Originally Posted by
Lefteris_X
Καλημέρα.
Κι εμένα από την μεριά μου για αυτούς τους 2 προαναφερθέντες λόγους δεν με ενθουσιάζουν αυτά που έλεγε το βίντεο, το οποίο ούτε καν είδα απλώς διάβασα την περιγραφή στο eurogamer.
1) Για εμένα (το γούστο μου δηλαδή) το PS5 ήταν η πιο απογοητευτική γενιά μακράν. Ναι, μακράν. Ανέκαθεν στην ζωή μου δεν έπαιζα RPG, hack n slash, horror παιχνίδια (αν κάποιος αναρωτηθεί, και τι παίζεις; να υπενθυμίσω ότι κάθε γενιά πιο πίσω η ποικιλία ήταν απίστευτα περισσότερη τόσο σε ποιότητα όσο και ποσότητα), ούτε indie (πιθανές μικρο-εξαιρέσεις είναι...εξαιρέσεις, όχι ο κανόνας). Συνεπώς το PS5 με την απειροελάχιστη προσφορά 1st party καθαρόαιμων PS5 (και όχι crossgen) τίτλων με έχει απογοητεύσει. Τους λόγους, πως/τι/γιατί τους ξέρουμε, τους έχουμε αναλύσει πάμπολλες φορές.
Ακόμα νιώθω ότι το PS5 δεν έχει δείξει το δόντια του. Δεν με έχει κάνει να νιώσω ότι είναι PS κονσόλα. Σαν ένα βελτιωμένο revision με SSD του PS4 Pro νιώθω, μην πω κιόλας σαν ένα PC με καλογραμμένους drivers. Δηλαδή, για εμένα πάντα, πλήρης απογοήτευση. Περνάει πάρα πολύς καιρός ανάμεσα στο on/off κουμπάκι που πιάνει σκόνη. Πολύ σκόνη. Τόση που δεν έχει φάει κανένα PS στην ζωή μου.
Ξανατονίζω: έχει αλλάξει όλη η βιομηχανία, γνωρίζουμε τους λόγους, τα έχουμε αναλύσει πολλές φορές. Εντούτοις αυτό δεν αλλάζει την απογοήτευσή μου. Ναι μεν υπάρχει ο ρεαλισμός (άλλωστε η σημερινή κατάσταση της βιομηχανίας είχε αρχίσει να φαίνεται ότι - ως μονόδρομος - εκεί θα κατέληγε από τα μέσα της γενιάς PS3, τουλάχιστον στα μάτια μου, από επιχειρηματικής άποψης / τα έχω αναλύσει εκτενέστατα αυτά στο μακρινό παρελθόν), αλλά ο ρεαλισμός δεν αλλάζει τα συναισθήματα μου δε. Άλλο η πραγματικότητα και άλλο η προσωπική απογοήτευση, πως να το πω, μια συνεχώς αυξανόμενη αδιαφορία για κάθε νέο τίτλο.
Για έναν άνθρωπο που απολάμβανε WipEout, Jak & Daxter, Ratchet, Shadow of Memories, Ico, Uncharted, Little Big Planet, Warhawk, God of war 1-2-3, Sly Cooper 1-2-3-4, OutRun 2005, RDR 1-2, GTA 4-5, διάφορα digital παιχνίδια του PS3 όπως fat princess, stardust, ένα άλλο περίεργο pinball game που δεν θυμάμαι τίτλο, puppeteer και άλλα "περίεργα" που δεν ανακαλεί η μνήμη μου αλλά όχι δήθεν-ρετρο (έχω ζήσει στο ΦΟΥΛ την εποχή 8-bit και 16-bit με χιλιάδες παιχνίδια και δεν με ελκύει καθόλου να την ξαναζώ με εσκεμμένο ρετρό σχεδιασμό), η βιομηχανία δεν με ελκύει πλέον εν γένει, και εν είδει το PS5 καθώς είναι η μοναδική gaming πλατφόρμα μου.
2) Είχα ενθουσιαστεί όταν πριν 5 χρόνια ο Cerny είχε κάνει την τεχνική παρουσίαση του PS5. Είχα γράψει αναλύσεις επί αναλύσεων τι εν δυνάμει θα δούνε τα μάτια μας........αλλά αυτά πραγματικά δεν τα είδαμε. Προσοχή: αναφέρομαι σε αυτά που ΘΑ μπορούσαμε να δούμε με βάση τον ξεχωριστό σχεδιασμό του hardware ο οποίος διαφέρει σε κάποια σημεία -σημαντικά- από αυτόν των PC και του Xbox. Αυτά όμως δεν τα είδαμε. Μιλάω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να τα δούμε, όχι απλώς να αγγίζουν μερικές δυνατότητες όπως αστραπιαία loading (γιατί αυτά επιτυγχάνονται και στους PC). Μιλάω για την αίσθηση "αυτό για να βγει σε PC χρειάζεται 4-5 φορές πιο δυνατό μηχάνημα με αντίστοιχο κόστος, ώστε να καλύψει την διαφορά hardware της κονσόλας μέσω brute force", όπως γινόταν με τα παλαιότερα PS (ακόμα και το PS4, είχε κάποιους τίτλους που ενώ κόστιζε 400 ευρώ, αργότερα 300 ευρώ, χρειάζονταν κάποιος ένα PC των 1200-1700 ευρώ για να τα αναπαράξει. Τα ίδια στο PS3, ακόμα περισσότερο στο PS2 κ.ο.κ.).
Αυτή τη φορά, δεν με ενθουσιάζει ο Cerny.......γιατί πολύ απλά ούτε οι 3rd party ακολούθησαν σχεδιαστικά το αρχιτεκτονικό δόγμα του στο PS5, ούτε οι 1st party. Ξανά προσοχή: οι 1st party εκμεταλλεύτηκαν λίγα χαρακτηριστικά από το δόγμα του, τόσο λίγα που ουσιαστικά στη συνολική εικόνα τα παιχνίδια PS5 μοιάζουν με enhanced εκδόσεις PS4 Pro revision 2. Παράδειγμα το Spiderman 2, που φορτώνει ακαριαία τα χιλιάδες animation frames του χαρακτήρα από τον SSD ώστε να γλιτώνει να τα φορτώσει όλα στην RAM και να χαθεί από αυτήν μεγάλος όγκος που είναι πολύτιμος από το κυρίως παιχνίδι. Ναι, οκ, αλλά ως συνολική εικόνα το Spiderman 2 μοιάζει σαν μια enhanced έκδοση του Spiderman 1 που έπαιζε μια χαρά ακόμα και στο απλό PS4. Αν κάποιος πει "μα....στο PS5 έχει επιλογή για ελαφρό raytracing, έχει επιλογή για 60 fps", θα απαντήσω "αυτό είναι PC νοοτροπία εξέλιξης, όχι κονσόλας".
Επίσης: όλα αυτά που αναφέρονται στο βίντεο, πάλι για 3 λόγους δεν με εξιτάρουν: α) το raytracing δεν με ελκύει, ούτε βέβαια με απωθεί, αλλά είναι μια ενδιάμεση κατάσταση του στυλ "μιεχ, είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει δεν με κάνει να αλλάζουν προς το καλύτερο-χειρότερο τα συναισθήματά μου" διότι τα παιχνίδια ήδη στα μάτια μου μπορούν από καλλιτεχνικής άποψης να αποδώσουν πολύ ωραία γραφικά από την προηγούμενη γενιά χωρίς RT (βλέπε Uncharted, Horizon, RDR 2), β) όλες οι τεχνικές upscale και Neural network και memory compression υπόσχονται όντως ΠΑΡΑ πολλά για το μέλλον......αλλά αυτά τα πολλά δεν ξέρω ότι οι 3rd/1st party developers θα τα υιοθετήσουν για να με κάνουν να νιώσω "έχω νέα κονσόλα", όπως δεν το έκαναν στο PS5 παρά το νέο αρχιτεκτονικό δόγμα του Cerny πριν 5 χρόνια, γ) το γεγονός ότι οι νέες αρχιτεκτονικές θα είναι για όλους, ήτοι PC, Xbox, PS χρήστες, συγνώμη αλλά ενισχύει την αίσθηση απογοήτευσης-λόγω-ομογενοποίησης.......δηλαδή τι να τις κάνω αυτές τις αρχιτεκτονικές αφής στιγμής θα τις έχει οσονούπω και ο PC χρήστης και μάλιστα με περισσότερη ιπποδύναμη στα επιμέρους στοιχεία της κάθε νέας αρχιτεκτονικής; Να πω για τα 2.560 bit εύρος διαύλου + 48 GB/s main RAM <--> GPU RAM του PS2 που δεν είχε ΠΟΤΕ κανένα PC, να πω ένα "μεγαλοπρεπές ναι". Να πω για τους PS3 synergistic processors και τον τρόπο που επικοινωνούσαν μεταξύ τους, με τον main core CPU και με την cache RAM και τα 256 GΒ XDR RAM που τότε οι PC ούτε καν είχαν στην σχεδίασή τους, να πω ναι. Όλα αυτά τα είχαν εκμεταλλευτεί οι 1st party σε ακραίο βαθμό (σε βάθος χρόνου και σε μέτριο βαθμό οι 3rd party) και με έκαναν να νιώθω "έχω νέα κονσόλα". Στο PS4, τα πράγματα έγιναν πιο χλιαρά, πιο PC αρχιτεκτονική.....με λίγα στοιχεία custom σχεδίασης......η οποία παρά την μικρή custom-ιά της έκανε τους 1st party να αποδώσουν τίτλους που, όπως προανέφερα, ένα PC απαιτούσε 2-3 έως 4 φορές παραπάνω χρηματική επένδυση. Και πάλι όμως η ομογενοποίηση είχε αρχίσει να με ενοχλεί, να με "χαλάει", να με κάνει νιώθω ότι έχω ένα PC με σωστούς drivers. Όχι μια "νέα κονσόλα".
Οπότε δεν με ενθουσιάζει το βίντεο του Cerny. Τάζει πολλά μεν, αλλά για όλους δε. Ε, δεν με ενδιαφέρουν οι "όλοι" αλλά εγώ, ο μελλοντικός κάτοχος PlayStation 6. Να πάρω PS6 για να βλέπω παιχνίδια που είναι PC-φιλοσοφίας σχεδίασης; Τα οποία με επί 1.2-1.5-1.8 παραπάνω κόστος τα παίζει και ο gaming PC, αλλά που είναι ένα πλήρες υπολογιστικό σύστημα που κάνει μυριάααααδες άλλα πράγματα για τα λεφτά μου (εργασία, δημιουργία-σύνθεση βίντεο/μουσικής/γραφικών, multitasking, σύνδεση μυριάααδων περιφερειακών, και με πλήρως αναβαθμίσιμο hardware) ;
Σόρρυ αλλά αυτό το "τοπίο" με έχει χάσει ως enthusiast.
Για τρίτη (τέταρτη; ) φορά: ξέρω, ρεαλιστικά μιλώντας, που βρίσκεται η βιομηχανία gaming και η βιομηχανία hardware και λόγω αυτής της κατάστασης γίνεται ότι γίνεται. Ξέρω ότι η Sony δεν έχει τα χρήματα για R&D όπως η Apple, να κοπανήσει custom μαγείρεμα RISC CPU (είτε λέγεται ARM - custom - αρχιτεκτονικής και custom GPU, είτε λέγεται custom RISC-V) και μετά να τρέχουν ιδρωμένα τα PC με υπερ-τριπλάσιο κόστος να αποδώσουν εφάμιλλα αποτελέσματα.
Αλλά το τι είναι ρεαλιστικά εφικτό με το τι είναι αρεστό-ικανοποιητικό συναισθηματικά όπως ήταν στο παρελθόν, απέχει πάρα πολύ πλέον. Πάαααρα πολύ.
ΥΓ: Τελικά είδα το βίντεο, δεν λέει σχεδόν τίποτα τεχνολογικό, μόνο αόριστες αναφορές-επικεφαλίδες λένε και πολύ, μα πάρα πολύ, πατ-πατ ο ένας στον ώμο του άλλου. Το αστείο/τραγελαφικό (που με κακό τρόπο διατυπώθηκε από τους δύο παρουσιαστές) της υπόθεσης είναι ότι την στιγμή που ο Cerny λέει (σε ελεύθερη μετάφραση) "είμαστε ενθουσιασμένοι που οι νέες τεχνολογίες θα έρθουν στην επόμενη κονσόλα μας".......κυριολεκτικά το επόμενο δευτερόλεπτο ο άνθρωπος της AMD λέει "χαιρόμαστε που οι νέες τεχνολογίες θα είναι διαθέσιμες για όλους τους gaming χρήστες, γιατί θέλουμε όλες οι νέες τεχνολογίες να είναι προσβάσιμες σε όλους τους gamer.".........με λίγα λόγια "γείωσε" τον Cerny απευθείας. Κακή εικόνα -κατ' εμέ- αυτή η "γείωση"......και επαυξάνει αυτά που έγραψα πιο πάνω, περί του ότι δεν με ενδιαφέρει να πάρουν όλοι τις νέες τεχνολογίες και μερικές από αυτές να λάβει το PS6. Να βράσω την ομογενοποίηση. Κατ' επέκταση όλοι πληρώνουμε με τα λεφτά μας το εκάστοτε προϊόν που αγοράζουμε.....αλλά στην ουσία τα λεφτά μας χρηματοδοτούν τα προϊόντα όλων. Σόρρυ, αλλά αυτό δεν είναι ωραίος μελλοντικός δρόμος για τους καταναλωτές.