• Ride: Demo Review

  Καθότι οπαδός των μηχανών και παλαιός "ινδιάνος" του δρόμου με "άγριο" μηχανάκι (Honda NSR SE/SP 250R Prospec Quarter β' 1993), δοκίμασα το demo.

  Επίσης, όπως έχω δηλώσει πάμπολλες φορές είμαι φανατικός των 60fps, εντούτοις σε αυτό το ντεμο δεν "αισθάνθηκα" τρομερή την έλλειψή τους = τα 30 καρέ / δευτερόλεπτο έκαναν άψογα την δουλειά τους, ακόμα και στα απότομα γυρίσματα πλαγιασμένος τέρμα ("φέτες" που λέμε) από μεριά σε μεριά.

  Ακολουθεί review του demo.

  Χρησιμοποίησα για 1-2 λαπ την CBR 600άρα, αλλά μου φάνηκε πολύ αδύναμη, ώστε να τεστάρω αυτά που ήθελα. Οπότε επέλεξα το 1000άρακι ZXR για να δω τι "λέει" ο τίτλος. Εννοείται το naked μηχανάκι το αγνόησα, απεχθάνομαι τέτοιες μηχανές γενικότερα.

  Έπαιξα με ρυθμίσεις, εντελώς Pro physics, χωρίς καθόλου TCS ("κόψιμο" δύναμης για αποφυγή έλλειψης πρόσφυσης) και Anti Wheelie (αντι-σούζα), με ξεχωριστά φρένα μπρος-πίσω, αυτόματου σκυψίματος και ημι-αυτόματες ταχύτητες (ώστε να επικεντρωθώ στον χειρισμό).

  Τα physics είναι κάτι μεταξύ arcade και simulator, σε ένα ποσοστό 70% - 30%. Να εξηγήσω. Το ότι σηκώνει σούζα με τέρμα γκάζι στην 1η, 2η σχέση δεν σημαίνει "sim physics" αλλά απλώς "arcade fun". Παράλληλα, ψιλο-σέβεται κάποιους μηχανο-κανόνες, όπως αν είσαι με χαμηλές σχέσεις + τέρμα πλαγιασμένος και ανοίξεις γκάζι, ενδέχεται να υποστείς high-siding με αποτέλεσμα το tank-slaping και μια ωραία τούμπα. Πάλι με χαμηλές σχέσεις και λίγη σχετικά ταχύτητα, όταν είσαι πλαγιασμένος τέρμα μέσα σε μια στροφή και προς την έξοδό της ανοίξεις τέρμα γκάζι + ταυτόχρονα ισιώνεις την θέση σου = ενδέχεται να σηκώσεις σούζα (ίσως και με λίγο παντηλίκι), κάτι που είναι ακριβές με την πραγματικότητα.

  Συνεχίζοντας, τα φρένα είναι ημι-ρεαλιστικά, δηλαδή στα πλαίσια του 70% arcade - 30% sim όπως προανέφερα. Αναλυτικότερα, όταν πατήσεις σκληρά το μπροστινό φρένο θα κάνεις "έντο" (σήκωμα πίσω τροχού) ή πατώντας σκληρά το πίσω φρένο θα "κλειδώσεις" τον τροχό (και ίσως "μετρήσεις οικόπεδο"). Επιτρέπει όμως να πατάς σχεδόν σκληρά τα φρένα ελαφρώς πλαγιασμένος και να μην γλιστράς, κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, όντας πλαγιασμένος απλώς "χαϊδεύεις" τα φρένα, ενώ επίσης, σπανίως χρησιμοποιείς το πίσω. Κάτι που επίσης είναι εντελώς arcade, είναι ότι σου συγχωρεί ΠΑΡΑ πολύ την έξοδο από την άσφαλτο: όταν πατάς σε χώμα, κανονικά σε χρόνο DT θα πρέπει να χάσεις πρόσφυση και να φάς τουμπέτο, ενώ στο παιχνίδι αν προσέξεις (λίγο) = δεν τρέχει τίποτα. Δεν με "χάλασε" όμως, γιατί έτσι διατηρείται η διασκέδαση: όπως είπα είναι περισσότερο arcade παρά sim.

  Ακολούθως, όσο κι αν προσπάθησα δεν κατάφερα να μπω σε στροφή ελαφρώς ντριφτάροντας τον πίσω τροχό, όπως γίνεται στην πραγματικότητα: ήπιο πάτημα μπροστινού φρένου + σκληρό πάτημα πίσω, λίγο πριν την στροφή και με σχετικό πλάγιασμα = "φεύγει" ελεγχόμενα ο πίσω τροχός και εκείνη τη στιγμή ανοίγεις γκάζια = διατηρείς το drift + μπαίνεις στην στροφή, πλαγιασμένος και με την "γωνία" που θες. Κατόπιν, ελαττώνεις πολύ λίγο το γκάζι = αποκτάς ελεγχόμενα πρόσφυση και διαγράφεις την γραμμή που επέλεξες στην στροφή. Αυτό όσο κι αν προσπάθησα δεν το κατάφερα. Βέβαια, η εμπειρία που είχα με τον τίτλο ήταν σύντομη και με μια μόνο μηχανή, στις default ρυθμίσεις και χωρίς καμία βελτίωση. Ίσως μετά από βελτιώσεις και κατάλληλες ρυθμίσεις, το ντριφτάρισμα για είσοδο σε στροφή να είναι εφικτό. Για ένα παιχνίδι όμως 70% arcade - 30% sim, η πιθανή έλλειψη ντριφτ είναι αμελητέα.

  Οι κάμερες που μπορείς να οδηγήσεις είναι α) 1st person full view, β) 1st person cockpit view, γ) 1st person through helmet + cockpit view, δ) 3rd person κοντινό πλάνο, ε) 3rd person μεσαίας απόστασης πλάνο (ελπίζω να μην ξέχασα κάποια κάμερα). Στην "α" κάμερα η αίσθηση είναι σχεδόν σαν να οδηγείς μηχανή, με ότι αυτό συνεπάγεται στην αντίληψη του δρόμου. Το αν είναι πιο δύσκολο ή όχι το gameplay, είναι της απολύτου υποκειμενικής κρίσης. Προσωπικά δεν με εξυπηρέτησε, ίσως όμως με πείσμα και σε βάθος χρόνου να κατάφερνα καλύτερα αποτελέσματα. Ελαφρώς πιο καλά τα πήγα με την "β" κάμερα. Δυστυχώς, χείριστα αποτελέσματα είχα με την "γ" κάμερα, δεν μπορούσα να συντονιστώ με τίποτα, όσες προσπάθειες κι αν έκανα. Ομολογουμένως, τα απείρως καλύτερα αποτελέσματα είχα με την "δ" κάμερα (όχι με την "ε" όμως - ένιωθα κάπως απομακρυσμένο το μηχανάκι). Αλλά να επαναλάβω: η επιλογή κάμερας είναι αποκλειστικά υποκειμενικών κριτηρίων, συνεπώς έκαστος gamer θα πρέπει να πειραματιστεί με τις διαθέσιμες κάμερες, ώστε να κατασταλάξει σε αυτή που τον εξυπηρετεί περισσότερο. Ο στόχος άλλωστε, είναι να ευχαριστηθούμε τον χειρισμό και κυριότερα, να διασκεδάσουμε με ένα παιχνίδι, φέρνοντάς το στα "μέτρα" μας - πάντα στα πλαίσια επιτρέπουν τα εργαλεία, εν προκειμένω οι διαθέσιμες κάμερες, του παιχνιδιού.

  Ολοκληρώνοντας όσο αφορά το gameplay, οι επαφές με άλλους αναβάτες συγκλίνουν αρκετά προς την arcade μεριά: δηλαδή, δεν έχεις επαφή = άμεση τούμπα όπως θα ήταν σε ένα sim, αντιθέτως αλλοιώνεται ελαφρώς η πορεία σου. Βέβαια, δεν βίωσα ιδιαίτερες "επαφές" γιατί πρόσεχα να οδηγώ όσο το δυνατότερο "σωστά". Προς μεγάλη μου όμως έκπληξη, οι επαφές με βράχους ακόμα και σε ευθεία στάση + μεγάλη ταχύτητα = τούμπα μεγαλοπρεπέστατη! Το ίδιο, ίσως ελαφρώς λιγότερο, ισχύει και με τις επαφές σε προστατευτικές μπαριέρες σε μεγάλη ταχύτητα. Με πιο απλά λόγια, όπως ανέφερα πολλάκις, ο τίτλος είναι σα να παίζεις SEGA / Namco coin-op, με αναλογία 70% arcade - 30% sim (ίσως για κάποιους η αναλογία να τείνει προς το 80% - 20%), στοιχείο εξαιρετικά ελκυστικό τόσο για τον αρχάριο στην οδήγηση μηχανών, όσο και για τον βετεράνο που θέλει να περάσει ευχάριστα την ώρα του, χωρίς όμως να βαρεθεί λόγω απλοϊκού χειρισμού και πτωχών physics.

  Σε γενικές γραμμές, τα γραφικά τα βρήκα μεταξύ "κάνουν μια χαρά την δουλειά τους" έως "λίαν καλά". Και αυτό γιατί, σε τίτλους οδήγησης μηχανών κοιτάζεις ΠΟΛΥ περισσότερο (μην πω μόνο) τον δρόμο, σε σχέση με ραλλάκια αυτοκινήτων. Χωρίς να υπερβάλλω, ο δρόμος, η μηχανή σου, οι αντίπαλες μηχανές, όπως και το animation των αναβατών είναι τέλεια. Παρατηρείται ένα σχετικό aliasing (ιδιαίτερα στις πινακίδες), παρά ταύτα δεν είναι καθόλου ενοχλητικό (στο replay το παρατήρησα, εντός αγώνα δεν πήρα χαμπάρι).

  Ο ήχος είναι πειστικότατος, διότι αυτό που μετράει είναι να καταλαβαίνεις τυφλά (χωρίς να κοιτάς τα όργανα δηλαδή) τις στροφές του κινητήρα και να ξέρεις σε ποια σχέση κιβωτίου είσαι. Η μουσική για τα γούστα μου ήταν αδιάφορη έως ενοχλητική, οπότε την έκλεισα εντελώς. Με τη δυνατότητα να ακούμε την μουσική της επιλογής μας, μέσω USB Stick στο PS4, δεν τίθεται "θέμα" με την μουσική υπόκρουση του τίτλου.

  Τα replay έχουν 3 κάμερες (TV, 3rd person, 1st person), όπου κάνουν μια χαρά την δουλειά τους. Ούτε κάτι το Χολυγουντιανό, ούτε όμως κάτι το βαρετό. Μια χαρά αρέσκεσαι να βλέπεις το replay σου μετά το πέρας ενός αγώνα, ενώ μάλιστα, μπορείς να μελετήσεις λεπτομερώς τις γραμμές που πήρες και τα όποια λάθη έκανες, χάρη στο χαρακτηριστικό ελέγχου ταχύτητας forward / rewind playback (από 0.1x έως 2.0x ταχύτητα).

  Στις βελτιώσεις που μπορείς να κάνεις στη μηχανή, παρατήρησα σχετική ποικιλία, όπως μοτέρ, αναρτήσεις, ηλεκτρικά, εξάτμιση, ελαστικά, φρένα, ζάντες αλλά και αισθητικές με ποικιλία για χρώματα σε διάφορα σημεία της μηχανής (ευχάριστο το γεγονός ότι μπορείς να αφαιρέσεις πινακίδες και λαμπάκια φλας). Βέβαια δεν είναι επιπέδου Gran Turismo, αλλά οι βελτιώσεις επαρκούν με το παραπάνω, όπως και οι ρυθμίσεις στην μηχανή (πχ. σχέσεις, αναρτήσεις). Το παιχνίδι άλλωστε δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει άτυπο spin-off του Gran Turismo (για την ακρίβεια: του πάλαι ποτέ για Turist Trophy PS2), παρά ένα τίμιο παιχνίδι - κατά την δική μου εκτίμηση - με 70% arcade 30% sim εύπεπτου και διασκεδαστικού gameplay.

  Όταν παλιά έγραφα review σε παιχνίδια, πριν βαθμολογήσω έλεγα το βασικό κριτήριο που είχα στο μυαλό μου και βάσει αυτού έκρινα. Το κριτήριο λοιπόν, είναι ότι ο τίτλος είναι pure fan, με ισορροπία 70% arcade - 30% simulator (μερικοί ίσως κρίνουν την αναλογία στο 80% - 20%). Ουσιαστικά κινείται στα πλαίσια ενός SEGA / Namco coin-op.

  Έτσι, στο gameplay αποδίδω βαθμό 90% (με άριστα το 100), διότι προσφέρει άμεση διασκέδαση και για όποιον το επιθυμεί (μέσω ρυθμίσεων για περισσότερο ρεαλιστικά physics) το "βάθος" στον χειρισμό επεκτείνεται / δυσκολεύει. Γραφικά: 85%, Ήχος: 82% (ο αριθμός αφορά μόνο τα ηχητικά εφφέ και όχι την μουσική, καθώς μπορείς να ακούς ότι επιθυμείς μέσω USB Stick).

  Για lastability (ή αλλιώς "αντοχή στο χρόνο") δεν μπορώ να βαθμολογήσω ένα demo, χρειάζομαι τον πλήρη και τελικό τίτλο όπως καταλαβαίνετε! Για να κρίνω την αντοχή στο χρόνο θα πρέπει να δω ποια είναι τα διαθέσιμα mode παιχνιδιού, να αξιολογήσω καταρχάς το αν υπάρχει ή όχι multiplayer και ακολούθως τις επιλογές που προσφέρει, όπως και την ποιότητά του.

  Και κάτι τελευταίο: όπως όλα τα παιχνίδια με μηχανές, ο τίτλος δεν συνίσταται καθόλου σε gamer που δεν "κατέχουν" το άθλημα με μηχανάκια (όχι σκουτεράκια κλπ) στην κανονική ζωή, γιατί πολύ απλά θα τον αδικήσουν με την κριτική τους. Λογικό να διατυπώσουν αρνητική κριτική βέβαια, αφού δεν θα έχουν μέτρο σύγκρισης.

  Έχω τραβήξει βίντεο σε ένα σημείο που μου βγήκε ο πάτος για να το "σώσω" να μην φάω τούμπα (αλλά έχω δυσκολία να το ανεβάσω από τον Μακ σε ανάλυση 720p παρά μόνο μέχρι 480p, ίσως γιατί η κωδικοποίηση είναι από το PS4, ενώ με άλλα βίντεο που έχω δημιουργήσει εξ αρχής με τον υπολογιστή έχω ανεβάσει μέχρι και 1080p. Δυστυχώς έχω σβήσει το βίντεο από το PS4, ειδάλλως θα το είχα κόψει-ράψει και ανεβάσει μέσω της ενσωματωμένης εφαρμογής. EDIT: η τελευταία προσπάθεια ίσως να βγήκε επιτυχής στα 720p!!!)


  Thanks for reading!


  This article was originally published in forum thread: Ride started by odytsak View original post
 • Διαφημίσεις

 • Συνεργασιες