τις βαθμολογίες (Αυτό είναι το τσουβάλιασμα).
Αλεξανδρε ωραια τα λες, γιατι δεν ποσταρεις πιο συχνα :P ?
Μουσικος εισαι?
Σιγουρα η συγκριση μεταξυ Bach-Chopin θα γινει στα στοιχεια που αναφερεις,αφου ο ενας ηταν στην μπαροκ και ο αλλος στην ρομαντικη εποχη.Δεν μπορεις ομως να παραβλεψεις το γεγονος οτι αν δεν υπηρχε Bach,σιγουρα δεν θα υπηρχε και Chopin,τουλαχιστον οπως τον ξερουμε και αντιστοιχα Mozart,Beethoven κτλ αφου ολοι τους βασιστηκαν και επηρεαστηκαν απο το εργο του.
Ok,το ξεσκισαμε το thread :p
Χαχα Οντως είμαστε λίγο offtopic. Ναι μουσικός είμαι.Τζαζ πιανίστας για την ακρίβεια. (Τώρα που το είδα γραμμένο το "τζαζ πιανίστας" ερμηνεύεται με 2 τρόπους οι οποίοι στην περίπτωση μου είναι και οι δύο αληθείς :D ).
Σίγουρα το θέμα των επιρροών είναι πολύ σημαντικό αλλά πιστεύω ότι ιδιοφυΐες όπως αυτοί που αναφέρεις (όπως και άλλες στον χώρο της τέχνης γενικά) θα είχαν βρει την προσωπική τους έκφραση/γλώσσα ακόμα και αν είχαν διαφορετικές επιρροές.
Ακόμα και αν στην θέση του Bach ας πούμε υπήρχε κάποιος άλλος (ακόμη και μικρότερης μουσικής αξίας) αυτοί θα είχαν "βρει τον δρόμο τους" για να το πω με μία λέξη.
Τζαζ ε?Ωραιος.Εγω κλασικη κιθαρα.
Συμφωνω σ αυτο,γι αυτο και ειπα οτι ναι μεν θα υπηρχε ο Chopin,αλλα οχι οπως τον ξερουμε.
Ok,τερμα το offtopic για μενα.Αν θελουν οι mods να τα μεταφερουν αλλου για να μην χαλαμε το thread,κανενα προβλημα.