H χθεσινη μερα ειχε μπολικο "ουαου" και πολυ βρισιμο! χαχα... Συνεχιστε να διαβαζετε!
Αν εχω σιχαθει κατι απο το Mass Effect 2 ειναι το ντεμο και αυτο επειδη το εχω παιξει απειρες φορες μεχρι την κυκλοφορια του κανονικου τιτλου. Ξεκιναω λοιπον χθες να παιζω ΜΕ2 και ενω γνωριζα οτι το κομικ δεν παρουσιαζεται στην αρχη αρχη του παιχνιδιου, διαπιστωσα οτι εχω παιξει κοντα 3 ωρες και εχω φτασει και ολοκληρωσει την αποστολη που βρισκεται στο δευτερο μερος του ντεμο... (την οποια εχω σιχαθει ειπαμε)
And then it hits me... που ειναι το κομικ?? ΟΕΟ?? Δεν μπορει τοσες ωρες παιχνιδιου και να μην υπαρχει αυτο το βιντεο! Τρεχω στο νετ και διαπιστωνω οτι προσωρινα η Bioware (ή μαλλον η ΕΑ) ειχε προβλημα με το Cerberus Network με αποτελεσμα να μην εμφανιστει πουθενα το κομικ στο playthrough μου...
Σιχτηρησα την ωρα και την στιγμη γιατι διαπιστωσα οτι 3 ωρες επαιζα και θα πρεπει να ξαναξεκινησω απο την αρχη.... το οποιο και εκανα. Το κομικ εμφανιζεται αμεσως μετα το εισαγωγικο βιντεο αφου γινει .... οτι γινει στο Normandy. Ξαναπαιζω λοιπον το παιχνιδι και ξαναφτανω στην κωλοαποστολη του ντεμο, την τελειωνω και μετα διαπιστωνω οτι εχει παει σχεδον 3 η ωρα και αυριο δουλευω... τουλαχιστον πλεον ξερω οτι παει αυτο ηταν χαχα!
Στα του παιχνιδιου τωρα. Ξεκιναω λεγοντας οτι απο το λιγο που εχω παιξει, τα παιδια ειχαν δικιο με αυτα που ελεγαν. Το παιχνιδι ειναι 95% shooting και 5% RPG οσον αφορα το gameplay. Ειναι ομως 100% RPG σε ενα αλλο κομματι, σημαντικοτερο για εμενα, αυτο του RP - ητοι- role playing. Οι διαλογοι, η ατμοσφαιρα, ο κοσμος, η λεπτομερειες ειναι ολα top notch. Μετα απο μερικες ωρες το παιχνιδι κυριολεκτικα σε βυθιζει στον κοσμο του.
Και τι κοσμος, τα γραφικα ειναι υπεροχα, πολυ καλυτερα οχι μονο απο τεχνικης αποψης αλλα και απο καλλιτεχνικης. Οταν επισκεφθειτε τον Omega στις αρχες του παιχνιδιου το διαπιστωνετε αυτο. Το παιχνιδι τρεχει νερακι κυριολεκτικα στο PS3 οι στιγμες που το framerate πεφτει ειναι λιγες και το 80% του stattering ή των σπασιματων που εμφανιζοταν στο ντεμο ειναι παρελθον οπως φυσικα και το screen tearing. Φυσικα υπαρχει θεμα με το ΑΑ, αλλα το Mass Effect παντα ειχε θεμα με το AA απο γεννησιμιου του. Δεν θα σας ενοχλησει ομως εκτος και αν ειστε κολλημενοι! λολ
πως ειπα το παιχνιδι ειναι 100% rpg οσον αφορα ολα αυτα τα στοιχεια, ομως ειναι 5% rpg οσον αφορα το gameplay. Αυτο -μεχρι στιγμης- εχει καποια κακα και εχει καποια καλα.
Ξεκιναω με τα κακα -σε σχεση παντα με τον προκατοχο του-. Οπως ειπαν τα παιδια το talent tree των χαρακτηρων ειναι συρρικνωμενο οσο δεν παει. Ελαχιστα πραγματα και ικανοτητες προς αναβαθμιση σε σχεση με το παρελθον. Το inventory ειναι πραγματι κατι το οποιο δεν υφισταται, οτι αγοραζετε παει με ...κουρριερ στο σκαφος σας και η στρατηγικη εχει παρει τον δευτερο ρολο στην μαχη ενω στο παρελθον ειχε τον πρωτο λογο κατα τη γνωμη μου.
Ομως υπαρχουν και καποια καλα που πρεπει να αναφερθουν γιατι στο προηγουμενο παιχνιδι ηταν πραγματι κακοσχεδιασμενα. Πρωτα και καλυτερα πλεον μπορεις να ελεγχεις ταυτοχρονα και τα 2 μελη της ομαδας σου χωρις να χρειαζεται καθε λιγο και λιγακι να μπαινεις στο μενου και να επιλεγεις. Μπορεις να δωσεις οδηγιες και στους 2 χωρις προβλημα. Δευτερον, το mapping των ικανοτητων ειναι πολυ μα πολυ καλυτερο. Ολα αυτα βοηθουν, ταυτοχρονα και με το πιο shooting υφος της υποθεσης, να εξοριστει το μεγαλυτερο προβλημα που υπηρχε στο ΜΕ1 για εμενα. Η συνεχης διακοπη της δρασης για να καταφυγεις στο μενου και να κανεις πραγματα που δεν θα επρεπε να μπαινεις σε μενου για να τα κανεις. Πραγματικα ηταν σπαστικο αυτο το πραγμα. Στο ΜΕ1 σε καποιες μαχες πυροβολουσες 4 φορες, μετα μενου για διαχειρηση squad, αλλαγη θεσης, μετα παλι μενου για επιλογη ικανοτητων, μενου μενου μενου μενου καθε λιγο και λιγακι. Σε ενα Final fantasy ή τετοιου ειδους RPG αυτο δεν ειναι προβλημα. Οταν ομως το battle system βασιζεται γυρω απο τα οπλα και την δραση τοτε υπαρχει προβλημα.
Γενικα mixed bag. Απο την μια σε ξενερωνει που εχει δοθει τοσο εμφαση στο shooting κομματι (προτεινω να μην παιξει κανεις σας soldier class θα ειναι απιστευτα βαρετο), αλλα απο την αλλη η ροη της δρασης ειναι πλεον πιο ομαλη και σωστη.
Ομως για εμενα ενα παιχνιδι σαν το ΜΕ δεν ειναι το gameplay που εχει τον πρωτο λογο (εννοω το βattle system εδω για την ακριβεια) αλλα το role playing κομματι και το ολο συμπαν που εχει δημιουργηθει. Ειναι φοβερη η δουλεια της Bioware σε αυτο το κομματι και εχει βελτιωσει τα παντα σε αυτον τον τομεα σε σχεση με το παλιο. Η λεπτομερεια του κοσμου ειναι εξωφρενικη, πληροφοριες για τα παντα, το συμπαν δειχνει τοσο ελκυστικο οσο και απειλητικο, η μουσικη ειναι πολυ καλη, γενικα δουλεια κινηματογραφικου επιπεδου.