Originally Posted by
psx3
Σεβαστά όλα αυτά, απλά εγώ πρότεινα μια συμβιβαστική λύση.
Αν η ND θέλει το επόμενο project της να είναι AAAA (TLOU3, Uncharted 5, whatever), τότε καλό 2030 και cross-gen PS5/6... μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τότε; Χωρίς κάτι άλλο στο ενδιάμεσο;
Σίγουρα η ND πάντως δεν είναι 100 άτομα (όπως το 2009), έχουν μεγαλώσει. Αλλά για να μεγαλώσουν κι άλλο πρέπει να έρθει επιπλέον χρήμα.
Η μόνη διαφωνία μου έγκειται στο πως θα έρθει αυτό το χρήμα. Σήμερα €80 MSRP, αύριο €90, μεθαύριο €100. Δεν μου φαίνεται βιώσιμο μονοπάτι αυτό, γιατί σε λίγο θα ξαναγυρίσουμε σε τιμές SNES/Neo Geo cartridges όπως πάει η δουλειά.
Και μπορεί στα 90s να έπαιρνε αυξήσεις ο κόσμος, αλλά τώρα έχουν βαλτώσει οι μισθοί, οπότε εν μέρει είναι λογική η «γκρίνια» που βλέπεις.
Η MS πλέον έχει δεδηλωμένο στόχο το Metaverse, το οποίο χαλαρά μπορεί να της φέρει (όταν αναπτυχθεί πλήρως) μερικά τρις (σωστά το γράφω, όχι δις) $$$ επιπλέον τον χρόνο στους ισολογισμούς της.
Επειδή δεν ασχολείστε όλοι με αυτά, απλά θα κάνω έναν παραλληλισμό (οι παλιοί θα με καταλάβουν): Metaverse/blockchain σήμερα είναι όπως ήταν το internet στα 90s. Είμαστε σε τόσο βρεφικό/πρώιμο στάδιο.
Πόσοι ασχολιόντουσαν με internet τότε; Θα μπορούσες να εξηγήσεις σε έναν αδαή τι είναι αυτό το πράγμα; Που τότε ο κόσμος την έβγαζε με περιοδικά/εφημερίδες, ενώ σήμερα ακόμα και 60άρηδες είναι πλήρως εξοικειωμένοι να διαβάζουν νέα από το διαδίκτυο (ΟΚ, κυκλοφορεί και πολύ σκουπίδι/fake news, δεν είναι αυτό το point μου όμως).
Το point μου είναι ότι βάσει ιστορικών patterns το Metaverse θα ακολουθήσει την πορεία ανάπτυξης του internet σε adoption rate/network effect, με αποτέλεσμα να μιλάμε για δυσθεώρητα κέρδη σε 10 χρόνια από σήμερα.
Δεν νομίζω στα 90s να μπορούσε να φανταστεί κανείς που θα έφτανε η Amazon (πλην του Jeff Bezos) ή υπηρεσίες όπως YouTube/Twitter/Facebook/Instagram κλπ.
Και πάντα οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι ανέβουν νωρίς στο τρένο, εξού και η λιγούρα/πρεμούρα της MS. Στο mobile επειδή CEO ήταν ο γνωστός μπουχέσας (Ballmer) χάσανε το τρένο και κατέστρεψαν και μια ιστορική ευρωπαϊκή εταιρία (Nokia). Δεν νομίζω ο Nadella να κάνει το ίδιο λάθος, μου φαίνεται πολύ ευφυής άνθρωπος με πολύ συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο όραμα.
Γενικώς θεωρώ ότι χρειάζεται άλλος τρόπος σκέψης για να μεγαλώσει μια εταιρία, τα παραδοσιακά μονοπάτια έχουν εξαντλήσει όλα τα low-hanging fruits.