Οκ... κοντεύουμε...
https://youtu.be/BYt6r8z6pUY
https://www.eurogamer.net/articles/d...th-anniversary
Printable View
Οκ... κοντεύουμε...
https://youtu.be/BYt6r8z6pUY
https://www.eurogamer.net/articles/d...th-anniversary
Θάνατος στην ΑΙ.
Γιατί έχει ξεφύγει ΠΑΡΑ πολύ. Ιδιαίτερα ΘΑΝΑΤΟΣ στα νευρωνικά δίκτυα.
Παίζουν με την φωτιά......και ΔΕΝ αναφέρομαι στις παπαροεταιρίτσες σαν την nvidia, αλλά στους στρατούς που δεν διαρρέει το τι έχουν φτιάξει και είναι ΛΙΑΝ επικίνδυνο.
^^ Να πω ότι δεν γέλασα με το σχόλιο σου θα είναι ψέματα - έκλαψα! :D
(Αναφέρομαι στο purist του σχολίου - για να μην παρεξηγηθώ).
Εντάξει η AI κάνει ότι την εκπαιδεύσεις. Έχει τα καλά της και τα κακά της.
Προφανώς αναφέρομαι στο θετικό της υπόθεσης στα games μας.
Νταξ, είχα χιουμοριστική διάθεση χαχαχαχαχ.
Πέραν πλάκας όμως, η κατάσταση έχει ξεφύγει ΠΟΛΥ με τα νευρωνικά δίκτυα εντός μιας ΑΙ, γιατί πλέον ΔΕΝ χρειάζεται να τους πεις (προγραμματίσεις δηλαδή) τι να μάθουν.
Μόνα τους, με κατάλληλους σένσορες (είτε λέγονται κάμερες, είτε λέγονται αισθητήρες θερμοκρασίας, είτε λέγονται μικρόφωνα, είτε λέγονται παρακολούθηση ροής data εντός του hardware).........αυτο-εκπαιδεύονται μόνες τους οι ΑΙ και μετά πράττουν επίσης μόνες τους.
Αρκετοί επιστήμονες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους........."πάτε να φτιάξετε έναν αυτοεκπαιδευόμενο εγκέφαλο. Δηλαδή είστε πολύ κοντά στην προσομοίωση ενός ανθρώπινου εγκεφάλου..........την στιγμή που δεν ξέρουμε ΚΑΝ τις δυνατότητες του, καλές ή κακές, όταν θα φτάσουμε να τον χρησιμοποιούμε στο 100%. Μια ΑΙ όμως πάντα δουλεύει στο 100%. Πάτε να προσομοιώσετε κάτι που δεν ξέρετε τι θα κάνει όταν ενηλικιωθεί από μόνο του και θα είναι στο 100% peak του".
Οκ, είμαι εντελώς οφφτόπικ όσο αφορά τα games, αλλά είναι ένας κλάδος που παρακολουθώ χρόνια και πλέον έχουμε φτάσει σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα.
ΥΓ: Όπως πάει σε λίγα χρόνια θα μας στείλει "φιλάκια" ο Skynet.
Γενικά το σενάριο να μας καταλάβουν οι μηχανές με το advanced AI τους είναι ακόμα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Δεν θα ξυπνήσει ξαφνικά κάποιο drone μετά από χρόνια εκπαίδευσης μεσω evil neural networks και θα αρχίζει να θερίζει το ανθρώπινο είδος. Απλά υπάρχουν σαφώς ηθικά ζήτηματα για το πως θα χρησιμοποιηθεί το όλο και πιο εξελιγμένο ΑΙ από όσους έχουν τον έλεγχο σε αυτό. Για παράδειγμα πως θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι τεχνολογίες από τις χώρες που φτιάχνουν στόλο από drones και γενικά πιο εξελιγμένο οπλισμό κάθε είδους. Ή πως χρησιμοποιείται το ΑΙ από αυταρχικά καθεστώτα όπως στην Κίνα για παρακολούθηση και έλεγχο των πολιτών. Το καθεστώς έχει τεράστια υπολογιστική ισχύ και συλλέγει άπειρα δεδομένα που του δίνουν τη δυνατότητα να στερήσει βασικά δικαιώματα όπως πρόσβαση σε συγκοινωνίες ή στα χρήματα που έχει κάποιος στην τράπεζα όταν το κρίνει απαραίτητο. Και το απαραίτητο μπορεί να είναι επειδή κάποιος έκανε κάποιο έγκλημα ή επειδή δυσφήμισε το καθεστώς. Γενικά αυτά είναι υπαρκτά προβλήματα ήδη και δεν φταίει η τεχνολογική εξέλιξη αλλά η φύση του ανθρώπου. Ο Terminator είναι ακόμα μακρυά πάντως :P
Πλέον δεν κάνουν και τόσο πάττερν μάτσινγκ.
Νταξ, δεν έχουμε φτάσει στην ελεύθερη βούληση κιόλας (γι' αυτό είπα πριν είχα χιουμοριστική διάθεση).
Θυμάμαι πριν από λίγα χρόνια, από την nvidia που δεν έχει καμία σχέση με το τι γίνεται εντός των στρατών, είχαν εξοπλίσει ένα αμάξι με ποικίλους αισθητήρες (ας τα πούμε μάτια, αφτιά, και σένσορες αίσθησης)........και δεν προγραμμάτισαν τίποτα. Την άφησαν μόνη της να κάνει συνέχεια trial and error.
Μετά από λίγες μέρες (??? δεν θυμάμαι το ακριβές χρονικό διάστημα, μπορεί να ήταν και αρκετές ώρες αντί μέρες), άρχισε να οδηγεί το αμάξι μόνη της. Αρχικά σαν αρχάριος άνθρωπος (να κάνει σαν κατσίκι το αμάξι στην εκκίνηση για λίγα μέτρα)....και κατόπιν οδηγούσε κανονικά.
Όταν ρωτήθηκαν οι επιστήμονες "πως το πέτυχε αυτό η ΑΙ σας;" η απάντηση ήταν "ψάξαμε κατόπιν τον κώδικα που δημιούργησε από την αυτο-εκπαίδευσή της.....και ειλικρινά δεν ξέρουμε. Δεν έχουμε απάντηση".
Ωραία;
Λευτερη δεν έχει αλλαξει κάτι , και πάλι pattern matching κάνουν. Τωρα εαν εσύ πάρεις την εξοδο απο μια και την βαλεις σαν εισοδο σε αλλες, κ.ο.κ. αρχίζεις και παιρνεις αποτελέσματα που μοιαζουν μαγικα αλλα δεν ειναι. Ακομα και στο παραδειγμα που λες, σιγουρα ειχε δοθεί ένας στοχος, αλλιως δεν μπορεί να δουλεψει η διορθωση βαρών πάνω στο δίκτυο και να εκπαιδευτεί η ΑΙ. Για το άλλο που λες οτι δεν ξερεις τι αποτέλεσμα θα σου δώσει ισχύει γιατι οι ΑΙ δουλεύουν στοχαστικά. Μόνο έτσι μπορούν να κάνουν μεγάλα πετσοκόματα στον χώρο αναζήτησης, και να λύσουν προβλήματα με εκθετική χρονική πολυπλοκότητα.
Υ.Γ. Εχω την άισθηση ότι ξέφυγα πολύ με το παραπανω
Εξαρταται απο το αν μπορει να δημιουργηθει συνειδηση*(το AI ως συλλογη πληροφοριων, απο μονο του δεν μπορει να κανει κατι). Αν μπορει να γινει αυτο μεσω ΑΙ δεν το βλεπω απιθανο για skynet φαση. :p . Αλλα και παλι γιατι να ειναι επιθετικα? χεχε.
* το σημειο οπου η μηχανη αντιλαμβανεται τον εαυτο της. Καταλαβαινει οτι υπαρχει.
Ρε παιδιά, άντε να το ξαναπώ: είχα χιουμοριστική διάθεση (εξ ου και Skynet).
Slay, όχι δεν ξέφυγες καθόλου!
Εκεί που διαφωνώ, όπως και πολλοί επιστήμονες διατυπώνουν τις αμφιβολίες-ανησυχίες τους, είναι ότι μέσα στο στρατό (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, κλπ) που ΔΕΝ βγαίνουν στην δημοσιότητα, βρίσκονται πολύ πιο "μπροστά" στην ΑΙ από τις εταιρείες (που βγαίνουν στη δημοσιότητα τα ευρήματα/επιτεύγματά τους) προσπαθούν να πλησιάσουν την ανθρώπινη ΑΙ (δηλαδή stimuli recognition και decision making άνευ προγραμματισμένων patterns) αλλά με τη δύναμη της τεχνολογίας αυτή να λειτουργεί στο 100%.
Φεύγουμε πολύ οφφτοπικ όμως είναι η αλήθεια.
Προσωπικά, δεν καταλαβαίνω γιατί ντε και καλά ο εκάστοτε στρατός πρέπει να μαλακίζεται ΤΟΣΟ πολύ στο να βρει νέους, αποδοτικότερους τρόπους για να κατατροπώσει τον "εχθρό", δηλαδή άλλους humans*. Η μαλακία αυτή που βαράει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από τα προιστορικά χρόνια.
@PDS ακριβώς αυτό. Το self awareness ισούται με "ύπαρξη" άρα και νοημοσύνη. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα (άγνωστα) πανηγύρια. Επιθετικά, φιλικά, ερωτικά (λολ), δεν ξερωγω τι πανηγύρια.
*Η απάντηση του στυλ "το κάνει ο στρατός της τάδε χώρας αναγκαστικά, γιατί η δείνα χώρα το κάνει ήδη, οπότε εξαναγκάζονται οι στρατοί να είναι on par".....είναι μια τελείως μαλακισμένη δικαιολογία για να κρατάμε ακόμα την προιστορική εμμονή "ο ένας να επικρατήσει έναντι του άλλου".
Αυτό που ίσως δεν ξέρετε , ειναι ότι υπάρχουν προβλήματα όπως το πρόβλημα της αποφασισιμότητας (να αποφασίζει μια μηχανή εάν ένας κώδικας θα τερματίζει ή θα μπαίνει σε ατελείωτο loop) για τα οποία υπάρχει μαθηματική απόδειξη ότι δεν θα λυθούν ποτέ από υπολογιστή. Γιαυτό αμφισβητώ το εάν θα αποκτήσουν ποτέ οι υπολογιστές την ικανότητα της σκέψης.
Κατάλαβα τι εννοείς.
Κάπου έχω ένα λινκ, δύσκολο να το βρω γαμώτι μου όμως, που εστιάζει ΑΚΡΙΒΩΣ πάνω σε αυτό που λες και ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα αυτόνομης κρίσης-απόφασης απόλυτα αποσυνδεδεμένο από αρχικό κώδικα. Δεν θυμάμαι όμως, αν για ηθικούς λόγους (?), είχε σταματήσει (ή συνεχίζεται ανεπίσημα) η προσπάθεια, καθώς "πάταγε" πάνω στην θεωρία του self-awareness ως απαραίτητη βάση.
Κάνοντας λίγο ζουμ-άουτ από αυτά που συζητάμε, παρακολουθώ αρκετά την θεωρητική επιστημονική κοινότητα όπου πάνω σε αυτά τα ζητήματα φαίνεται διχασμένη: οι μεν διατυπώνουν τον προβληματισμό "και γιατί να συνεχίσουμε τις έρευνες προς αυτή τη κατεύθυνση (του self awareness), που αποσκοπεί θετικά την επιστημονική έρευνα και κατ' επέκταση την ανθρωπότητα;" και οι δε το εντελώς αντίθετο "η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί ασχέτως των αποτελεσμάτων και των όποιων συνεπειών αυτών".
Εμένα, ως άνθρωπος εκτός του χώρου φυσικά, όλα αυτά μου φαντάζουν ως μια εικόνα ενός παιδιού που παίζει με εργαλεία που δεν κατανοεί κι ελπίζει μέσω trial and error κάτι να κατασκευάσει χωρίς όμως να γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα είναι αυτό που θα προκύψει εν τέλει ως κατασκευή.
Θα μου πείτε......"μα κάπως έτσι ήταν πάντα η επιστημονική έρευνα, δηλαδή ψάχνουμε γιατί πρέπει να ψαχνόμαστε, όχι γιατί έχουμε απαραίτητη ανάγκη τα αποτελέσματα των ερευνών. Ακόμα και τα αρνητικά αποτελέσματα, θεωρούνται θετικά καθώς μάθαμε από τις έρευνες τι δεν έχει τελικά σημασία να συνεχίσουμε να ψάχνουμε".
Ναι, οκ, το καταλαβαίνω.
Μήπως όμως κάπου πρέπει να τραβάμε μια κόκκινη γραμμή; (Ηθικά τα διλήμματα και πολύ δύσκολα έως ακατόρθωτα προς απάντηση. Όπως για παράδειγμα τα αίσχη που έκανε ο Χίτλερ είτε λέγονται βασανιστήρια επίτηδες είτε λέγονται πειράματα-βασανιστήρια.....από τα οποία όμως προσκομίσαμε πολύτιμες πληροφορίες οι οποίες μετέπειτα χρησιμοποιήθηκαν για την βελτίωση της ιατρικής. Χρησιμοποιήθηκαν όμως ΚΑΙ για κακούς σκοπούς. Όπως προείπα, δύσκολα τα ηθικά διλήμματα)
Και....εχμ, ναι, χααχαχαχαχ το ξέσκισα στο οφφτόπικ (και σας έχω παρασύρει μαζί μου / σόρρυ!).
Καλά πέραν από τις προεκτάσεις που συζητάτε - που δεν έχω λόγο να διαφωνήσω με τις όποιες απόψεις, υπάρχει και το θετικό αποτέλεσμα στο Gaming.
Για παράδειγμα:
https://youtu.be/7c6oQP1u2eQ
ή αυτό το πολύ διασκεδαστικό βίντεο (και όμως συγκλονιστικό ταυτόχρονα):
https://youtu.be/Lu56xVlZ40M
Από όπου και αν το πιάσεις, δηλαδή από το DLSS που είναι pattern based μέχρι ότι θες - π.χ. HDR σε games που δεν υποστήριξαν ποτέ μέσω DirectML στην αντίστοιχη παρουσίαση - είναι ένα βήμα μπροστά.
Ωραίο καναλάκι που καταπιάνεται με αυτό το θέμα :
https://www.youtube.com/channel/UCbf...-7l4upoX8nvctg
Έχουμε ρε συ θρεντ περί gaming.
Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει στο παρόν θρεντ οτιδήποτε σχετικό με gaming.
Εμένα βέβαια, όλοι οι υπόλοιποι δεν ξέρω.
Εντάξει λέω για τις προεκτάσεις του AI στο gaming -έτσι πόσταρα το αρχικό και έγινε νήμα, τώρα και εγώ μπερδεύτηκα αν μιλάμε γενικά ή για το gaming.
Προσωπικά όπως είπα δεν με ενδιαφέρει καθόλου στον παρόν νήμα το gaming.
Ας συζητήσουμε και κάτι πιο ενδιαφέρον (για εμένα πάντα) εκτός gaming.
Ok np - πάντως δες το 2ο βίντεο - είναι εντυπωσιακό το fight μεταξύ AI.
Νομίζω ότι έχει και προεκτάσεις σε αυτά που λες - λέτε.
Clusterfuck κανονικά.
Και εδώ που τα λέμε ότι βάλανε 2 AI να τσακωθούν σε ένα test στυλ game δεν σημαίνει ότι είναι παιχνίδι.
Είναι πολύ ενδιαφέρον - δες το οπωσδήποτε και φαντάσου ότι το Skynet πολεμάει με το azure!
:hysterical:
Για έμενα πάντως το εντυπωσιακό στην ΑΙ είναι το ότι μπορεί να λύνει NP-Hard και NP-Complete προβλήματα, όπως το πρόβλημα του περιπλανώμενου πωλητή που έχει πολυπλοκότητα Ο(n!) . Οι θεωρητικοί βέβαια θα σου πουν ότι δεν λύνει αυτά τα προβλήματα, γιατί βρίσκει τοπικά μέγιστα και όχι την βέλτιστη λύση, που ειναι αληθές μεν, αλλά οι λύσεις που δίνει είναι αρκετά καλές για να τις χρησιμοποιήσουμε, κάποιες φορές τυχαίνει να είναι και οι βέλτιστες, αλλά το κυριότερο δεν χρειαζόμαστε δισεκατομμύρια χρόνια για να τις υπολογίσουμε.
Εμένα με ιντριγκάρει το πως λειτουργεί ο Watson της ΙΒΜ.
Έχει πέσει πολύ δουλειά επί πολλά χρόνια.
https://www.theverge.com/tldr/2020/1...-dancing-video
2020:
https://www.youtube.com/watch?v=fn3KWM1kuAw
2016:
https://www.youtube.com/watch?v=rVlhMGQgDkY
Σε 20 χρόνια θα έχουμε Detroit Become Human καταστάσεις! :P