Πιο πανω την ιδια συζητηση εχουμε απο χτες... :P
Printable View
Πιο πανω την ιδια συζητηση εχουμε απο χτες... :P
Δεν ειναι η ιδια συζητηση μιας και πλεον ξερουμε οτι ειναι το sci fi IP που εφαγε ακυρο, μεχρι να γινει γνωστο αυτο μιλαγαμε για απολυσεις γενικα και αοριστα και για υποτιθεμενο cancellation :silly:
Σωστος αλλα οι προβλεψεις εδειχναν οτι θα γινει γεγονος.
Αλλα υπαρχουν αλλα 3 project απο πισω που δεν εχουμε ιδεα τι θα ειναι πανω κατω.
Μπορει να εξοικονομησαν πορους για να τροφοδοτησουν τα υπολοιπα project.
Μια προβλεψη/υποθεση...(την εχω δει fits)
Δεν ειναι 3 βρε συ αυτη τη στιγμη, αυτο ηταν ενα απο τα 3, αν υποθεσουμε οτι του cory balrog ειναι οντως project και οτι η ομαδα του Ascension συνεχιζει με κατι νεο.
Στην ουσια το μοναδικο επιβεβαιωμενο project που δουλευοταν χρονια ηταν αυτο του Stig που ακυρωθηκε, απο κει και περα δεν υπαρχει κατι αλλο που να ξερουμε, υποθετουμε οτι υπαρχει ενα εντελως καινουριο project με τον Balrog που ξεκινησε πριν λιγους μηνες και υποθεστουμε οτι η ομαδα του Ascension συνεχιζει με ξεχωριστο project.
Μπορει να υπαρχουν 2 δλδ πλεον, μπορει και 1 (αν η ομαδα του Ascension ενσωματωθηκε με αυτη του balrog γιατι παιζει κι αυτο).
Το σιγουρο ειναι οτι η ps4 εμφανιση της SSM παει πολυ πισω πλεον μετα απο αυτη την ακυρωση, εξου και η ξενερα.
2 project ναι (περασε η ωρα...)
Οτι ειναι ξενερα συμφωνω αλλα καποιος πολυ σημαντικος λογος θα υπηρχε. Απο τη στιγμη κιολας που προγραμματιζοταν να παρουσιαστει στη Ε3.
Εγω νομιζα οτι θα ηταν καποιο πρωιμο project ωστε να παρουν αποφαση να το σταματησουν.
Κριμα...
Απο οτι διαβασα καπου το παιχνιδι ως sci-fi πρεπει να εμοιαζε πολυ με το Destiny και η Sony φοβηθηκε τον ανταγωνισμο, οποτε το ακυρωσε. Για μενα αυτη ειναι η πιο λογικη εξηγηση μιας και το Destiny παει για πολλα εκατομμυρια τεμαχια.
Και λιγες ακομα πληροφοριες...
http://www.dualshockers.com/2014/02/...-insider-says/
No one that’s seen it thinks it’s a shame that the game was canceled. That sounds like a given. The surprise is that most of the team was fired.
Δηλαδη μονοι τους το ακυρωσαν? Δεν ηταν καλο?
Aσ ελπισουμε οτι οντως δεν ηταν καλο, και γιαυτο ακυρωθηκε, αλλωστε δεν ειναι η πρωτη φορα που συμβαινει κατι τετοιο στην βιομηχανια.
Εγω παντως παιδια, παραδοσιακα δεν θα παρω την αισιοδοξη πλευρα των πραγματων.
Το πραγμα μου ακουγεται -οπως κι αν το πιασω- ΒΑΡΥ. Ναι με κεφαλαια γραμματα.
Δεν μπορει 2.5 χρονια τωρα (εφοσον ετσι λενε) να μην ειχαν αντιληφθει τις προοπτικες αυτου που εφτιαχναν. Και αν οντως εγινε αυτο, τοτε υπαρχει σοβαροτατο οργανωτικο προβλημα στα ενδοτερα της Santa Monica.
Επισης με αφορμη το θεμα αυτο εμαθα οτι η Santa Monica ειναι χωρισμενη σε 3 ομαδες?? Με 3 projects?? Πως προεκυψε αυτο ρε παιδια? Δεν το αμφισβητω, απλα αν ειναι ετσι τα πραγματα, τοτε νομιζω εχουμε ΥΠΕΡΒΟΛΗ απο την πλευρα του στουντιο. Οκ 2 ομαδες. Το καταλαβαινω και ναι οκ ειναι λογικο. Αλλα 3 ομαδες? Απο ενα στουντιο που δεν ειναι δα και τεραστιο? Καπου αρχιζεις και παιζεις με την φωτια...
Εγω παντως νομιζω οτι το προβλημα πλεον στην Santa Monica ειναι διευρυμενο.... οταν απλα ενα πroject δεν σου βγαινει, οκ ακυρωνεις το project... δεν απολυεις ολοκληρη την ομαδα που το εκανε!!! Απορρω πως δεν το σχολιασατε ιδιαιτερως αυτο. Οταν απολυεις κοσμο εχεις προβλημα. Εκτος και αν ειχες 50 μλκες και δεν το ειχες διαπιστωσει, πραγμα απιθανο εντελως.
Κοντολογοις θελω να πω οτι αυτη η ακυρεωση του project και η απολυση 50 ατομων θα εχει σημαντικες, σημαντικοτατες συνεπειες ΓΕΝΙΚΑ μεσα στην Santa Monica. Το στουντιο προφανως αντιμετωπιζει θεματα. Τωρα ειναι μονο οικονομικης φυσεως, ειναι μονο οργανωτικης φυσεως, ειναι και τα 2? (προσωπικα αυτο πιστευω)
Κανεις δεν ξερει. Το σιγουρο ειναι οτι η ομαδα αυτη πλεον εχει προβλημα. Και δεν θα μου κανει -δυστυχως- εντυπωση εαν αυτη ειναι η απαρχη για ενδεχομενες νεες αρνητικες ανακοινωσεις/απολυσεις.
Το στουντιο αρχιζει και θυμιζει irrational games. Και πριν προλαβετε να πειτε οτι η Σονυ μπορει να σωσει την Santa Monica, μην ξεχνατε οτι και η 2Κ θα μπορουσε να σωσει την Irrational.
Οκ το παραδειγμα μου δεν ειναι και τοσο σωστο αναλογικα και δεν πιστευω οτι θα εχουμε τοσο τραγικη καταληξη, αλλα πλεον δεν περιμενω αμεσα παιχνιδι της Santa Monica για το PS4 και ακομα και οταν ερθει παιχνιδι απο αυτους δεν πιστευω οτι μπορουν πλεον να προσφερουν ΑΑΑ τιτλο, εκτος και αν γινει σοβαρη ανακαταταξη.
Σορρυ για το απαισιοδοξο ποστ, αλλα καλυτερα να ειμαι απαισιοδοξος τωρα παρα να νομιζω οτι ολα ειναι καλα και ωραια και μετα να μου σκασει ενα παιχνιδι φολα εντελως.
άπειρα τα παιχνίδια που έχουν ακυρωθεί στην βιομηχανία στα 40 χρόνια που υπάρχει. ΑΠΕΙΡΑ.
απλά: πλέον ΔΕΝ παίζουν σοβαρές ειδήσεις, ούτε και σοβαρές αναλύσεις, συνεπώς το "κυνήγι" για παραπάνω κλικς στις σελίδες "ενημέρωσης", έχει δημιουργήσει μια κατάσταση κατά την οποία ΠΑΣΑ πληροφορία ΠΟΥ ΔΕΝ έπρεπε να φτάσει στα αυτιά των καταναλωτών, ακριβώς επειδή κακό θα τους κάνει παρά καλό (θα εξηγήσω παρακάτω), τελικά φτάνει και μάλιστα, πολλές φορές αυτή η πληροφορία καταφθάνει τρομερά διογκωμένη.
Εξήγηση: σε καμία περίπτωση ένας gamer δεν μπορεί να γνωρίζει τις δυναμικές και τις συνθήκες που αναπτύσσεται ένας τίτλος. Εδώ κάποιοι ασχολούμαστε με την βιομηχανία εδώ και δεκαετίες, έχουμε κιόλας περάσει από γραφεία/στούντιο του εξωτερικού (στο παρελθόν βέβαια, γιατί εδώ και 10 περίπου χρόνια δεν μπαίνεις ούτε με σφαίρες - πλην απειροελάχιστων εξαιρέσεων)......και πάλι μας είναι δύσκολο να έχουμε πλήρη εικόνα στο τι εστί "ανάπτυξη" ενός τίτλου. Φανταστείτε λοιπόν (ρητορικά), πόσο απέχει η αντίληψη περί "ανάπτυξης" ενός απλού gamer. Διότι ακόμα και ο πιο hardcore gamer, "απλός" γίνεται όταν μιλάμε για την ανάπτυξη ενός τίτλου. Και μετατρέπεται πάλι σε hardcore όταν θα αρχίσει να παίζει με τον τίτλο. Δυστυχώς, με την "δημοσιογραφία" του κώλου που επικρατεί εδώ και χρόνια, οι περισσότεροι gamer, διαβάζοντας άπαντες παπαριές έχουν την πεποίθηση ότι τώρα γνωρίζουν αρκετά καλά, ή έστω καλά ή τουλάχιστον επαρκώς, του τι συμβαίνει μέσα σε ένα στούντιο. Μόνο που καμία σχέση. ΚΑΜΙΑ. Και να σας πω κάτι; Έτσι θα έπρεπε να είναι. Τι δουλειά έχει ένας gamer, να ξέρει/γνωρίζει ή να διαβάζει (παπαρο)πληροφορίες περί των "εσωτερικών" ενός στούντιο; Εννοώ "τι δουλειά;" με την έννοια ό,τι "με ποια κριτήρια θα κρίνει; με ποια εργαλεία αξιολόγησης και κρίσης;" σάματις έχει εργαστεί ποτέ σε ένα τέτοιο στούντιο; Σάματις ξέρει τι εστί development, budget control, market estimation, fragmentation, dev cycle, APIs, libs, asset management κλπκλπ; Όχι, και ούτε θα έπρεπε να απασχολείται, νοιάζεται, ενδιαφέρεται, καθώς ο gamer είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ και τελικός κριτής του προϊόντος, όχι ο δημιουργός.
Σαφώς και το μπίρι-μπίρι μέσω κειμένου είναι το ζητούμενο στα διάφορα fora, εντούτοις μην προβληματίζεστε/απασχολείστε για την όποια πορεία ενός στούντιο, καθώς....they know (or don't) better και, bottom of the line, εμείς κρίνουμε το προϊόν και ΚΑΝΕΙΣ άλλος. Ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε οι δημοσιογραφίσκοι, ούτε οι αναλυτές, ούτε οι πληρωμένοι-αναλυτές. Εμείς: οι gamer και μόνο εμείς (τρανό παράδειγμα το υπερ-κράξιμο για την τιμή του MGS:Ground Zeroes).
Τέλος, να επαναλάβω και πάλι: άπειροι οι τίτλοι που έχουν ακυρωθεί και που δεν ξέρουμε/τε, άπειροι θα συνεχίσουν να ακυρώνονται και.......ποσώς μας ενδιαφέρει. Γιατί; Διότι υπάρχει υπερ-πληθώρα τίτλων, για κάθε (σχεδόν) γούστο, σε κάθε (σχεδόν) πλατφόρμα και για κάθε ηλικία, όπως και για κάθε τσέπη. Το πρόβλημα δεν είναι η υπερ-προσφορά τίτλων στην βιομηχανία, αλλά η υπερ-κάλυψη μιας μειωμένης ζήτησης - συγκριτικά με τα επικά χρόνια 1978-1983 και 1997-2004 (από πλευράς ζήτησης).
no worries people. :D
Λευτερη, οντως δεν ειμαστε στα ενδοτερα του game development και οντως, απλοι gamer ειμαστε και δεν ξερουμε τι συνθηκες επικραττουν. Καλα τα λες.
Ταυτοχρονα ομως δεν μπορω, παρα να διαπιστωνω το προφανες, οτι για να ακυρωθει κατι -ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ- που δουλευες ΤΡΙΑ σχεδον χρονια απανω του και να απολυσεις ΠΕΝΗΝΤΑ υπαλληλους...ε κατι σιγουρα δεν εκανες καλα...
Και πιςτευω, δεν χρειαζεται οχι να ειμαι απλος gamer, ουτε καν gamer για να το αντιληφθω αυτο. Σαφως και δεν λεω οτι σιγουρα παει για φουντο ολοκληρη η εταιρεια, αλλα, ε δεν ειναι και το καλυτερο να ακυρωνεις δουλεια 3 χρονων και να απολυεις κοσμο. Οπως και να το δει κανεις.
ε, καλά ναι, με την απλή λογική σαφώς και κάτι δεν πήγε καλά.
απλώς, αυτό που λέω, χωρίς να υποβαθμίζω ούτε πλαγίως ούτε εμμέσως τον "απλό" gamer, είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχεί - ούτε καν να προβληματίζεται, καθώς άπειρες οι ακυρώσεις, όπως επίσης, για κάθε στούντιο που διαλύεται (αν διαλυθεί κάποιο), κάποιο άλλο γεννιέται - έστω και υπό μικρότερη ομάδα, αλλά με περισσότερη όρεξη για δημιουργία (ή αντιθέτως με καμία όρεξη= τίτλοι για mobile).
τέλος πάντων, και η SSM να πάει περίπατο εντελώς, δεν ανησυχώ καθόλου. Η Sony κάπως / κάτι θα κάνει για να αναπληρώσει το κενό......και αν δεν το κάνει, τότε κακό δικό της. Οι απανταχού gamer που είναι οι μοναδικοί καταναλωτές / πελάτες, θα την "ανταμείψουν" καταλλήλως. Και τραβώντας το από τα μαλλιά, αν η Sony μαλακιστεί με τα 1st party studios της, "υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές".
Για εμένα, όχι απλά πολύ, αλλά πάρα πολύ ασχοληθήκαμε. Βέβαια, αυτό το "πάρα πολύ" ίσως να είναι λόγω του ότι βρισκόμαστε σε φόρουμ, και με την ανεργία που μαστίζει την χώρα μας, πολύς κόσμος έχει άπλετο χρόνο για σκότωμα. (κατά περιόδους, μέσα σε αυτούς κι εγώ, παρα-φιλολογώντας με διάφορα ποστ)
ΥΓ: για κάποιο λόγο, που ούτε εγώ δεν ξέρω, κατάφερα να γράψω ένα "ΥΓ" και τελικά να το σβήσω με συνέπεια να μην εμφανιστεί στο ποστ, οπότε και το γράφω τώρα: η τελευταία πρόταση ("Βέβαια...") είναι καθαρά σε ύφος αστεϊσμού (και όχι λοιδορίας, ούτε σαρκασμού) μπας και χαμογελάσουμε λιγάκι, διότι αυτές τις εβδομάδες είμαι σε λίαν αθλία κατάσταση (κηδεία στην οικογένεια, γαμήσια επαγγελματικά, το αμάξι απαιτεί επειγόντως συνεργείο εδώ και 4 μήνες).
Nα προσθεσω και το παρακατω, στα πολυ σωστα πραγματα που ειπε ο λευτερης, το παρακατω ειναι απο neogaf, και απο Moderator οποτε δεν λεει μαλακιες.
Quote:
If my sources are correct, here's what probably happened.
- SSM Scifi IP conceptualised and greenlit. Enters production.
- Destiny announced. Unfortunate similarities to new IP (no idea what exactly: genre, presentation, story, design, etc). Sony/SSM not impressed.
- Sony/SSM request reworking the design to distance from Destiny. This naturally increases dev time, workload, and resources.
- Reworking fails. Either conceptually still too similar to Destiny, or (most likely) unable to conceptualise new designs and implement them efficiently. Project and development process suffers.
- Sony/SSM pull the plug on a project that has now gone on for too long, become too expensive, with no real end in sight and/or lack of confidence in a high quality game at the end of the tunnel.
- Decision made to downsize SSM as a whole. God of War 4 still in development (assuming it's not being headed by someone else), as well as aiding other studios on their projects (eg: The Order: 1886, Everybody's Gone to the Rapture).
- Many senior personnel of cut project let go as their positions at SSM no longer needed. Those roles already filled on existing projects. Staff that can move over to the production of existing projects kept.
Κρίμα για τους ανθρώπους αλλά φανταστείτε το κράξιμο που θα έπεφτε αν η Sony έβγαζε ένα Destiny knock-off, κατώτερης ποιότητας σαν αποκλειστικό για το PS4! Θα ήταν ζημιογόνο και οικονομικά αλλά και για το image του studio αλλά και του PS4 συνολικά.
Λογικη ακουγεται η κινηση...
Εβλεπαν στο βαθος οτι θα υπαρχει ζημια λογω Destiny και απο το να χασουν περισσοτερα εκατομμυρια ακομα σε διαφημιση,development,events κτλ, σταματησαν το project κι ας εχουν χασουρα πολλων εκατομμυριων στη παρουσα στιγμη.
Οσο για τους υπαλληλους πιστευω οτι ειναι ολοι τους contractors.
Project καποιας χρονικης περιοδου και οταν με το καλο τελειωσει τοτε μπορειτε να πατε στο καλο. Αν εχουμε καποιο καινουργιο project τοτε ξαναπροσλαμβανουμε.
Ειναι αυτο που λεει ο Λευτερης, μια τετοια ειδηση δεν ενδιαφερει τον μεσο gamer, οποτε δεν υπαρχει λογος να βγει στην επιφανεια.
Εγώ δεν βλέπω τον λόγο να θαφτεί αυτή η είδηση. Με την ίδια λογική δεν πρέπει να βγαίνουν οι πωλήσεις κάθε μήνα/βδομάδα γιατί δεν ενδιαφέρουν τους gamers, δεν πρέπει να βγαίνουν στα gaming sites τεχνικές αναλύσεις/παρουσιάσεις γιατί δεν ενδιαφέρουν τους gamers κοκ.
Προσωπικά πιστεύω ότι καλό είναι που υπάρχει σφαιρική ενημέρωση. Μερικούς τους ενδιαφέρει, μερικούς όχι. Καλό είναι πάντως να γνωρίζουμε όλοι πως λειτουργούν οι μεγάλοι publishers, πως πολλές φορές οι αποφάσεις παίρνονται από άτομα που βλέπουν μόνο νούμερα και δεν έχουν επαφή με το αντικείμενο. Και που στην τελική δεν κάνουν την δουλειά τους σωστά γιατί όταν πετάς στα σκουπίδια ένα project που απασχολούσε 50 άτομα επί κάποιο χρονικό διάστημα, έχεις προκαλέσει τεράστια χασούρα...
Κρίμα για τους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους αν και σύντομα θα βρουν αλλού. Ο κλάδος πάντως σίγουρα δεν είναι καθόλου σταθερός.
^^ Συμφωνω απολυτα, δεν με ενδιαφερει να μαθω το γιατι εφαγε ακυρωση (υποθετω θα ειχαν τους λογους τους) αλλα σαν καταναλωτης που εχω κανει μια επενδυση στην συγκεκριμενη κονσολα θα ηθελα να γνωριζω τι παιχνιδια μπορω να περιμενω. Το συγκεκριμενο project ηταν ενα απο τα "επισημως ανεπισημα" οποτε λογικο ειναι να υπαρχει και καποιο ενδιαφερον, αν για παραδειγμα ετρωγε ακυρωση το Last Of Us προ ανακοινωσης του στα VGAs κανεις δεν θα το συζητουσε γιατι κανεις δεν ηξερε οτι η ND ειχε χωριστει στα 2 και δουλευε πανω σε project. Απο τη στιγμη που ξεραμε οτι υπαρχει συγκεκριμενη ομαδα στην SSM που δουλευει πανω στο ps4 λογικο ειναι να συζητιεται αυτη τη στιγμη.
Οπως λεει και Vlad (που περιμενει Shenmue ο καημενος LOL) καλως υπαρχει ενημερωση, οποιος θελει την κραταει και την φιλτραρει με τα δικα του κριτηρια, οποιος θελει την προσπερναει.
Έγκυρες πηγές μου λένε ότι ο λόγος που εγκαταλείφθηκε το project ήταν η ανάληψη του Shenmue μετά από πρόταση της Sega!
:p :p