ΥΓ1: Αυτοι που βλεπουν στο εξωτερικο μεταγλωτισμενες οσκαρικες ταινιες, πως ακριβως ρε γαμωτο μπορει να αποδωθει με μεταγλωτισση ενα οσκαρ αντρικου/γυναικειου ρολου?? ΠΩΣ??
ΥΓ2: Και ναι ειμαστε μια τουριστικη χωρα και εγω θεωρω μαγκια μας που αποφασιζουμε στα περισσοτερα θεαματα να βαζουμε υποτιτλους και οχι μεταγλωτισσεις... αυτο μας τιμα και βοηθαει επισης τον κοσμο να μαθει (ακομα και αν δεν παει φροντιστηριο) 10 πραγματα να μπορει να συννεοηθει στην παγκοσμια γλωσσα του κοσμου και οχι να ειναι ενα ερμαιο της νοηματικης οταν βρεθει με ξενους ανθρωπους... εχω τοσα παραδειγματα απο την προσφατη ιταλια που πηγα αλλα και απο αλλες ευρωπαικες χωρες.
Στο Παρισι ειχα πετυχει ενα κουστουμαρισμενο Γαλλο στον δρομο, σενιος απο πανω μεχρι κατω με ακριβα ρουχα, χαρτοφυλακα και λεω "ε του π..στη αυτος θα μιλαει εστω καποια αγγλικα να με κατευθυνει" και τον ρωταω και ο τυπος δεν καταλαβαινε ΓΡΙ... ΓΡΙ.
Στην Ισαπνια περισσυ ειμαι στην Βαρκελωνη, περπαταω στη La Ramblas ( το πιο τουριστικο κομματι της Βαρκελωνης, ζητημα να κυκλοφορει Ισπανος (τροπος του λεγειν)) και βλεπω μια που ηταν σε ενα τουριστικο σταντ για Φλαμινγκο που θελαμε να δουμε, παω εγω, τουριστας τωρα, να μαθω πληροφοριες, ρωταω στα αγγλικα... ΓΙΟΚ... δεν καταλαβαινε τιποτα... σε τουριστικο σταντ δουλευε... για ονομα ποιος την προσελαβε ελεγα απο μεσα μου.
Στην Ιταλια πριν 10 μερες, τα ιδια προσπαθουσα επι ενα πενταλεπτο να συννενοηθω για απλα πραγματα, στο τελος του μιλησα σε σπαστα Ιταλικα (που δεν ξερω να μιλαω Ιταλικα παρα μερικες λεξεις/φρασεις - λογω γαλλικων/αγγλικων που γνωριζω)
Και αυτα ειναι απλα παραδειγματα. Η συντριπτικη πλειοψηφια που επιχειρησα να συννενοηθω αγγλικα ηξερε απο μηδεν εως κακα αγγλικα. Σπανια εβρικα καποιον με μετρια γνωση και οταν ετυχε και πετυχαινα καποιον με καλη γνωση μου ερχοταν να του ζητησω να βγαλουμε σελφι...
Μονο οι Ολλανδοι ειναι σαν και εμας απο τα μερη που εχω επισκεφθει. Ολοι ξερουν αγγλικα και τα σινεμα ειναι τα πειρσσοτερα οπως τα δικα μας.
Εμενα προσωπικα μου ακουγεται κουλο τοσες αναπτυγμενες χωρες, τοσο μεγαλες χωρες Γαλλιες, Ιταλιες, Γερμανιες κλπ και τοσο μεγαλο μερος του πληθυσμου να μην ξερουν αγγλικα το ετος 2018. Εγω θα ντρεπομουν. (οχι οτι ετσι πρεπει να νιωθουν οι αλλοι βεβαια, για εμενα μιλαω) Μακαρι να μην γινει ποτε η Ελλαδα ετσι.