-
Παιδιά, επειδή τρέχω ΠΑΡΑ πολύ εδώ και μέρες (έχω κάνει 2 επεμβάσεις στη κάτω γνάθο, αναμένω 3η την Δευτέρα), έχω και την μάνα κάθε μέρα πήγανε-έλα χημειοθεραπείες), σήκωνέ τη αγκαλιά 4 ορόφους (δεν έχει το πατρικό μου ασανσερ), οπότε δεν έχω χρόνο και -ειλικρινά- διάθεση να τοποθετηθώ. Προς το παρόν, τουλάχιστον.
Αυτό που θέλω πω είναι: εδώ μέσα εκφράζομαι κατά 99,9% τα τελευταία χρόνια σα να βρίσκομαι με το παρεάκι μου = που σημαίνει ότι βωμολοχώ απλώς για το βρισίδι (ώρες-ώρες έχω ακόμα το παιδικό χιούμορ που όταν ακούγαμε πικάντικη λέξη μας έπιαναν τα γέλια), πολλές φορές γίνομαι καυστικός με ακραίους χαρακτηρισμούς (πάλι το ίδιο κάνω IRL και μου βγάζει γέλιο, όπως και στους γνωστούς μου που με ξέρουν χρόοοοοονια). Κακώς, επαναλαμβάνω: κακώς, εκφράζομαι έτσι εδώ καθώς νομίζω ότι όταν τα γράφω έχετε κιόλας την εικόνα της φάτσας μου στο μυαλό σας και σκάτε στα γέλια (αλλά αυτό δεν ισχύει). 99,9% λοιπόν είναι ακραίος χαβαλές, κράξιμο για το κράξιμο, βωμολοχία για την βωμολοχία. Το 0,1% που είναι σταθερά σοβαρό, είναι στην ανάλυση και πληροφορίες που γράφω περί hardware.
Σε πλήρη αντίθεση, στην επαγγελματική μου πορεία πάντα ήμουν αντικειμενικός και όποτε γινόμουν επικριτικός (ποτέ καυστικός) παρέθετα ακράδαντα επιχειρήματα που δεν έχαιραν αμφισβήτησης.
Το παρόν λοιπόν θέμα, αν επιθυμήσω κάποια στιγμή να γράψω αντικειμενικά (δύσκολο το βλέπω, α) λόγω των καταστάσεων, β) στο φόρουμ ξεσκάω, περνάω ευχάριστα την ώρα μου ξεχνώντας για λίγο την μαυρίλα που με περιτριγυρίζει), ξέρετε τι θα γίνει; Θα είναι άνω των 2.000 λέξεων (προς τις 6.000 λέξεις βασικά) δοκίμιο, με πολλές παραγράφους, επικεφαλίδες, ενότητες και ΑΚΡΩΣ βαρετό. Τουλάχιστον για εμένα. Ο λόγος που θα είναι ΤΟΣΟ μεγάλο; Γιατί είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που εξετάζω, αναλύω, σκέπτομαι, κάνω educated guesses, εκτιμώ καταστάσεις, συγκρίνω απτά μεγέθη (πχ. άλλες οικονομίες 1994-2000, 2000-2006, 2006-2013, 2013-2020, 2020-2025), και και και και.
Ένα ορθό γραπτό, όπως δηλαδή λέμε "επαγγελματικό", περιλαμβάνει όλα αυτά και πολλά παραπάνω.
Αν θέλετε ένα discord/facetime audio, πολύ ευχαρίστως.
(δε νομίζω κάποιος να επιθυμεί όμως τέτοια κουβέντα / από την πλευρά ότι δεν είναι μέσα στα ενδιαφέροντά σας, υποθέτω)
-
Όσον αφορά στον αυτόματο πιλότο, να σου δώσω ένα απλό παράδειγμα, γιατί δεν εννοώ ότι ξύνουν τα παπάρια τους. Η δουλειά στην οποία εργάζομαι είδε αύξηση τζίρου 30-40% το 2020 και 2021 γιατί ευνοήσαν την κατάσταση αυτή όλα αυτά που ζήσαμε με την COVID. Εμείς την ίδια δουλεία κάναμε, μη πω και λιγότερη γιατί είχαμε μειωμένο προσωπικό λόγω τηλεργασίας κτλ. Η αύξηση του τζίρου αυτή ήρθε λόγω συγκυρίας και σίγουρα όχι λόγω καλύτερων κινήσεων.
Συγκυρία λοιπόν, όχι κωλοφαρδία με την έννοια αιντεεεεε δε ξέρω τι κάνω και που βρίσκομαι. Μη ξεχνάμε ότι ο Τζιμάκος ήταν 30 χρόνια στη σόνυ, άρα ανίδεος ΔΕΝ είναι. Λάθος στρατηγική είχε.
Μάλιστα εμείς εδώ μιλάμε για τον τομέα των παιχνιδιών κυρίως. Από καθυστερήσεις - επιλογές - χαρτοφυλάκιο κτλ. Το γεγονός ότι για παράδειγμα έκαναν το last of us σειρά και αυτό βοήθησε στην αναγνωρισιμότητα του brand και σε αυξημένες πωλήσεις, δεν το αμφισβητεί κανείς. Αλλά δεν αφορά τα παιχνίδια.
Καταλαβαίνω ότι δε διαφωνούμε στην κεντρική ιδέα, απλά μάλλον σε γαργαλάει ότι είμαι (είμαστε) λίγο παραπάνω γκρινιάρηδες. Δε πειράζει, είναι η διαφορά φιλοσοφίας που έχουμε σαν άνθρωποι. Εσύ πχ αγόρασες το pro γιατί συμφώνησες 100% σε αυτά που σου προσφέρει, εγώ από την άλλη δεν θα το αγοράσω ξεκάθαρα και μόνο από αντίδραση στην τιμή. Το έκραξα ως εκεί που δεν πάει και όπως φαίνεται ήμουν και επιεικής, γιατί από τα υπερκέρδη που βγήκανε φάνηκε ότι θα μπορούσαν ΑΝΕΤΑ να το έχουν τιμολογήσει 150-200 ευρώ κάτω.
Όσον αφορά το άχρηστοι, είπαμε έχει μέσα του μία δόση χαβαλέ. Αλλά ρε φίλε πραγματικά πες μου εσύ πως θα χαρακτήριζες αυτόν που έδωσε όλο το βάρος του στα live service, γάμησε τα πέταλα στα στούντιο που δεν ήξεραν που πατούν και που βρίσκονται, άφησε τεράστια κενά στις κυκλοφορίες για αυτό τον λόγο και στο τέλος όταν έπεφταν οι τουφεκιές έφυγε από το καράβι (άντε να μη πω τον έφυγαν, που αυτό πιστεύω). Θες να το πεις λάθος κρίση? Οκ δε θα μαλώσουμε, εγώ το λέω ανικανότητα και κοντοφθαλμία! Αν ήταν σε διαφορετική συγκυρία, τα πράγματα δε θα ήταν τόσο ρόδινα.
Τέλος τα κέρδη ρεκόρ ή οι ζημίες ρεκόρ (ps3) δεν οφείλονται ποτέ σε ένα και μόνο παράγοντα. Απλά εγώ θεωρώ ότι οι αυξημένες τιμές και οι αυξημένες συνδρομές (μόδα των καιρών-συγκυρία) σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ανταγωνισμού έχουν τη μερίδα του λέοντος. Ναι, φυσικά και έκαναν κάποιες σωστές κινήσεις, αλλά στο δικό μου το μάτι το μυωπικό (ακόμη, καθώς έρχεται η πρεσβυωπία σιγά σιγά!!) είναι σταγόνες στον ωκεανό λαθών.
-
Guys, μισο λεπτο. Δεν βαζω φρενο στο "χαβαλε" ουτε στο "παρεακι". Αλλα ο χαβαλες για εμενα πρεπει να ειναι both ways. Ή τουλαχιστον να μπορεις να κανεις χαβαλε και σε μια θετικη ειδηση, οχι μονιμα σε μια κακη ειδηση.
Ο Λευτερης κατα μια εννοια το λεει, οτι η αντικειμενικη εικονα δεν ειναι οπως συχνα συζηταμε εδω. Ειναι οπως λεει πολλοι οι παραγοντες και πρακτικα αδυνατον να εχουμε εμεις σαφη εικονα. Προφανως και δεν ζηταει κανεις κατι τετοιο μεσα σε ενα φορουμ. Αλλα διαολε να μπορουμε να πουμε και πεντε πραγματα υπο μια Α πιο σφαιρικη αντικειμενικη χροια. Οχι γιατι θελουμε να βγαλουμε αποφαση συμβουλιου. ουτε καν. Απλα να υπαρχει χωρος ΚΑΙ για κατι τετοιο. Εδω εγω νιωθω οτι προσφορο εδαφος υπαρχει μονο αμα θελω να τα χωσω χοντρα σε καποιον CEO ενα πραγμα. Και νιωθω οτι κυριολεκτικα ΟΛΟΙ μας φταινε. ΟΛΟΙ ομως. Πριν λιγο καιρο μονο τη νιντεντο χειροκροτουσαν ολοι εδω (και τις τιμες τους και την πολιτικη τους και ολα), αγορασα κι εγω Νιντεντο εν μερει εξαιτιας σας, και τωρα παει, τους κραζουμε και αυτους! Δεν υπαρχει σωτηρια :P
Εγω δεν θεωρω λοιπον οτι ολα τα καλα του PLaystation ευθυνονται στο παρελθον και τιποτα στο τωρα. Οπως επισης δεν θεωρω οτι η ΜS και μονο η MS φταιει που καταντησε να μην ειναι ανταγωνιστικη. Δεν ειναι μονο αποτυχια της MS ειναι ταυτοχρονα και επιτυχια της Σονυ που οδηγησε στην αποτυχια της MS. Να σας θυμισω οτι οταν ξεκιναγε το Gamepass ολοι ή τελως παντων αρκετοι εδω μεσα το φοβηθηκαμε πολυ οπως ο διαβολος το λιβανι. Μας ανησυχουσε πολυ γιατι βλεπαμε οτι αυτο το πραγμα ισως να κανει παταγο (και ας συζηταγαμε τα εμφανη προβληματα που ειχε ως concept/netflix) ειδικα σε ενα τετοιο οικονομικο περιβαλλον. Οποτε μονο σιγουροι δεν ειμασταν για την αποτυχια της MS. Θυμαμαι πολλους εδω να γραφουν οτι η Σονυ πρεπει αμεσα να προσφερει κατι αναλογο κλπ. Αρα δεν ειχαμε τιποτα σιγουρο.
Η τωρινη λοιπον διοικηση δεν εκανε μονο λαθη, εκανε και σωστες, καιριες κινησεις οι οποιες ηταν σημαντικοτατες στο να αντιμετωπισουν μια MS που εβγαζε ενα Gamepass και αγοραζε μια ολοκληρη βιομηχανια σιγα σιγα με τοσα acquisitions. Δεν μπορεις να πεις οτι οι ιθυνοντες ξυναν τα απαυτα τους και πηγαιναν ολα αυτοματο πιλοτο.
Μανο προφανως και στη βαση νιωθω κι εγω οτι δεν απεχουμε πολυ. Ομως σε καποια πραγματα θεωρω βγαζεις βιαστικα συμπερασματα. Οταν ας πουμε λες οτι πηρα το Προ επειδη συμφωνω 100% με οτι προσφερει... ουτε καν ομως. Ουτε καν. Δεν μπορω να ξερω καν τι προσφερει ενα PS5 απλο οταν το αγοραζω. Δεν ξερω καν τι θα προσφερει ενα Switch 2 οταν το αγοραζω στο release. Αγοραζω το προιον γιατι με τον Α ή Β τροπο θεωρω οτι τα λεφτα απο την επενδυση αυτη θα τα παρω πισω για τους λογους που εγω εμπιστευομαι την αγορα αυτη. Ουτε και με το σχολιο για την υπερτιμολογηση συμφωνω και το νουμερο 150-200 ευρω που λες, οταν βλεπω τα ΧΒΟΧ να παιρνουν αυξηση και το Switch 2 να ειναι πιο ακριβα απο το PS5. Βασικα το PS5 τωρα πρεπει να ειναι η φθηνοτερη κονσολα που κυκλοφορει. Το Προ βεβαια δεν ειναι καν το θεμα, γιατι απο τα 13 δις ουτε μια σκατουλα δεν ειιναι τα κερδη απο το Προ οποτε δεν ξερω καν αν εχει νοημα να το συζηταμε. Αλλου ειναι το ζουμι της επιτυχιας και οχι σε αυτο.
Για το χαβαλε και τους αχρηστους, ξαναλεω θα το ελεγα χαβαλε αν εβλεπα και κατι διαφορετικο εκτος απο μονιμους χαρακτηρισμους σε καθε αρνητικη ειδηση και κανεναν σε καθε θετικη ειδηση. Τεσπα. Ρωτας πως θα τον αποκαλουσα, δεν μπορω να το απαντησω. Οχι ακομα. Εχουν γινει λαθη? Απο οτι φαινεται σιγουρα ναι. Ειναι ολο του το ειναι αυτο το πραγμα? Εγω ξερω οτι αυτος ο ανθρωπος επαιξε σπουδαιο ρολο στην ανοδο της Guerilla Games σε top tier gaming studio. Αυτο ειναι το μονο σιγουρο που μπορω να πω. Οπως και το οτι αποφασισε να δωσει στον Κοτζιμα τον source code της Decima χωρις κανενα ανταλλαγμα και οφειλει σε μεγαλο βαθμο η ολη υπαρξη της Kojima Productions στην υποστηριξη γενικα της Guerilla που τοτε ηταν υπο την ηγεσια του. Οποτε ευθυς εξαρχης ο ορος "αχρηστος" δεν υπαρχει στο λεξιλογιο μου γι αυτον. Τωρα μενει να δω στο τελος της γραφης ποια ηταν η παρακαταθηκη που θα αφησει στο τελος. Παλι, οσο μπορω εγω να κρινω πισω απο ενα πληκτρολογιο και χωρις γνωση εκ των εσω. Μπορει στο τελος να χαρακτηριστει "απογοητευτικη" η επιδοση του. Δεν λεω οχι. Μπορω να την πω ακομα και απογοητευτικη σε εναν βαθμο μεχρι σημερα αν θες. Αλλα τελικο πορισμα οχι δεν εχω.
Φυσικα και ο πληθωρισμος οι αυξημενες τιμες αγαθων φουσκωνουν τα κερδη ομως ταυτοχρονα φουσκωνουν και τα εξοδα. Προφανως και δεν οφειλονται σε εναν και μονο παραγοντα. Αυτο διατυμπανιζω κι εγω οταν λεω οτι δεν μπορει ολη την επιτυχια να την αποδιδεις στη δυναμη του brand και στα μεγαλεια του παρελθοντος, οταν σημερα βιωνουμε με ξερους αριθμους, απο οτι φαιινεται τα μεγαλυτερα μεγαλεια στην ιστορια του brand. Αυτο απο μονο του εμενα μου λεει οτι εγιναν και καποια σωστα πραγματα. Ξαναλεω αυτο που ειπα πριν. Η αποτυχια της MS δεν ευθυνεται αποκλειστικα στην MS αλλα και στην επιτυχια της Sony. Κανενας αυτοματος πιλοτος δεν καταστελει τον ανταγωνισμο απο μονος του.
Παρεακι ειμαστε. Χαβαλες να γινεται. Κι εγω εχασα τη μανα μου τον απριλη οποτε μπορω να καταλαβω πολυ καλα πως νιωθει ο Λευτερης και θα του πω απλα κουραγιο. Απλα αυτο για εμενα ειναι και ενας λογος παραπανω? Δλδ ειναι που ειναι δυσκολα τα πραγματα στη ζωη, γιατι θα πρεπει να νιωθουμε οτι ο χαβαλες και το αχτι μας μας βγαινει μονο σε αρνητικου περιεχομενου νεα και ειδησεις? Ας κανουμε και λιγο θετικο χαβαλε? Μου φαινεται γενικα περιεργο μια γενια που ειναι τοσο φαινομενικα απογοητευτικη να σπαει ολα τα ρεκορ... τι να πω, μου κανει τρομερη αντιφαση μεσα μου για να ειναι ετσι η πραγματικτοτητα. Που μαλλον σημαινει οτι δεν ειναι απλα ολη η πραγματικοτητα αυτο.
-
ΟΧΙ ΡΕ ΓΜΤ. ΟΧΙ.
Συλλυπητήρια. Βαθιά συλλυπητήρια.
Ζωή σε σας.
Καταρρακώθηκα.
Να βράσω και τα πλευστεησιον και τα σουϊτς και τους μακ.
Στενοχώρια.
Και πάλι, βαθιά συλλυπητήρια.
-
Συλλυπητήρια ρε παλικαρι μου. Τι ταιμινγκ ήταν αυτο;;
Να είσαι γερός να τη θυμάσαι.
-
Συλλυπητήρια και από εμένα. Είναι δύσκολο και το γνωρίζω καλά. Εγώ σε έναν χρόνο τους έχασα και τους δύο. Δεν πρόκειται να την ξεχάσεις ποτέ και πάντα θα είναι δίπλα σου, μέσα στην καρδιά σου. Να είσαι μόνο καλά. Κοίτα μπροστά και εύχομαι υγεία σε όλους σας.
Στάλθηκε από το 2311DRK48G μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Συλλυπητήρια Δημήτρη. Να ζησετε να την θυμόσαστε.
-
Ω ρε Δημήτρη συλλυπητήρια, να είστε γεροί και δυνατοί, κουράγιο!
-
Συλλυπητήρια Δημήτρη.
Sorry for your lose man!
hope your doing good
-
Δημήτρη συλλυπητήρια, κουράγιο και δύναμη!
-
Παιδια ευχαριστω πολυ. Το εκτιμω. Γενικα δεν ποσταρω πολυ τετοια πραγματα αλλα ξερω οτι και αλλα παιδια ταλαιπωρουνται αντιστοιχα και να ξερουν οτι τους νιωθω. Η μητερα μου ταλαιπωριοταν χρονια τωρα και που αντεξε τοσο ουτε ξερω πως τα καταφερε. Ευχη μου μοναδικη ηταν να φυγει ησυχα και ηρεμα. Δυστυχως δεν πραγματοποιηθηκε ουτε στο ελαχιστο. Σας ευχομαι να μην το ζησετε γενικα γιατι ειναι περιεργο να φτανεις στο σημειο να παρακαλας να φυγει ενας δικος σου ανθρωπος για να μην υποφερει αλλο. Η ζωη ειναι περιεργη αλλα συνεχιζεται και πρεπει να την συνεχισουμε και εμεις.
-
Δημήτρη σε νιώθω απόλυτα, είναι πολύ περίεργο να παρακαλάς να φύγει ο γονιός ώστε να μην ταλαιπωρείται άλλο..
Το έζησα πριν 5 χρόνια με τον πατέρα μου.. Δύσκολες καταστάσεις αυτές..
-
Former PlayStation Boss Shuhei Yoshida Says $80 Games Are Amazingly Affordable
https://tech4gamers.com/playstation-...es-affordable/
Τι εχει να πει ομως για το 90$ για καθε παιχνιδι? :P (Nintendo για εσενα χτυπα η καμπανα...)
-
Δε κατάλαβες Δημήτριε! Η τιμή του MKW στο αμέρικα είναι 80$, το οποίο έτσι για το ντόρο μεταφράζεται σε 90 ευρώ στο Ευρωπιστάν.
Πολιτική που ακολουθεί πλέον και η ms, ανακοινώνοντας ότι το outer worlds 2 θα κάνει 80$ (άρα 90 ευρώ)
Η φατσούλας μας λέει αυτά που ξέρουμε καιρό, ότι οι τιμές έχουν μείνει πολλά χρόνια σταθερές, ότι σε σχέση με άλλες μορφές διασκέδασης (πχ ταινίες) τα video games σου προσφέρουν μεγαλύτερη αξία κτλ κτλ κτλ.
Βέβαια λέει και άλλα, όπως πχ ότι το κάθε παιχνίδι πρέπει να τιμολογείται διαφορετικά αναλόγως της αξίας που δίνει.
Καθαρά τεχνοκρατική άποψη, που δε με βρίσκει σύμφωνο, όχι γιατί δεν είναι αλήθεια, αλλά γιατί τα video games δεν είναι βασικό αγαθό για να μπορεί να αυξάνει την τιμή του ανεξέλεγκτα. Με αυτές τις τιμολογήσεις, θα μπει σε έναν φαύλο κύκλο που δύσκολα θα βγει. Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε αυτό το tipping point.
Από την άλλη αν αυξηθούν οι περιπτώσεις expedition 33 και astro bot, ίσως υπάρχει ελπίδα.
-
Δεν νομιζω οτι δεν καταλαβα. Ανεκαθεν θυμαμαι οτι τα παιχνιδια ηταν "φθηνοτερα" στο USA γιατι δεν αναγραφουν το state tax. Θυμαμαι να βλεπω 50$ οταν εμεις τα ειχαμε 60 και 60$ οταν εμεις τα ειχαμε 70.
Αυτο που λεω ειναι οτι αναρωτιεμαι την αποψη του για τα 90$ αμερικη 100$ σε εμας, και λογω Νιντεντο (η Νιντεντο ειχε πει οτι τα παιχνιδια της θα εχουν retail μεταξυ 80-90$, μπορει να εκαναν λιγο πισω με το Mario Kart αλλα θεωρω δεδομενο οτι η προθεση τους ειναι τα90$ οσονουπο) αλλα και λογω αλλων παραγοντων οπως ας πουμε το GTAVI που νομιζω θα ανοιξει τους ασκους του Αιολου.
-
Α εννοούσες και άλλη αύξηση τιμής. Για να δούμε!
Προσωπικά θεωρώ τρελό να πάμε σε 2η ανατίμηση παιχνιδιών σε μία γενιά (από 70 πήγαμε στα 80 και τώρα στα 90), αλλά έχουμε το gta που εκεί δε μπορείς να προβλέψεις τι θα γίνει..
Εκτός αυτού, πλέον δε χάφτω τα "οι αυξήσεις ήταν αναγκαίες" "οι τιμές θα έπρεπε να είναι υψηλότερες" κτλ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (όπως καλή ώρα η σονούλα μας) ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΡΕΚΟΡ ΚΕΡΔΩΝ. Θα μπορούσαν ΑΝΕΤΑ να κάνουν μικρότερες αυξήσεις.
Επίσης θα είχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πωλήσεις του MKW εκτός bundle, για να τσεκάρουμε πόσο πείραξε τον κόσμο η τιμή του! Αν πάρει κάτι το μάτι μου θα ενημερώσω.
-
Ρε παιδιά γιατί τα θυμάμαι διαφορετικά τα πράγματα;
PS1-PS2 σταθερές τιμές στα 50 ευρώ. Σπάνιες περιπτώσεις στα 60 ευρώ. Μάλιστα όταν ήρθε το PS1 με παιχνίδια στις 15.000-22.000 δρχ χωρίς να υπολογίσω πληθωρισμό μετατρέπονται σε 45-66 ευρώ. Λίιιιιιιγο παραπάνω δηλαδή από τις τιμές για Megadrive/SNES, που λόγω εποχής (1989-1994) ήταν πανάκριβα παιχνίδια στο Ελλάντα.
Συνεχίζοντας στο Ελλάντα, enter PS3 era (Άνοιξη 2007): 60 ευρώ day 1 ΑΑΑ τίτλοι.
Enter PS4 era (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2013): 70 ευρώ day 1 AAA τίτλοι.
Enter PS5 era (2020) : 80 ευρώ day 1 AAA τίτλοι (Spiderman 1 remaster + CoD PS5 = 160 ευρώ day 1)
Τι στο καλό; Μόνο εγώ τα θυμάμαι;
Όσο αφορά το 90άρι......αυτό είναι μόνο -προς το παρόν- για το Mario Kart World.
Προσοχή: δεν "δικαιολογώ" ούτε "αιτιολογώ" τη Νιντέντο. Όπως κάθε φορά σε οτιδήποτε τεχνολογικό (και μη) οι καταναλωτές φταίνε.......διότι όπως και να το κάνουμε ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ με το πορτοφόλι μας. Αφής στιγμής υπάρχουν αρκετοί ανάμεσά μας (εντός και εκτός Ελλάδας) που τα σκάνε day 1, λογικό οι εταιρείες να βαράνε στο ψαχνό. Όπως έγινε το 2007 η αρχή με τα DLC. Ο κοσμάκης δεν τα "γείωσε". Απεναντίας τα τίμησε. Συνεπώς "βαράτε το ψαχνό" οι εταιρείες.
Την custom τιμολόγηση των παιχνιδιών, δεν την επικροτώ ΚΑΘΟΛΟΥ.
Διότι πολύ απλά τα κριτήρια δεν υπάρχουν.
Δεν υπάρχουν = εννοώ ότι αφήνεται ελεύθερος χώρος για απολύτως υποκειμενικά (του εκάστοτε publisher) κριτήρια τιμολόγησης.
"Το δικό μου παιχνίδι είναι τέχνη = 90 ευρώ"
"Το δικό μου παιχνίδι προσφέρει 100 ώρες = 95 ευρώ"
"Το δικό μου παιχνίδι προσφέρει απίστευτα γραφικά και 60 fps αλλά επειδή τερματίζεται σε μόλις 8 ώρες = 70 ευρώ"
"Το δικό μου παιχνίδι προσφέρει open world, τρελά γραφικά, ήχο, κατά τη δική μου κρίση έχει απίστευτο gameplay και επειδή προσφέρει τουλάχιστον 150 ώρες = 100 ευρώ η απλή έκδοση, 150 ευρώ η σπέσιαλ".
Κοινώς = μπάχαλο, κανένα μέτρο, βουρ και ότι γίνει.
Και τέλος θέλω να εστιάσω στο εξής: το gaming ανέκαθεν ήταν φθηνό escapism. Όταν αυτό σταματά να γίνεται φθηνό (όπως έχει συμβαίνει από το 2007), τότε ο κοσμάκης ψάχνει προσφορές. Όταν ακριβαίνει ακόμα περισσότερο, τότε πέφτουν οι πωλήσεις παρά τις προσφορές. Κοινώς αρχίζουν τα game sharing. Όταν μπαίνουν και τα Game Pass και PS Extra/Premium τότε οι πωλήσεις πέφτουν περισσότερο........και μετά αυτές τις πωλήσεις μαζί με τα υψηλά κόστη παραγωγής τα χρησιμοποιούν οι publishers ως επιχειρήματα για περαιτέρω αυξήσεις. Δηλαδή αέναος κύκλος. Spiral of death οικονομικώς μιλώντας.
Και ένα τελευταίο: αν σας έλεγαν ότι οι αίθουσες κινηματογράφων πλέον είναι της τάξεως των 100 μέτρων + 600 ηχεία αλλά το εισιτήριο κοστίζει 30 ευρώ.....δηλαδή για την εμπειρία αυτή είναι bargain.......ξέρετε τι θα γινόταν; Πολύ απλά θα πήγαινε απειρολάχιστος κόσμος. Δοκιμάστηκε στο παρελθόν και το εγχείρημα πήγε κουβά.
Εν κατακλείδι, οι φθηνοί τρόποι διασκέδασης: α) δεν είναι απαραίτητα αγαθά, β) είναι φθηνοί και όταν σταματούν να είναι τότε απευθύνονται σε συρρικνωμένο πελατολόγιο, γ) ακριβώς λόγω συρρικνωμένου πελατολογίου η τιμολόγηση γίνεται πολύ πιο επιθετική, δ) κάπως έτσι ξεκινά το σπιράλ θανάτου.
-
Έχεις δίκιο Ελευθέριε για τις launch τιμές σε ps3-ps4.
Δε θυμόμουν ότι το 70άρι ήταν από την αρχή του ps4! Νόμιζα έγινε κάποια στιγμή μέσα στη γενιά.
Εκτός από το Mario kart, η microsoft ανακοίνωσε και αυτή αύξηση στα 90 ευρώ στα ΑΑΑ παιχνίδια της. Δε θα μου φανεί περίεργο να ακολουθήσει και η sony στο νέο παιχνίδι της naughty dog πχ..
Είναι η πρώτη γενιά που έχουμε 2η αύξηση τιμών, δεν ξέρω αν θυμάσαι εσύ άλλη περίπτωση.. (έγραψα πάνω 3η ανατίμηση ο χαζοβιόλης, εννοούσα 2η ανατίμηση).
Ακούω αυτό που γράφεις για την έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων. Είναι πάνω στον publisher και στον καταναλωτή να βρεθεί η χρυσή τομή.
Σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ απολύτως.
-
Για εμενα δεν μπορει η οποια αυξηση τιμης σε καποιο αγαθο να θεωρειται αυτοματως οτι επροκειτο προιον αισχροκερδιας και τιποτα παραπανω, γιατι καπως ετσι νιωθω οτι το παρουσιαζεις Λευτερη ισως να κανω λαθος οποτε διορθωσε με.
ΟΛΑ τα αγαθα ανεβαινουν σε τιμη. Και βαση οικονομικου μοντελου ενα ποσοστο πληθωρισμου (μικρο) ειναι θεμιτο και μαλιστα εγγυαται την υγεια της οικονομιας.
Προφανως δεν εχουμε υγιη οικονομια, και προφανως δεν ειναι μονο αυτα που επηρεαζουν, αλλα αν η τιμη των βιντεοπαιχνιδιων ειχε "με ενα μαγικο τροπο" παραμεινει στα 50 ευρω, νομιζω μερικα πραγματα θα ηταν απολυτως σιγουρα οπως:
1) Δεν υπηρχε περιπτωση να εχουμε τα παιχνιδια που εχουμε σημερα
2) Δεν υπηρχε περιπτωση να εχουμε τα μηχανηματα(hardware)/εργαλεια(software) που εχουμε σημερα
3) Δεν υπηρχε περιπτωση να εχουμε τις υπηρεσιες που εχουμε σημερα
Τωρα απο εκει και περα ειναι αλλου ειδους κουβεντα αν προτιμαμε να ειχαμε μεινει σε ενα τετοιο μοντελο βιντεοπαιχνιδιων που ηταν μικρα σε διαρκεια, πιο απλα, χωρις να κυνηγανε την τελευταια λεξη της τεχνολογιας και την εξελιξη του μεσου με ολα τα αρνητικα και θετικα που κατι τετοιο μπορει να συνεπαγεται.
Εγω δεν ξερω πως θα εξελιχθει το πραγμα. Η νιντεντο σιγουρα παιζει δικη της μπαλα ουτως ή αλλως. Τωρα αν ενα GTAVI ειναι αρκετο για να φερει δευτερη αυξηση μεσα σε μια γενια, το θεωρω δυσκολο να γινει ως προς την επισημη θεση της Σονυ. Η Σονυ δλδ δεν νομιζω να προβει σε αυξησεις. Αλλα το τι θα κανουν οι 3rd party ειναι αλλη υποθεση.
Το expedition 33 ειναι ενα εκπληκτικο παραδειγμα του μοντελου "φθηνο παιχνιδι, πλουσιο σε μεγεθος με χαμηλο budget και ανθρωπινο δυναμικο". Συμφωνω 1000%. Ομως δεν μπορουν 40 ατομα να κανουν ενα GTAVI. Δεν μπορουν 40 ατομα να κανουν ενα Intergalactic Heretic Prophesy η ενα TLOU2 ή ενα Red Dead 2 και τοσα αλλα παραδειγματα.
Τωρα αν μας ρωταγε κανεις αν θα μας χαλαγε δλδ να μεναμε σε επιπεδα Expedition 33 (που απο τη φυση του δεν θα ηταν ετσι το παιχνιδι, στην υποθετικη κουβεντα που κανουμε, γιατι σιγα μην ειχαν φτασει τα εργαλεια και οι μηχανες γραφικων σε τετοια επιπεδα Unreal 5 κλπ αν η βιομηχανια πηγαινε πιο αργα) και να ελειπαν ολα αυτα τα ΑΑΑ παιχνιδια, που πολλα απο αυτα ειναι παραφουσκωμενα, ανακυκλωσιμα κλπ, ειναι και αυτο μια αλλη κουβεντα. Ομως εμενα προσωπικα ναι θα μου ελειπε αυτο το high end AAA gaming. Γιατι οταν ειναι καλο, σπερνει. Οταν ειναι καλο δεν υπαρχει ανταγωνισμος. Oταν παιζω παιχνιδια σαν τα προαναφερθεισα, απο μεσα μου εγω λεω "χαλαλι".
Επισης συγνωμη που θα το πω, αλλα αν μιλουσαμε καθαρα πληθωριστικα, τα 50 δολλαρια εποχης PS2 σε σχεση με τα 70$ του σημερα, κανουν τα παιχνιδια του PS5 πιο φθηνα...Ενα παιχνιδι του PS2 θα εκανε σημερα περιπου 85$. Προφανως δεν ειναι ολη η αληθεια αυτο, ξανατονιζω οτι το λεω καθαρα "πληθωριστικα".
-
Δεύτερη ανατίμηση σε μια γενιά όχι δεν είχαμε. Πρόσεξε όμως: ανατίμηση στην τιμή προϊόντος per se δεν είχαμε.
Έμμεσες ανατιμήσεις είχαμε: ολοένα μεγαλύτερες τιμές στα DLC, ολοένα πιο ακριβά και συχνότερα τα year updates.
Άρα;
Το άθλημα ξεσκίσματος τιμών έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν. Αλλά από πλευράς καταναλωτών; Τσιμουδιά. Εννοώ να ρίξουν άκυρο μέσω πορτοφολιού. Συνεπώς οι publishers βρίσκουν και τα κάνουν.
«Χαζή» είναι η ΜΣ να μείνει στην απέξω; Βαράτε στο ψαχνό. Θα βαρέσει και η Σονυ και η Ροκσταρ και όλοι.
Καλά.Να.Πάθουμε.
ΥΓ: Δημήτρη θα τοποθετηθώ αργότερα γιατί θέλω να είμαι διεξοδικός, δηλαδή να τοποθετηθώ αντικειμενικά και υποκειμενικά.