View Full Version : PlayStation 5 Revisions - Νέα και συζήτηση για τωρινές και επερχόμενες αναβαθμίσεις της κονσόλας
Leon_DiZ
20-07-2021, 18:37
Τωρινά μοντέλα PlayStation 5 με bold
Μοντέλο
PlayStation 5
CFI-1000A
PlayStation 5 Digital Edition
CFI-1000B
CFI-1100B
Leon_DiZ
20-07-2021, 18:37
Έρχεται νέα έκδοση του PS5 Digital η οποία ζυγίζει 300g λιγότερα.
A new revision of the PS5 Digital Edition has been listed on Japanese websites (CFI-1100B) and PlayStation uploaded the pdf version of the new manuals.
If you compare it with the OG model (CFI-1000B), the console is 300g lighter and they added a thumb screw for the base.
https://pbs.twimg.com/media/E6vdY3NUYAEG7Jg?format=jpg&name=4096x4096
https://pbs.twimg.com/media/E6vdkMyVEA81qkr?format=jpg&name=medium
A NEW PS5 MODEL HAS APPEARED IN AUSTRALIAN STORES
https://press-start.com.au/news/playstation/2021/08/21/new-ps5-model-cfi-1102a-australia/
SKU code: CFI-1102A
Πάντως για τα 300γρ διαφορά πιο ελαφρύ ακόμη δεν γνωρίζουμε σε τί οφείλεται.
Και το περίεργο είναι ότι μόνο στα digital έγινε αυτό προς το παρόν.
Το physical έχει ολόιδιο βάρος με το παλιό SKU; Και τα 300gr διαφορά σίγουρα δεν είναι το BD-ROM drive;
Το physical έχει ολόιδιο βάρος με το παλιό SKU; Και τα 300gr διαφορά σίγουρα δεν είναι το BD-ROM drive;Αυτό είναι το παράξενο. Ότι δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή στα physical. Η εκτός αν δεν το ανέφεραν όπως στα digital.
https://www.enternity.gr/Article/Gadgets/News/%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%89%CE%BC%CE%AD%C E%BD%CE%BF-revision-%CF%84%CE%BF%CF%85-PlayStation-5-Disc-Edition/69499.html
Εδώ τελικά αναφέρονται στο physical edition.
Μπερδεύτηκα τελείως. Η εκτός αν η αλλαγή ισχύει και για τα δύο.
Lefteris_X
23-08-2021, 15:27
Ποιος ο λόγος να μας νοιάζει εμάς που ήδη έχουμε PS5, αυτή η αλλαγή;
Ακόμα και για κάποιον που δεν έχει, τι τον ενδιαφέρει αν το μηχάνημα ζυγίζει 300 γρ λιγότερο (που κάλλιστα είναι εφικτό με μικρότερο εσωτερικό τροφοδοτικό) ;
Giannis1979
24-08-2021, 16:36
¶λλαξα εγώ το δικό μου με physical version.
Την Πέμπτη που θα παραλάβω είμαι πολύ περίεργος να δω αν θα είναι η νέα έκδοση.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Εγώ πάντως παιδιά έδωσα σε ένα φιλαράκι το physical και πήρα digital edition καινούργιο απο Sony Center. Απο την αρχή δεν μου καθόταν καλά. Δίσκο ποτέ δεν είχα βάλει. Ούτε σε ps4 που είχα. Έχω πάρει και τον nvme και είμαι σε αναμονή.
Giannis1979
24-08-2021, 23:49
Εγώ πάντως παιδιά έδωσα σε ένα φιλαράκι το physical και πήρα digital edition καινούργιο απο Sony Center. Απο την αρχή δεν μου καθόταν καλά. Δίσκο ποτέ δεν είχα βάλει. Ούτε σε ps4 που είχα. Έχω πάρει και τον nvme και είμαι σε αναμονή.
Εγώ ο μόνος λόγος που το άλλαξα είναι ότι έχω ένα φίλο που έχει ξεπατώθει να αγοοραζει δισκάκια .
Όποτε θα μου δίνει συνεχεια παιχνίδια να παίζω τσάμπα.
Αλλιώς δεν υπηρχε περίπτωση
Εγώ ο μόνος λόγος που το άλλαξα είναι ότι έχω ένα φίλο που έχει ξεπατώθει να αγοοραζει δισκάκια .
Όποτε θα μου δίνει συνεχεια παιχνίδια να παίζω τσάμπα.
Αλλιώς δεν υπηρχε περίπτωση
Sent from my iPhone using TapatalkΕννοείται ότι βολεύει. Εμένα όλοι οι φίλοι είναι σε digital. Εγώ για ψυχολογικούς λόγους και μόνο πήρα με cd. Ποτέ δεν χρησιμοποίησα όμως. Και στο ps4. Οπότε το πούλησα σε ένα γνωστό μου όσο το πήρα επειδή καιγόταν και ξέρει και πόσο προσέχω τα μηχανήματα και μου έμειναν και τα 100 ευρώ που έχει λιγότερο το digital. Το μόνο κακό είναι ότι δεν έχω 4ετη εγγύηση που είχα στο άλλο διότι το Sony center δεν κάνει.
Επίσης κάτι που θέλω να αναφέρω είναι ότι το digital που έχω τώρα είναι παντελώς αθόρυβο. Αφού με φακό βλέπω αν δουλεύει ο ανεμιστήρας. Ενώ το disk ακουγόταν κάπως. Εννοείται λιγάκι έτσι. Αλλά αν έβαζες αυτί το άκουγες.
Giannis1979
25-08-2021, 00:06
Εννοείται ότι βολεύει. Εμένα όλοι οι φίλοι είναι σε digital. Εγώ για ψυχολογικούς λόγους και μόνο πήρα με cd. Ποτέ δεν χρησιμοποίησα όμως. Και στο ps4. Οπότε το πούλησα σε ένα γνωστό μου όσο το πήρα επειδή καιγόταν και ξέρει και πόσο προσέχω τα μηχανήματα και μου έμειναν και τα 100 ευρώ που έχει λιγότερο το digital. Το μόνο κακό είναι ότι δεν έχω 4ετη εγγύηση που είχα στο άλλο διότι το Sony center δεν κάνει.
Επίσης κάτι που θέλω να αναφέρω είναι ότι το digital που έχω τώρα είναι παντελώς αθόρυβο. Αφού με φακό βλέπω αν δουλεύει ο ανεμιστήρας. Ενώ το disk ακουγόταν κάπως. Εννοείται λιγάκι έτσι. Αλλά αν έβαζες αυτί το άκουγες.
Το digital είναι και πολύ πιο όμορφο και απόλυτα αθόρυβο.
Επιβεβαιώνω τα λεγόμενα σου.
Leon_DiZ
29-08-2021, 00:18
https://youtu.be/taKKVBVoKhg
Ποιος ο λόγος να μας νοιάζει εμάς που ήδη έχουμε PS5, αυτή η αλλαγή;
Ακόμα και για κάποιον που δεν έχει, τι τον ενδιαφέρει αν το μηχάνημα ζυγίζει 300 γρ λιγότερο (που κάλλιστα είναι εφικτό με μικρότερο εσωτερικό τροφοδοτικό) ;
Ή heatsink :P
Τελικά έχει ίδια νανόμετρα/wattage και κόψανε 300gr από heatsink/PSU;
Τελικά αφαιρέσανε πολύ χαλκό (βαρύ μέταλλο, σε αντίθεση με το αλουμίνιο).
Έλλειψη δεν νομίζω να υπάρχει στην αγορά, αλλά ανεβαίνει η αξία του:
https://www.macrotrends.net/1476/copper-prices-historical-chart-data
¶ντε να δούμε και καμία μέτρηση μπας και άλλαξε τίποτα στην APU/TDP, αλλά χλωμό... για τσιπιά μου κάνει προσωπικά, που δεν βγάζει πολύ νόημα χωρίς major node shrink (5nm EUV).
Ε ρε γλέντια:
TSMC hikes chip prices up to 20% amid supply shortage
https://asia.nikkei.com/Business/Tech/Semiconductors/TSMC-hikes-chip-prices-up-to-20-amid-supply-shortage
Παίζει δηλαδή η Sony να ξεκίνησε τις περικοπές αλλού (heatsink), για να αντισταθμίσει την χασούρα από τις APUs και να παραμείνει σταθερή η MSRP (PR disaster θα ήταν η αύξηση, κι ας έχουν πουλήσει scalpers/μαγαζιά με καπέλο)...
jk_blue_tiger
29-08-2021, 10:33
Βρισκομαστε σε μια κατασταση απο τις λιγες φορες που το επομενο revision ειναι χειροτερο απο το προηγουμενο.
Συνηθως το επομενο εχει διαφορες αλλαγες προς το καλυτερο (μεγαλυτερο hdd, μικροτερη καταναλωση, νεοτερο πρωτοκολo bluetooth, ισχυροτερη antena wifi κλπ).
Μου θυμιζει τις αρχες ζωης του ps3, οπου για λογους παλι κοστους αφαιρεθηκαν usb θυρες κ το chip εξομοιωσης του ps2.
Στα του ps5 με τοσο χαλκο κ αλουμινιο λιγοτερο, το heatsink ειναι πολυ μικροτερο απο το προηγουμενο, οποτε η απαγωγη θερμοτητας ειναι χειροτερη
κ η εν δυναμει διαρκεια ζωης της κονσολας μικροτερη.
Θα ημουν εξαιρετικα δυσπιστος εαν εβγαινε η Sony κ δηλωνε οτι δεν υπαρχει καμια αλλαγη στην λειτουργια της κονσολας,
προσωπικα το βλεπω να εγινε σιγουρα για περικοπη χρηματων απο την αυξηση τιμων στα chip, ειδικα μετα το παραπανω αρθρο που ποσταρε ο psx3.
Το digital είναι και πολύ πιο όμορφο και απόλυτα αθόρυβο.
Εχω να ακούσω το σπινάρισμα του drive όταν ξεκινά παιχνίδι (ακόμα και digital) πάρα πολυ καιρό. Φαντάζομαι ότι σε κάποιο patch το έφτιαξαν.
Conjure7
30-08-2021, 11:41
Εχω να ακούσω το σπινάρισμα του drive όταν ξεκινά παιχνίδι (ακόμα και digital) πάρα πολυ καιρό. Φαντάζομαι ότι σε κάποιο patch το έφτιαξαν.Εγώ νομίζω ότι όταν μπουτάρει η κονσόλα ακούγεται για λίγο.
https://youtu.be/taKKVBVoKhg
Το πόσο σιχαίνομαι τεχνικά βίντεο από "δημοφιλή" άτομα που έχουν λίγες οι ελλιπείς γνώσεις δεν λέγεται. Στο βίντεο λένε ότι το PS5 αυξομοιώνει την κατανάλωση ανάλογα με το φορτίο, όταν ξέρουμε απο το road to ps5 ότι αυτό ΔΕΝ συμβαίνει. Θα περιμένω μια ποιο καλύτερη ανάλυση απο άτομα που ξέρουν τι τους γίνεται, και πιο ενδελεχή τέστ επίσης.
Το πόσο σιχαίνομαι τεχνικά βίντεο από "δημοφιλή" άτομα που έχουν λίγες οι ελλιπείς γνώσεις δεν λέγεται. Στο βίντεο λένε ότι το PS5 αυξομοιώνει την κατανάλωση ανάλογα με το φορτίο, όταν ξέρουμε απο το road to ps5 ότι αυτό ΔΕΝ συμβαίνει. Θα περιμένω μια ποιο καλύτερη ανάλυση απο άτομα που ξέρουν τι τους γίνεται, και πιο ενδελεχή τέστ επίσης.
Κλάμα:
https://i.imgur.com/kc3m7DJ.jpeg
Nαι αλλα ποσους followers εχει ο Yasuhiro Ootori?? :P
Ειναι πολλα τα λεφτα στο youtube και τα media γενικοτερα για να μας ενδιαφερει αξιοπιστη και υπευθυνη ενημερωση. Δωσε clickbait στο λαο. Οτι πουλαει παιδια. :P
ΥΓ: Μολις εμαθε το επιπλο του PS5 μου, οτι το νεο revision ειναι 300 γραμμαρια ελαφρυτερο. Περιττο να περιγραψω τι εγινε μεσα στο σπιτι...
jk_blue_tiger
01-09-2021, 17:28
προσωπικα το βλεπω να εγινε σιγουρα για περικοπη χρηματων απο την αυξηση τιμων στα chip, ειδικα μετα το παραπανω αρθρο που ποσταρε ο psx3.
Αυτοκινητοβιομηχανία: «Ρολά» κατεβάζουν όλο και περισσότερα εργοστάσια της Stellantis λόγω της έλλειψης τσιπ (https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%c f%84%ce%bf%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%87%ce% b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%bf%c f%85%ce%bd-%cf%8c%ce%bb%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84%c e%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%c e%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-stellantis-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%cf%89-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%b7%cf%82-%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80/ar-AANWBRk?li=BBqxHCt&ocid=mailsignout)
Αλλο ενα αρθρο οπου φαινεται ποσο μεγαλη ζητηση υπαρχει για ηλεκτρονικα chip κ ποσο επηρρεαζει ακομα κ την αυτοκινητοβιομηχανια.
Προσωπικα ο λιγοτερος χαλκος/αλουμινιο ειναι σιγουρα για μειωση κοστους ωστε να μπορει το ps5 να διατηρησει την ιδια τιμη λιανικης κ να μην υπαρξει αυξηση τιμης.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση επί μακρόν, price drop θα γίνει του Αγίου Φούτσου ανήμερα!
Μην καταλήξει το PS5 να γίνει σαν το Switch, που τόσα χρόνια μετά ακόμα δεν πέφτει η τιμή του, αλλά ανεβαίνει κιόλας. :P
Εγώ για αυτό δεν έβρισκα λόγο να περιμένω, κι ας μην υπάρχουν πολλά next-gen παιχνίδια ακόμα... εδώ το PS4 και άργησε πόσα χρόνια να πέσει η τιμή του.
ΥΓ: Καμία σχέση με εποχές PS3, που είχαμε συχνά-πυκνά price drops. Τότε άντε πες είχε κάποιο νόημα να περιμένεις.
Αλλαγή στην ψήκτρα για μείωση κόστους παραγωγής. Μείωση στο κόστος απόκτησης όμως κανένα. Ρητορική η φράση μου.
balabanis
05-09-2021, 19:08
https://www.playstationlifestyle.net/2021/09/01/new-ps5-model-isnt-worse-says-df/?fbclid=IwAR1nyOEF0m72xFcnmiKz94GAviJ8MKi6_514-V99c6f87hVWVYjuYo4VCXs
https://www.playstationlifestyle.net/2021/08/30/new-playstation-5-model-worse-as-people-are-speculating/?fbclid=IwAR2s1CgkcS2a9DRED8st542St163DInCIrnGkdZT FHh7gPfPIKRcddqChjY
Άρα το κράξιμο στο Internet ήταν για μερικά κλικ... χμμμ
Lefteris_X
05-09-2021, 23:03
Το Ιντερνετ πλέον έχει γίνει μια μίξη παλιού καφενείου με διάφορους άσχετους και διάφορους "ειδήμονες" που πετάνε ότι κουλό θέλουν μαζί με γειτονιά όπου διάφορες κατίνες λένε τα κουτσομπολιά τους, με πεζοδρόμια που κάθονται γιαγιάδες σε καρέκλες και σχολιάζουν ΟΤΙ κινείται και που και που περνάει ο παλιατζής φωνάζοντας "αγοράζω καρέκλες, τραπέζια, μπαμπού, θερμοσίφωνες".
jk_blue_tiger
06-09-2021, 02:52
Ενταξει τωρα αρχισαν να βγαινουν αρθρα οτι δεν αλλαξε κ τπτ, προσωπικα το βλεπω ως damage control κ εξηγουμαι:
1) it looks like they “over-engineered” the launch model
Δλδ τωρα να πιστεψω οτι χρoνια σχεδιασμου κ δοκιμων οδηγησαν σε τετοιο "λαθος" μια εταιρεια μεγεθους της Sony,
που δεν εχει λεφτα για πεταμα κ σκεφτεται συνεχεια πως θα βγαλει κερδος.
O Ιαπωνας αρχιτεχνικος δλδ δεν εκανε σωστες μετρησεις κ εδωσε εντολη να χρησιμοποιηθει αρχικα μεγαλη ψυκτρα,
με αυξημενο κοστος παραγωγης, ενω τωρα λιγους μηνες μετα την κυκλοφορια στην αγορα, "ανακαλυψαν" οτι μπορει να λειτουργησει χωρις προβλημα κ με μικροτερη.
Οτι θα λειτουργησει χωρις προβλημα ναι, αλλα για ποσα χρονια ειναι η ερωτηση μου.
Την απαντηση δεν βοηθαει η εργοστασιακη εγγυηση του ενος χρονου.
2) While a difference of a few degrees could make a difference in PC performance with a custom build, the same isn’t true of a specifically engineered and designed console.
Μια κ χτιζω/αναβαθμιζω πισια, ασχολουμαι χρονια με μετρησεις επεξεργαστων, coolers κ καρτων γραφικων.
Σε ολες τις μετρησεις οι ειδικοι μετρανε κατα σειρα αποδοση, θερμοκρασια κ θορυβο.
Η θερμοκρασια δεν ειναι τυχαια 2η στην λιστα, ειναι σημαντικοτατος παραγοντας για ενα απλο λογο:
Εαν καποιο chip δουλευει χωρις να ψυχεται σωστα, εχει μειωμενη αποδοση, ενω κατι που δεν σκεφτεται ο μεσος χρηστης ειναι οτι μειωνεται η διαρκεια ζωης του.
Σε καποια χρονια λειτουργιας λοιπον σε μεγαλες θερμοκρασιες, π.χ. μια καρτα γραφικων μπορει να αρχισει εμφανιζει artifacts στην οθονη/tv.
Κ οχι η κονσολα δεν ειναι κατι το τοσο διαφορετικο απο ενα pc (οπως γραφει στο αρθρο) στον τροπο που ειναι διαμορφωμενη.
Να το γραψω απλα, η κονσολα ειναι ενα μηχανημα που εχει στηθει σε ενα κουτι χωρις πολυ χωρο, στο οποιο μεσα τα εξαρτηματα ειναι ολιγον τι στριμωγμενα.
Οποτε οι rnd μηχανικοι εχουν το puzzle στον σχεδιασμο της καθε νεας κονολας πως να ψυχεται σωστα, να φευγει ευκολα κ γρηγορα η θερμοτητα,
διαφορετικα κινδυνευουν να τους ερχονται επιστροφες απο χαλασμενα bricks (οι παλιοι θα θυμουνται τις λεξεις RROD, YLOD).
3) Others have argued that the console putting out a higher temperature at the vents technically means that it’s dissipating more heat
Το πιο λογικο ειναι οτι λογω μειωμενης επιφανειας χαλκου στην ψυκτρα, παραγεται περισσοτερη θερμοτητα.
Ειτε ο νεος ανεμιστηρας ειναι καλυτερος (π.χ. περισσοτερα fins), ειτε απλα δουλευει σε πιο ψηλες στροφες,
η αυξημενη θερμοτητα που υπαρχει μεσα πρεπει με ακομα μεγαλυτερη προτεραιοτητα να βγει εξω, εξου κ η μετρηση στα vents.
Αυτο δεν αναιρει το γεγονος πως η θερμοτητα αυτη υπαρχει μεσα στο μηχανημα κ τα υποσυστηματα (π.χ. μητρικη, apu, μνημες) ειναι "υποχρεωμενα" να δουλευουν με αυτη 24/7.
4) but so far there is no evidence that it runs games any differently or has any other issues that might qualify the console as “worse.”
Τα αποτελεσματα δεν θα φανουν τωρα ή σε μερικους μηνες, αλλα σε μερικα χρονια.
Αλλα τοτε θα ειναι αργα για καποιους (ελπιζω λιγους) χρηστες, γιατι θα ειναι εκτος εγγυησης.
Κ ο καθε Grubb δεν θα τους πληρωσει την νεα κονσολα.
EDIT 1
Για χρονια στα πισια το/τα καλυτερα cooler ειναι συνηθως αυτα με την μεγαλυτερη επιφανεια, οποτε βαρος κ τιμη πανε προς τα πανω.
Επισης αυτα τα cooler συνοδευονται κ με αρκετα χρονια εγγυησης για να δειξουν την κορυφαια ποιοτητα κατασκευης τους.
Αυτη την χρονικη στιγμη η Noctua NH-D15 (https://www.techradar.com/news/best-cpu-coolers) ειναι αν οχι η κορυφαια, απο τις καλυτερες επιλογες στην ψυξη επεξεργαστη.
Οταν συγκρινετε τα μεγεθος, βαρος, αποδοση, θορυβο, τιμη κ την εγγυηση της σε σχεση με αλλες, θα καταλαβετε καλυτερα γιατι ειναι στην κορυφη.
ΕDIT 2
Κατι επισης σημαντικο ειναι οτι βρισκομαστε στην αρχη της νεας γενιας κ οι next gen only τιτλοι ειναι ελαχιστοι, ειμαστε ακομα στην εποχη του crossgen.
Αρκετοι απο εμας παιζουν ακομα πολλους ps4 τιτλους κ ακομα λιγοτεροι χρηστες (λογω αυξημενου κοστους) τους νεους cross gen τιτλους.
Με λιγα λογια το ps5 δεν "πουσαρεται" να αποδωσει στο 100% που μπορει, ισως δεν εχουμε καν φτασει στο 50% της αποδοσης που μπορει να βγαλει.
Οταν λοπον μετα απο 1-2 χρονια οι τιτλοι που βγαινουν ειναι next gen only, το μηχανημα θα ζοριζεται πολυ περισσοτερο απο οτι τωρα,
αρα κ η θερμοκρασια που θα αναπτυσσεται εσωτερικα θα ειναι μεγαλυτερη.
Η σκονη επισης θα αρχισει να συσσωρευεται σε διαφορα σημεια κ τοτε η θερμοκρασια εσωτερικα θα ανεβει ακομα πιο πολυ.
Θελω τοτε να δω στα μηχανηματα που θα εμφανισουν προβλημα, ποσα απο αυτα θα ειναι αρχικης κατασκευης κ ποσα με την μικροτερη ψυκτρα.
Αν είναι υποδεέστερη η νέα ψύξη, συμφωνώ ότι θα φανούν σε βάθος χρόνου οι επιπτώσεις (τυχόν Jet Engine φαινόμενα).
Σε εμένα π.χ. το OG PS5 μοντέλο παραμένει whisper quiet σχεδόν 1 χρόνο μετά, δοκιμασμένο ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα (30-31C ambient temp -> το μηχανάκι άντεχε χωρίς να βγάζει κιχ, εγώ δεν άντεχα να παίζω έτσι). Overengineered cooling με αφθονία χαλκού, αλλά εγώ βλέπω ότι κάνει δουλειά.
Από την άλλη τα OG PS4/Pro στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαν αρχίσει ήδη την απογείωση...
Ας περάσει 1 χρόνος από το τωρινό revision και βλέπουμε τότε πως θα τα πηγαίνει.
¶ρα λοιπόν, αγορά ps5 κατά τα τέλη του 22...
https://psaddict.gr/news/hardware-busters-reveal-whats-the-deal-with-the-new-ps5/
https://m.youtube.com/watch?v=ZPli72lp3Pk&feature=emb_title
Τόσος ντόρος και τελικά... Η Sony φαίνεται να ξέρει τι κάνει
jk_blue_tiger
09-09-2021, 01:26
Ειναι ενα συγκριτικο που εγω τλχ δεν μπορω να παρω ως 100% αξιοπιστο:
1) Το καναλι αυτο δεν το ξερω, δεν το παρακολουθω κ δεν ειναι σε αυτα που θα κοιτουσα για να παρω εμπεριστατωμενη αποψη.
Το αυτο ισχυει κ για τον νεαρο που εβγαλε το 1ο συγκριτικο στο οποιο ειδαμε την μικροτερη ψυκτρα στο καινουριο ps5.
Ο τροπος τωρα που εγινε αυτο το test δεν μου εμπνεει εμπιστοσυνη, διοτι δεν ηταν σωστο απο ολες τις μεριες, θα εξηγησω παρακατω γιατι.
2) Συγκρινονται 2 μηχανηματα που μαλλον δεν ειναι σε παρομοια κατασταση (καινουργια/χρησιμοποιημενα).
Εαν καταλαβαινω καλα, απο αυτα που ειπε ο tester το ενα (νεο ps5) ειναι σιγουρα καινουργιο, το αλλο μαλλον οχι.
Αυτο που δεν ειναι καινουργιο (το παλιο δλδ), δεν ξερουμε σε τι κατασταση ηταν στην διαρκεια του τεστ (π.χ. εαν καθαριστηκε τυχον σκονη που ειχε μαζεψει).
Επισης δεν αναφερθηκε εαν το liquid cooling της apu ειναι το ιδιο κ στα 2 μηχανηματα.
3) Γινεται συγκριση μονο 2 μηχανηματων.
Οπως παραδεχτηκε ο ιδιος ο tester, τα συμπερασματα θα ηταν ασφαλεστερα εαν γινοντουσαν τεστ σε πιο πολλα τεμαχια,
αλλα ειναι ασυμφορο για τους ιδιους να το κανουν.
4) Συγκρινουν 1 σκηνη απο 1 μονο παιχνιδι.
Στα συγκριτικα που παρακολουθω χρονια τωρα, συγκρινουν την συμπεριφορα του εκαστοτε hardware σε διαφορα παιχνιδια,
συγκριση σε ενα μονο παιχνιδι ειναι ανηκουστο για εμενα.
5) Η μονη θερμοκρασια που το καινουργιο ειναι καλυτερο, ειναι σε αυτη της apu, στις υπολοιπες οχι.
Στη θερμοκρασια της apu υπαρχει μαλιστα μεγαλη διαφορα κ ειναι τρομερα παραδοξο στις αλλες 3 μετρησεις να βγαινει χειροτερο το καινουργιο.
Η αποψη μου παραμενει η ιδια βαση του μεγεθους της ψυκτρας, οταν δω συγκριτικο απο αξιοπιστο site, εδω ειμαστε να το συζητησουμε.
Τα παιδιά πιο πάνω έχουν αναφέρει και άλλα site που λένε ότι σίγουρα δεν είναι χειρότερο τώρα, ακόμα και το df το λέει.
Edit: τα παιδιά που κάνανε την μέτρηση που ανέβασε το ps addict έχουν 15.7 Χιλ. Συνδρομητές... Δεν τους λες και άγνωστους
Στις μετρήσεις, το νέο, πέραν της cpu, έχει μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Πως είναι καλύτερο? Βγάζει λέει μεγαλύτερη θερμοκρασία εξόδου. Μήπως εσωτερικά λοιπόν έχει κ μεγαλύτερη θερμοκρασία?
Όταν λέει "CPU" εννοεί την APU συνολικά και όχι την Zen 2, έτσι;
PC-focused YouTuber είναι, στα τροφοδοτικά/PSUs έχει αρκετές γνώσεις ως reviewer... σε κονσόλα πρώτη φορά βλέπω review του.
Ίσως το έκανε επειδή έχει αξιόπιστα κ ακριβά μηχανήματα που θα μπορούν να του δώσουν αξιόπιστες τιμές κ αποτελέσματα.
balabanis
09-09-2021, 12:06
¶ρα λοιπόν, αγορά ps5 κατά τα τέλη του 22...
Καλά φίλε αν λαμβάνεις υπ όψη σου τι λέει ο ένας και ο άλλος δε θα πάρεις ποτε [emoji108][emoji846]
Τότε θα λένε αλλα [emoji41]
jk_blue_tiger
09-09-2021, 14:34
Σημερα εκατσα κ διαβασα σχολια χρηστων & απαντησεις του tester, βγηκαν τα εξης νεα:
1) Δεν εχει μετρησει θερμοκρασιες στις μνημες, αλλα στους δισκους (nvme).
Εαν δεν μπορει να ξεχωρισει το ενα απο το αλλο...
2) Οι probe connectors που χρησιμοποιησε δεν ακουμπουσαν στο die της apu, αλλα στο backplate.
Δεν ειναι εντελως λαθος, αλλα οι πραγματικες θερμοκρασιες ειναι διαφορετικες, γυρω στους 20oC παραπανω.
Οπως κ να χει δεν παρουσιασε actual θερμοκρασιες της apu.
3) Παραδεχτηκε ο ιδιος οτι ενα πιο σωστο συγκριτικο θα ηταν εαν αποσυναρμολογουσε εντελως m/b κ heatsink κ τεσταρε την καθε ψυκτρα ξεχωριστα.
Δεν το εκανε διοτι δεν ηταν σιγουρος οτι θα μπορουσε να τα επανασυνδεσει ολα σωστα,
ενω δεν ειχε κ τα εξαρτηματα για liquid cooling εαν πηγαινε κατι λαθος στην διαδικασια.
4) Δεν ειχε πολυ χρονο κ εκανε το συγκριστικο βιαστικα, μεσα σε 2 ημερες.
Δικη μου παρατηρηση το να βιαζεται καποιος να παρουσιασει κατι, ποτε δεν ειναι καλο.
5) Δεν χρησιμοποιησε πολλους σενσορες, λεει στο επομενο συγκριτικο θα το κανει.
Για να καταλαβετε γιατι αριθμο sensors μιλαμε τωρα εβαλε 4 στο καθε ενα, στο μελλον θα βαλει λεει 40.
6) Οπως εγραψα κ πριν κ αλλοι χρηστες υποστηριζουν οτι δεν γινεται η θερμοκρασια που υπαρχει στην εξοδο των vents να ειναι μικροτερη απο την θερμοκρασια της apu.
12819
7) Τα μηχανηματα δουλευουν τους ανεμιστηρες αυτοματα κ δεν εκανε κατι να το αλλαξει.
Ο λογος που το γραφω αυτο ειναι οτι ο ανεμιστηρας κ στα 2 δουλευε γυρω στο 20% της ονομαστικης ταχυτητας του.
Οποτε οι μετρησεις του ειναι μονο με ενα χαμηλο προφιλ του ανεμιστηρα, στο μελλον οταν βγουν next gen only τιτλοι αυτο σιγουρα θα αλλαξει,
η Sony θα αλλαξει το προφιλ (εχει ηδη δηλωσει οτι αναλογα τις μετρησεις που παιρνει θα το κανει).
Το πιο λογικο λοιπον ειναι οτι οι στροφες θα ανεβουν κ η μεγαλυτερη ψυκτρα στο παλιο ps5 θα αποδωσει καλυτερα, μεταφεροντας εξω περισσοτερη θερμοτητα.
8) Η μετρηση που εκανε ειναι στην εισαγωγικη σκηνη του DMC V, αφνοντας το μηχανημα idle για μιση ωρα.
Προσωπικα δεν ειμαι σιγουρος οτι μια σκηνη στην αρχη ενος game στρεσαρει το μηχανημα το ιδιο,
με αυτη οπου μετα απο 1 ωρα παιξιματος μετρας μια απο τις πιο "βαριες" σκηνες ενδιαμεσα της ιστοριας του παιχνιδιου.
Επισης το εκαστοτε game χρησιμοποιει διαφορετικα τα υποσυστηματα, οποτε δοκιμαζοντας μονο ενα δεν βγαινουν ασφαλη συμπερασματα.
Μετα απο ολα τα παραπανω, καταλαβαινει καποιος οτι το τεστ ΔΕΝ ειναι σωστο, οπως εγραψα χθες θα περιμενω κατι πιο αξιοπιστο, πριν βγαλω τα τελικα συμπερασματα μου.
https://youtu.be/eP8lRhpuh5U
https://youtu.be/eP8lRhpuh5UΚοίταξε να δεις που το νέο μοντέλο θα είναι καλύτερο τελικά και μάλιστα με διαφορά. Ειδικά εκεί που πονούσε το παλιό (στις μνήμες) βάση των μετρήσεων από GN
Τα παιδιά πιο πάνω έχουν αναφέρει και άλλα site που λένε ότι σίγουρα δεν είναι χειρότερο τώρα, ακόμα και το df το λέει.
Edit: τα παιδιά που κάνανε την μέτρηση που ανέβασε το ps addict έχουν 15.7 Χιλ. Συνδρομητές... Δεν τους λες και άγνωστους
Τωρα έκατσα και το είδα και το 1ο και το 2ο βιντεο (τα ειδα ανάποδα, και ελεγα αρχικα , ρε αυτός μιλά αγγλικά σαν ελληνας) , ΧΕΣΕ τους πόσους συνδρομητές έχει, αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ο άνθρωπος ΞΕΡΕΙ τι λεει, και είναι (τουλάχιστον για τους πιο μυημενούς) ξεκάθαρο αυτό. Εντάξει οι αρχικές μου αμφιβολίες για το click bait video του Austin επιβεβαιώθηκαν. Για δες , οι μηχανικοί της Sony τελικά ξέρουν τι κάνουν.
Υ.Γ. Θα θυμίσω ότι στα πρωτα reviews του SeriesX υπήρχαν πολλοί που έλεγαν ότι η κονσόλα έκαιγε. Τότε κάποιοι λέγαμε, ότι μπορεί μεν να εχει κανει πατατα η MS, αλλα χωρίς εσωτερικές μετρήσεις δεν μπορούμε να ξέρουμε, Ή πολύ απλά το σύστημα ψύξης κάνει πολύ καλά την δουλειά του. Αποδείχτηκε πολύ σύντομα ότι ίσχυε το 2ο.
jk_blue_tiger
10-09-2021, 14:39
Με το το νεο τεστ διορθωσε καποια λαθη που ειχε κανει, το αποτελεσμα ομως ειναι το ιδιο, φαινεται να ειναι καλυτερο το νεο ps5,
οποτε οι τεχνικοι της Sony βρηκαν τον τροπο να εχουν καλυτερες θερμοκρασιες κ να κανουν οικονομια.
Θα ηθελα να δω κ αλλα δεδομενα (καταναλωση, στροφες ανεμιστηρα κ θορυβο), σε λιγο καιρο που θα βγει το συγκριτικο του GN θα εχουμε κ ενα πιο ενδελεχες συμπερασμα.
EDIT
Σχετικα με καποια site που αναφερθηκαν πριν μερικα posts θα ηθελα να γραψω τα εξης:
Tο playstationlifestyle.net που αναφερθηκε αναμασησε οτι εγραψε το df & το venturebeat.
Στα venturebeat, df εγραψαν την γνωμη τους αρθρογραφοι κ οχι testers, χωρις φυσικα να κανoυν εστω ενα υποτυπωδες συγκριτικο,
ενω μαλιστα ο αρθρογραφος του df εγραψε οτι το νεο ps5 εχει λιγοτερα heatpipes απο οτι το παλιο, κατι το οποιο τελικα δεν ισχυει.
Με απλα λογια, χωρις κανενα ενδελεχες κ αξιοπιστο τεστ, πρεπει να πιστεψουμε τα λογια δυο αρθρογραφων, (απο τους οποιους ο ενας κανει κ παραπληροφορηση για τα heatpipes),
επειδη τα site στα οποια γραφουν ειναι γνωστα κ εχουν εκατομμυρια αναγνωστες.
Προσωπικα παρακολουθωντας ενα εμπεριστατωμενο κ ενδελεχες τεστ απο πραγματικο ειδικο, θα πιστευω τα συμπερασματα που βγαζει ο εγκεφαλος μου.
Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Στο βίντεο βλέπω στον συγκριτικό πίνακα τις μετρήσεις του νεου ps5 και τις μετρήσεις του παλιού από NG.
Δεν θα έπρεπε να κάνει και μετρήσεις στο παλιό ps5 με τα δικά του όργανα? Η εκτός αν δεν κατάλαβα καλά.
Πάντως το 78.3 με το 93.3 είναι μεγάλη διαφορά. Όμως αυτή η μνήμη που υποφέρει βρίσκεται στην κάτω μεριά τής πλακέτας αν θυμάμαι καλά. Εκεί δεν έχει αλλάξει κάτι. Μήπως το συγκεκριμένο ps5 των GN είχε κάποιο θέμα? Γι αυτό θα ήθελα να δω τις καινούργιες μετρήσεις και στο παλιό ps5.
jk_blue_tiger
10-09-2021, 17:18
Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Στο βίντεο βλέπω στον συγκριτικό πίνακα τις μετρήσεις του νεου ps5 και τις μετρήσεις του παλιού από NG.
Δεν θα έπρεπε να κάνει και μετρήσεις στο παλιό ps5 με τα δικά του όργανα? Η εκτός αν δεν κατάλαβα καλά.
Ειναι κατι που θα επρεπε να γινει κανονικα, αλλα δεν το εκανε.
Εαν το εκανε ομως με τα ps5 που διαθετει παλι δεν θα ηταν σωστο, γιατι το δικο του αρχικο ps5 ειναι μεταχειρισμενο, αρα οχι 100% συγκρισιμο.
Και το γραφω αυτο διοτι ο GN ζητησε μεσα απο το δικο του καναλι να αγορασει απο καπιον viewer το νεοτερο ps5 MONO ομως εαν ηταν της κουτας,
ωστε να τεσταρει 2 μηχανηματα σε παρθενα κατασταση.
Καπου πηρε το ματι μου οτι τελικα θα του προμηθευσει ενα καινουργιο νεοτερο ps5 το df.
H συγκριση που κανει ο Ελληνας δεν ειναι 100% σωστη κ για αλλο λογο, την ambient θερμοκρασια που ειναι διαφορετικη
κ δεν εκανε καποια προσπαθεια (μεσω AC, δεν το σκεφτηκε, ποιος ξερει) να την εχει ιδια με αυτη του GN,
οποτε στο συγκριτικο του το τελικο αποτελεσμα βγαινει βαση υπολογισμων, αλλα ετσι δεν ειναι εγκυρο 100%.
Απλα αυτες οι παραλειψεις του πιστευω δεν αλλοιωσαν σε μεγαλο βαθμο το τελικο αποτελεσμα,
θα ξερουμε σε λιγο καιρο οταν δουμε το συγκριτικο του GN.
Πάντως το 78.3 με το 93.3 είναι μεγάλη διαφορά. Όμως αυτή η μνήμη που υποφέρει βρίσκεται στην κάτω μεριά τής πλακέτας αν θυμάμαι καλά.
Εκεί δεν έχει αλλάξει κάτι. Μήπως το συγκεκριμένο ps5 των GN είχε κάποιο θέμα? Γι αυτό θα ήθελα να δω τις καινούργιες μετρήσεις και στο παλιό ps5.
Ισως εχει αλλαχτει το υλικο (thermal putty) στο οποιο ακουμπουν οι μνημες
https://www.youtube.com/watch?v=MmggkW6usmQ
αναφερομαι στο video στο σημειο 20:58-21:40, ή ισως κατι αλλαξε στον σχεδιασμο ψυξης των μνημων,
δεν θυμαμαι να ειδα τον austin στο δικο του video να μας δειχνει τυχον αλλαγες που υπαρχουν.
https://youtu.be/VgWuGA8cExo
Τελικά οι διαφορές δεν είναι μεγάλες αλλά το νέο revision δείχνει πιο δροσερό. Όμως είδα ότι συγκρίνουν τον Nidec ανεμιστήρα. Με τον Delta τί γίνεται? Είναι καλύτερα ή χειρότερα?
jk_blue_tiger
17-09-2021, 00:01
Τελικά οι διαφορές δεν είναι μεγάλες αλλά το νέο revision δείχνει πιο δροσερό.
Εγω παλι για το διαβαζω (μερικως εστω) απο την αναποδη;
Η πιο σημαντικη μετρηση θερμοκρασιας αφορα την apu, εκει που υπηρξε κ μειωση στο μεγεθος της ψυκτρας.
Ο Ελληνας ειχε 9 με 13 βαθμους διαφορα θερμοκρασιας υπερ του καινουργιου, τωρα βλεπω 4 βαθμους υπερ του παλιου!!!, ειτε ιδια,
με την σημειωση οτι ο ξενος αφαιρεσε το liquid cooling κ το ξαναπερασε μετα manually.
Στις μνημες ο Ελληνας εβγαζε το καινουριο 6 με 21 βαθμους καλυτερο, τωρα η διαφορα ειναι μεταξυ 4 βαθμων εως ιδια.
Στα mosfets ο Ελληνας εβγαζε το καινουριο 9 βαθμους καλυτερο, τωρα εδω ειναι στους 5.
Εκτιμηση μου ειναι οτι οταν λογω σκονης ή next gen only title, χρειαστει να ανεβουν στο μελλον οι στροφες του ανεμιστηρα,
το παλιο θα αποδωσει ακομα καλυτερα, αλλα αυτο θα το μαθουμε τοτε κ οχι τωρα.
Τεσπα δεν εχει πια ιδιαιτερο νοημα, προσωπικα εχω επεκταση εγγυησης κ ειμαι καλυμμενος για 3 χρονια,
αμα βγει καποιο revision (π.χ. slim) με πολυ πιο σημαντικες αλλαγες, ισως να υπαρχουν μεγαλυτερες διαφορες στις θερμοκρασιες.
EDIT
Ουσιαστικα εχουμε παρεμφερης θερμοκρασιες με κερδος ομως για την Sony, αφου οι τεχνικοι της καταφεραν να τους κοστιζει λιγοτερο η παραγωγη του μια κ αφαιρεθηκε τοσος χαλκος.
Όμως είδα ότι συγκρίνουν τον Nidec ανεμιστήρα. Με τον Delta τί γίνεται? Είναι καλύτερα ή χειρότερα?
Δεν εχω δει καποιο συγκριτικο κ ο Ελληνας Nidec fans ειχε στα δικα του ps5.
https://www.youtube.com/watch?v=eyLnmB3WjPE
Χαιρετώ όλη την παρέα,
αποφάσισα να μεγαλώσω το χώρο αποθήκευσης των ps5 games με έναν ssd 980 PRO M2 της SAMSUNG, και τον κατάλληλο αντάπτορα της ICY BOX για να τον καρφώσω σε θύρα usb
Αλλά δυστυχώς μου βγάζει το μήνυμα Δεν είναι δυνατή η χρήση της μονάδας usb.
Τι δεν έχω καταλάβει γιατί μετά την ανάλογη αναβάθμιση της sony o τρόπος αυτός σαν εξωτερικός με τον κατάλληλο αντάπτορα δείχνει κάτι πολύ απλό που δεν παίρνει λάθη.
Παρακαλώ όποιος φίλος μπορεί να βοηθήσει ας γράψει δύο κουβέντες
ευχαριστώ
Τον M.2 θα τον βάλεις εσωτερικά στο ανάλογο slot, όχι ως USB εξωτερικά.
ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση (λίγο περίεργο όμως από την στιγμή που υπάρχουν αντάπτορες για αυτήν την δουλειά για τους Μ2 να μην κάνουν δουλειά στο ps5).
Ξέρουμε αν είναι εύκολο να ανοιχτεί στο σπίτι ή πρέπει να πάει σε μαγαζί που κάνουν service στα pc ?(Είμαι εκτός Αθήνας)
ευχαριστώ
ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση (λίγο περίεργο όμως από την στιγμή που υπάρχουν αντάπτορες για αυτήν την δουλειά για τους Μ2 να μην κάνουν δουλειά στο ps5).
Οι USB θύρες του PS5 δεν μπορούν να παρέχουν το απαραίτητο bandwidth σύμφωνα με τα specs που έχει θέσει η Sony για τον SSD (5.5 GB/s).
USB 3.0 = 5 Gbps = 625 MB/s
USB 3.1 = 10 Gbps = 1.25 GB/s
Κοινώς είναι πολύ πιο αργός δίαυλος από PCIe 4.0... δεν θα τρέξουν παιχνίδια του PS5 (π.χ. Ratchet) από εκεί.
Ξέρουμε αν είναι εύκολο να ανοιχτεί στο σπίτι ή πρέπει να πάει σε μαγαζί που κάνουν service στα pc ?(Είμαι εκτός Αθήνας)
ευχαριστώ
Εύκολο είναι αν πιάνει το χέρι σου από κατσαβίδι. Αν όχι, το πας σε τεχνικό.
Conjure7
03-10-2021, 16:20
¶ψογος ....να είσαι καλάΌπως σου έγραψε κι ο @psx3 δεν αφήνει να τρέξεις ps5 τίτλους από εξωτερικό σκληρό. Να αποθηκεύσεις μόνο. Τρέχεις μια χαρά ps4 όμως., Είδες έναν ssd που πήρα πριν μερικές μέρες; Το ανέβασα εδώ: http://www.ps4forums.gr/vb/showthread.php?p=702719
Μεταφέρει αρκετά γρήγορα και αποθηκεύω εκεί. Θεωρώ καλή λύση μέχρι να δω πως θα πάει η ιστορία με τους εσωτερικούς s2. Έτσι κι αλλιώς, ανά εποχή, δεν χρειάζομαι πάνω 4 μεγάλα παιχνίδια, φορτωμένα ταυτόχρονα.
Προσωπικά για εξωτερικό USB και «αποθήκη» προτείνω κάτι τέτοιο:
https://www.skroutz.gr/c/87/eksoterikoi-sklhroi-diskoi/f/5528_364283_812402/HDD-3-5-8TB.html?o=8tb&order_by=pricevat&order_dir=asc
Με ¤150 ξενοιάζεις δηλαδή, αν θες να αποθηκεύεις πράμα... δεν χρειάζεται να δίνετε παραπάνω λεφτά.
ΟΚ, ο HDD είναι λίγο πιο αργός από SSD στην μεταφορά PS5 games, αλλά δεν έγινε κάτι!
200 MB/s που πιάνει ένας σύγχρονος HDD μιλάμε για ταχύτητα internet 1.6 Gbps (τόσο πρέπει να έχεις για να πεις αξίζει να κατεβάζω/σβήνω συνέχεια, χωρίς να έχω εξωτερικό HDD ως αποθήκη).
Conjure7
03-10-2021, 16:49
Κοίτα... Δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι εξωτερικοί. Εννοώ με τι ταχύτητα μεταφέρουν. Στα ίδια χρήματα ήταν ένας καλός 3.2 4tb, αλλά πήρα το 1tb ssd για καλύτερα. 50gb 5 λεπτά περίπου. Τεσπα. Ότι έγινε έγινε. Δεν τον πήρα μόνο για games, ούτως ή άλλως.
jk_blue_tiger
09-02-2022, 23:59
New PS5 and PS4 System Software Betas Roll Out Tomorrow (https://blog.playstation.com/2022/02/08/new-ps5-and-ps4-system-software-betas-roll-out-tomorrow/)
SonyΆs new PS5 has been totally redesigned inside and uses less power (https://www.theverge.com/2022/9/7/23340577/sony-ps5-new-design-motherboard-less-power-lighter)
The real big change is the updated motherboard in the PS5. It has shrunk by around two inches, and the cooling for the PS5 is slightly different thanks to an additional heat pipe at the rear and a smaller heatsink.
jk_blue_tiger
29-09-2022, 23:43
Oberon Plus, ο νέος CPU (Soc) του PlaySation 5 μας προετοιμάζει για το PS5 Slim (https://psaddict.gr/news/oberon-plus-new-cpu-soc-for-ps5-slim/)
Το original αρθρο εδω (https://www.angstronomics.com/p/ps5-refresh-oberon-plus)
Πολλές φήμες από διάφορα site που θέλουν να πιστεύουν ότι τέλος του 2024 θα έχουμε το PS5 pro. Εσείς τι λέτε? Μου φαίνεται πραγματικά παράλογο αφού ακόμα δεν έχει αξιοποιηθεί το ήδη υπάρχον hardware του PS5. Βέβαια σε περίπτωση που στην νέα κονσόλα μου υπόσχονταν 4K60fps + RT δεν θα με χαλούσε αλλά και πάλι δεν στέκει. Εδώ καλά καλά τώρα ξεκίνησαν να υπάρχουν στοκ κονσόλες. Ακόμη υπάρχει κόσμος που δεν το πήρε λόγο χαμηλής διαθεσιμότητας και αυτοί έχουν στο μυαλό τους Pro έκδοση?
Βέβαια η Sony δεν έχει πάρει θέση να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Για να δούμε.
Στάλθηκε από το M2102J20SG μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Christos33
15-03-2023, 08:55
Ότι θα έρθει ένα καινούργιο ps5 θα έρθει τώρα θα είναι 24 -25 δεν ξέρω ,αλλά κ στο ps3 κ στο ps4 είχε βγάλει δεν νομίζω να αλλάξει στο ps5 κάτι θα βγάλει.
Lefteris_X
15-03-2023, 11:31
Δεν θα βγει Pro το 24-25.
Ο λόγος που βγήκε το PS4 Pro ήταν ξεκάθαρα για να σπρώξουν να πάρει μπρος η αγορά των 4Κ TV (και για έξτρα boost στο PSVR1), διότι υπήρχαν από το 2011 και δεν πούλαγαν τίποτα (δεν υπήρχε content, ήταν πανάκριβες και παρέμεναν έτσι επειδή κανείς δεν αγόραζε).
Ανέκαθεν όμως στην βιομηχανία έβγαιναν revisions των κονσολών (και των 8bit-16bit υπολογιστών), απλά δεν το ανακοίνωναν οι εταιρείες (το ανακάλυπταν τα περιοδικά όταν έλυναν τα μηχανήματα). Ο λόγος ήταν για την μείωση κόστους. Ολόιδια specs + χαμηλότερο κόστος.
Αυτό γινόταν μέχρι και την εποχή του PS1: έβγαιναν revisions χωρίς ανακοινώσεις.
Από την εποχή του PS2 άλλαξε αυτό, είχαμε δηλαδή επίσημη ανακοίνωση και επίσημο μοντέλο (PS2 Slim).
Προς το παρόν, η Σονυ δεν έχει καταφέρει να φτιάξει μια "slim" έκδοση PS5 (έβαλα τα εισαγωγικά γιατί μπορεί να είναι εξωτερικά ίδιο αλλά εσωτερικά η κατασκευή να είναι αρκετά πιο φθηνή, αλλά επίσημα να μην ονομάζεται slim).
Ο πρώτος λοιπόν στόχος είναι η μείωση κόστους.
Λόγω της πανδημίας και την καθυστέρηση παραγωγής των εργοστασίων Κίνας, όλα πήγαν πίσω πάρα πολύ (ιδιαίτερα για προϊόντα μικρότερης ζήτησης όπως το PS5 συγκριτικά πχ. με τα iPhone)
(θα πω κάτι που φαίνεται λογικό, αλλά μετά θα το αναιρέσω)
Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για PS5 Pro μετά από μερικά χρόνια, κυρίως αφού η Σονυ "ζυγίσει" την πορεία του PSVR2. Αν το PSVR2 πουλήσει καλά, τότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για PS5 Pro που θα boost-άρει την απόδοσή του αρκετά και ως bonus προς τον καταναλωτή το Pro θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες RT. Δηλαδή μιλάμε για καλό 2026.
(το αναιρώ)
Αν όμως η Σονυ κρίνει ζυγίζοντας γενικότερα την αγορά ότι το 2027 θα βγει το PS6 και οικονομικά την συμφέρει περισσότερο να ρίξει τα λεφτά της σε αυτό (R&D + παραγωγή), παρά στο PS5 Pro για το 2026, τότε πολύ απλά δεν θα βγει (το Pro).
(δίνω απειροελάχιστες πιθανότητες ----->) Αν η Σονυ κρίνει ότι θα βγάλει το PS6 γύρω στο τέλη 2028- αρχές 2029, ίσως δούμε PS5 Pro το 2026.